Jag har för andra året i rad varit på World Water Week för att lära mig mer om problematiken kring vattenfrågor. Det är en erfarenhet jag vill berätta om av flera skäl: det är fantastiskt inspirerande, det finns massor med tillfällen att nätverka, samt lära sig om allt från de senaste tekniska innovationerna kring vattenanvändning, till aktörssamarbeten och olika förvaltningssystem.

Organisationen bakom denna vecka heter Stockholm International Water Institute (SIWI) och de genomför bland annat forskning, rådgivning, kapacitetsuppbyggnad, samt kopplar ihop nyckelaktörer från olika sektorer. Varje år har de olika teman för Världsvattenveckan och i år var temat Vatten för utveckling. Det tyckte jag var särskilt intressant eftersom jag är utbildad inom hållbar utveckling och vill jobba med de frågorna. Därför ansökte jag om att få jobba som volontär.

Årets vecka innehöll mer än 200 olika slags event och lyckligtvis fick man som volontär önska vilka event man ville jobba med. Jag jobbade på olika event som handlade om hållbara städer, informationsteknologi, Östersjön, effektiva sektorsövergripande styrningssystem samt några till. Jag kan varmt rekommendera er att söka volontärtjänst för detta event i framtiden. Inte nog med att man har ultimata förutsättningar för att lära och nätverka, det är en stor grupp volontärer vilket innebär nya vänner och kontakter.

Det går såklart inte att hinna med en bråkdel av vad man kanske skulle vilja under sådana här konferenser så det gäller faktiskt att planera. Vilka personer vill jag prata med? Vilka seminarier kommer jag ha faktisk nytta av under min (kommande) karriär? Vilka är enbart värda ett besök bara för att det är så intressant? Har jag lagt upp en strategi (är det nödvändigt för mig i dagsläget)? Har jag visitkort/CV/Linkedin- profil/twitterkonto/hisspresentation färdig? Det är lite att tänka på vilket jag villigt erkänner kan ge den mest självsäkra personen smått ångest. Under och inför min masteruppsats förra året deltog jag i en hel del olika seminarier och konferenser, bara för att öva, men också för att jag rent konkret behövde kontakter till min uppsats. Det är alltid bra att ha just en konkret anledning till att gå till en konferens, om det inte handlar om en uppsats är strävan efter ett jobb definitivt en anledning som är konkret nog. Därför insåg jag att jag var tvungen att ta mig dit i år också, för min egen skull. Även om jag såklart också tycker att det är anledning nog att gå för att det är intressant.

Posar med Rajendra Singh, vinnaren av Stockholm Water Prize 2015

Posar med Rajendra Singh, vinnaren av Stockholm Water Prize 2015

Jag är själv än så länge nybörjare när det kommer till det här med att nätverka. Däremot finns det många personer som verkligen är proffs. Något jag definitivt vill råda alla karriärsugna människor till är att antingen skaffa en mentor, gå en kurs, eller prata med proffs om just de bästa knepen att ha med sig under konferenser, mingel och andra liknande event – som kanske är porten till drömjobbet. Även om det är i sista stund, vill jag berätta att Sustainergies Hållbart Mentorskap var något av det bästa jag gjort för min personliga utveckling. Jag blev ihopmatchad med en fantastisk mentor, som har gett mig ovärderlig vägledning under själva mentorskapsåret men också efter det. I år genomförs programmet i Skåne och just nu går det att fortfarande söka till programmet som kommer pågå oktober 2015 – juni 2016. Studenter och mentorer ansöker senast 20:e september.

World Water Week var en väldigt givande erfarenhet för mig, och jag tror att man som student tidigt ska försöka delta på liknande event för att prova sina vingar och nätverka bland yrkesverksamma, intressanta personer. Det är verkligen inte helt lätt, det behövs träning. Därför tycker jag att ni snarast letar upp ett event inom ert intresseområde och anmäler er. Det måste ju vara ett väldigt bra sätt att kicka igång hösten?

 

Share.

About Author

Hanna Ahlström

Jag har läst masterprogrammet Social-Ecological Resilience for Sustainable Development på Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Jag har sedan tidigare en Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet Nationalekonomi, inriktning miljöekonomi från Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala och University of Illinois, Urbana-Champaign. Jag brinner för allt som heter globala och internationella processer och beslutsfattande och hoppas på att antingen få möjlighet att doktorera inom det ämnesområdet eller på något sätt kunna jobba med miljöfrågor i någon av de stora internationella organisationerna.