Vädret verkar knappast kunna bestämma sig, är det vår eller fortfarande vinter? Det enda vi egentligen vet är att vi går mot ljusare tider. Med ljuset på intåg syns även allt det skräp som slängts under vintern och det är precis vad dagens inlägg ska handla om. Dagens gästskribent heter Emelie Oldensjö och arbetar på Håll Sverige Rent. Hon ska berätta om sitt arbete med deras skräpplockarkampanj Vi Håller Rent som pågår under våren. 

Jag minns det så väl, hur jag vid ett tillfälle i mellanstadiet demonstrativt protesterade mot ett par vänner när de utan vidare eftertanke slängde sitt godispapper på trottoaren. Någonting inom mig kände att det var fel, fel att lämna skräpet där. Så jag plockade helt enkelt upp skräpet, trots gliringarna jag fick ta emot.

Emelie Oldensjö med sina skräpplockarglasögon

Emelie Oldensjö med sina skräpplockarglasögon.

Lite mer än ett decennium senare, har jag en kandidatexamen i miljövetenskap via Linköpings universitet och kan stoltsera med titeln miljövetare. Det har ännu inte gått ett år sedan examensceremonin, men hittills har jag klarat av att få arbeta med både kortare och längre miljöuppdrag. Hållbarhetsbranschen är generellt sett för många svår att ta sig in i, men för min del har det lönat sig att höra av sig till allt och alla för att berätta att jag finns. I vissa fall har jag blivit rekommenderad av bekanta och i andra fall fått direktkontakt med arbetsgivare, både inom den privata och offentliga sektorn. 2016 började med att jag lyckades få en projektanställning på stiftelsen Håll Sverige Rent, tack vare en stor portion timing eftersom jag hörde av mig till dem precis när de behövde förstärkning.

Håll Sverige Rent fick sin start i och med Naturskyddsföreningens kampanj ”Håll Naturen Ren” som gick av stapeln 1962, men själva stiftelsen bildades 1983 av Naturvårdsverket och AB Svenska Returpack. Idag arbetar stiftelsen med att minska nedskräpningen, öka återvinningen och främja individers och organisationers miljöansvar genom en rad olika projekt.

På Håll Sverige Rent arbetar jag som projektadministratör i deras stora årliga aktion som pågår nu under våren, som heter Vi Håller Rent. Kampanjen går kort och gott ut på att individer beger sig ut för att plocka skräp. Min roll i det hela innebär bland annat att jag arbetar med kontakt med kommuner, kundtjänst och annat som behöver göras för att hjälpa projektet att flyta på. Det är svindlande många människor som faktiskt engagerar sig varje år för att plocka skräp, förra året deltog hela 268 kommuner och 804 570 deltagare! Målet är såklart att det ska bli ännu fler i år.

Foto: Håll Sverige Rent ©

Foto: Håll Sverige Rent ©

Det fina med att arbeta mot nedskräpning, är att det är ett konkret problem som alla kan hjälpa till med att åtgärda. Hållbarhetsbegreppet kan för många vara ett diffust ämne som inte riktigt går att greppa, men genom att plocka ett skräp kan en individ göra direkt skillnad. Nedskräpning orsakar bland annat förfulning av områden, skadar djur och bildar mängder av plast som driver omkring i våra hav. Nedskräpning kräver skattepengar, områden kan förlora värde och turism kan minska. Nedskräpning kan skapa en känsla av otrygghet, eftersom många skräpiga platser leder till skadegörelse. Allt detta sker i onödan! Det är människor som orsakar nedskräpningen, så det är endast människor som kan åtgärda problemet. Även om det handlar om en långsiktig beteendeförändring, finns det skräp som behöver plockas i exakt denna sekund!

Bland det bästa att arbeta på Håll Sverige Rent är att få uppleva hur det faktiskt går till från insidan av en organisation! Det jag bland annat kommer ta med mig är hur mycket arbete det kan ligga bakom sådant som utåt sett kan anses vara små detaljer, vikten av hur olika avdelningar med olika ansvar och kunskaper behöver samarbeta för att få resultat och att det finns anställda som är där de är idag genom praktik och inte teori.

Om du är intresserad av att engagera dig i Vi Håller Rent-kampanjen, har du chansen att göra detta fram till kampanjens slut den 31 maj. Det finns däremot en rad olika datum att förhålla sig till, beroende på var du bor i landet och om du vill få tillgång till kostnadsfritt skräplockarmaterial. Du kan läsa mer om allt detta här och vid frågor mer än gärna kontakta mig via emelie.oldensjo@hsr.se.

Inte trodde jag när jag plockade skräp efter mina vänner för så många år sedan, att jag en vacker dag skulle göra karriär av att uppmana andra att plocka skräp!

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com