Då var det äntligen fredag igen och jag hoppas att ni alla har haft en bra och hållbar vecka. Jag höll på att skriva att det känns som det vackra vårvädret äntligen börjar komma, men sen tittade jag ut och ändrade mig snabbt. Hursomhelst är det dags för ett regelrätt fredagsinlägg, men då jag är på resande fot blir detta inlägg lite mer tankar från den senaste veckan kombinerat med några bra seminarietips.

Det första jag vill ta upp är egentligen till följd av Anettes inlägg från igår där hon berättade om hur Klimatsmarta Stockholmare genom olika priser och utmärkelser hyllar duktiga människor. En vän till mig  läste det och kommenterade:
Varför måste vi hela tiden belöna folk som ”gör eller säger rätt”? Kan inte företag, näringsliv, organisationer och privatpersoner helt enkelt lära sig att göra rätt och bra för sig utan att få ett pris, en utmärkelse, en gåva eller en belöning för sitt arbete?

BB5OTE559VJa, det finns (uppenbarligen) ett behov av detta. Framförallt är det nog få människor som inte mår bra av en ”push” i rätt riktning, oavsett om man redan på rätt väg eller helt ute och cyklar. Med andra ord att få ett bevis på att ens arbete och insats faktiskt gör skillnad och blir uppmärksammat.
Dessutom behöver vi ge utmärkelser och utrymme till personer för att de i sin tur både ska kunna göra ett bättre arbete och motivera/inspirera andra. Ingen kan väl ha missat sociala medie-stormen av El Niño-proportioner efter Leonardo DiCaprios tal under Oscars-galan? Vi behöver människor som vågar ta tillfället i akt att berätta sanningen och motivera andra. Och ger vi inte dessa personer stöd i form av utmärkelser etc. så tror jag dessvärre inte att det sker. Det är helt enkelt människan i ett nötskal.

Som en direkt reaktion på detta – Om ni tycker som jag att det är viktigt att ge utmärkelser till personer som gör ett bra arbete och strävar åt att föra samhället framåt så nominera någon ni tycker är duktig till att bli mäktigast i Hållbarhetssverige!

4F8K4ADXK8Den andra tanken som har slagit mig är att vi som är intresserade av, arbetar med eller studerar för att i framtiden arbeta med hållbarhet har en väldigt viktig sak gemensamt – Kunskap och motivation.
Oavsett vad vi gör i vårt liv eller vad vi kommer att göra så är denna kunskap och motivation ett väldigt viktigt verktyg för att åstadkomma något.
Varför skriver jag nu om detta? Jo för att under ett seminarium i en kurs jag läser så lyssnade jag på en kurskamrat som trodde sig veta allt om hållbarhet och framförallt miljö men ganska snabbt kom det fram att hen knappast ens har läst en bok i ämnet. Det var inte övertygande och det var inte bra. Vi behöver helt enkelt personer som vill och vågar ta till sig kunskap. Detta är något som även Hanna till viss del har berört i ett tidigare fredagsinlägg.

Därför vill jag peka på, och jag har nämnt detta i tidigare fredagsinlägg och jag tror dessutom att det står i min medarbetarpresentation hos Sustainergies – Kunskap är faktiskt häftigt! Lär er saker som bygger upp starka argument och var häftiga. Det gynnar både er själva och världen runtomkring er och genom er kunskap och motivation kan ni påverka andra!

För att avsluta detta inlägg så ger jag därför tre tips på spännande (och gratis) seminarier här under mars:

Sustainable development for all – How will the vision become reality?
Hanna  skrev för två veckor sedan ett mycket bra och hyllat inlägg om implementeringen av Agenda 2030 i Sverige och här har ni möjligheten att gå på ett seminarium som kommer beröra just denna fråga.
– Sista anmälningsdag är i dag, fredag så sov inte på detta!

Vatten för hållbar tillväxt – Seminarium på Världsvattendagen 2016

Kan alla företag bli vinnare med mer ambitiösa klimatmål?

Vill ni ha fler tips på bra seminarier i framtiden (eller helt enkelt vill tipsa oss i redaktionen) så får ni gärna höra av er till mig på viktor.stocke[at]sustainergies.se!

Share.

About Author

Viktor Stocke

Jag börjar närma mig slutet av min egenkomponerade examen i huvudämnet Statsvetenskap med inriktning på miljö, hållbar utveckling & kommunikation. Vad som händer efter det återstår att se! Det stora intresset för hållbar utveckling föddes tidigt och framförallt är det hur samspelet mellan hållbarhetens tre dimensioner fungerar som har fångat mig. Jag vill konstant lära mig mer och utveckla mina kunskaper inom ämnet för att på så sätt kunna bidra till en bättre värld.