Nästa fredag är sista dagen att söka in till din drömutbildning för höstterminen 2016. Missa inte din chans att bli en hållbarhetsnörd som oss. Påpassligt nog handlar Roberts fredagsinlägg om hans studieval och varför han tycker att ni borde bli geografer. Givetvis med ett problematiserande öga på dagens arbetsmarknad. Trevlig helg från oss i redaktion!

Foto: © Mr. Pauly D - "Geographers"

Foto: © Mr. Pauly D – ”Geographers”

När jag skulle börja plugga så hade jag egentligen inte så stor koll på vad geografi innebar i teorin mer än vad jag lärde mig i grundskolan, än mindre vad geografen gjorde på jobbet. Faktum är att jag fortfarande kan känna mig konfunderad över det faktum att yrkespersonen bakom egentligen aldrig titulerar sig som just geograf. Man kan vara (beroende på eventuell studiekombination) kartograf, miljökonsult, utredare, upphandlare, forskare, journalist, guide, inventerare, samhällsvetare inklusive statsvetenskap och mycket mer. Det som dock förenar oss är vårt gemensamma intresse för naturliga processer, hur världen hänger samman natur- och kulturmässigt och hur vi kan analysera och problematisera det. Geografen är den där personen med kompass i fleecefickan och kaffet i en ståltermos när hen glider in på jobbet. Stereotypen osar vildmark, och ett sökande efter orsak och samband i nästan allt man gör.

Vi pratar mycket om resurser och landskap, hur vår inverkan på landskapet banar väg för framtidens naturvårdsliga diskussioner men även hur våra städer utvecklas utifrån demografiska, kulturgeografiska mått etc. Vi behövs för att vi ser kombinationerna kanske få andra gör, vi är alltså tvärvetenskapliga men med inriktning. Problemet är att det råder begreppsförvirring.

När jag söker jobb så kan jag omöjligt göra det på premisserna att jag är naturgeograf. Begreppet belyser mer ett intresseområde än faktisk kompetens utan jag måste under utbildningens gång rikta mig mot diverse ämnen jag finner intressanta och därmed ta examen med en titel, t ex “Naturgeograf med inriktning Geografiska Informationssystem”. Det som är knepigt med tvärvetenskapliga program är att man sällan skaffar sig mer kompetens än den som under flera års tid har studerat ett och samma ämne. Kontentan blir att tvärvetenskapen i jobbsökarprocessen sätter käppar i hjulen och man kan som alumn börja fråga sig: vad är min kompetens?

Foto: © Yuji Hayashi - "Compass"

Foto: © Yuji Hayashi – ”Compass”

Detta är ett farligt scenario då jag är övertygad att personen i fråga kan mycket mer än vad man egentligen är medveten om. Det ska inte behöva krävas en mastersutbildning för att man ska hitta en riktning utan varje enskilt program bör ha ett tydligare mål, en vägledning för studenten. Universitetet är inte ett tidsfördriv, det är hårt slit och det skall belönas men verkligheten utgår från marknaden som fluktuerar och plockar kompetens när och där den behövs. Jag har i omgångar själv varit i samma situation och känner ofta att “wow, om jag bara vore bilmekaniker!”. Det är inget bra scenario, man ska tro på sitt ämnesval och jobba mot det men vill framtiden annorlunda, må så va!

Jag är övertygad om att min geografiska kompetens kommer att göra mig gott i livet och jag hoppas, trots den bittra tonen att alla naturvetare och kulturvetare får mer status som kompetenta, arbetsvilliga och framför allt smarta personer med oerhört mycket kunskap att tillföra. Med det sagt tycker jag att du som känner dig natur och/eller kulturgeografiskt intresserad inte ska tveka på ditt val. Ställer du upp bra mål så kommer du att lyckas, och du kommer behövas, nu och i framtiden.

Ps. Den  är 15e april är som sagt sista dag för att söka till Sveriges universitet och högskolor. Icke att glömma bort!

 

 

Share.

About Author

Robert Karlström

Robert Karlström har en kandidatexamen i geografi på Stockholms Universitet med Geografiska Informationssystem (GIS) och Geomorfologi som riktade studier från Universidad de Murcia i Spanien. Han har praktiserat genom SIDA i Ecuador med globala rättvise- och miljöfrågor och har även med sig studier och arbete från tv- och mediebranschen. Robert har erfarenhet inom outdoor retail efter många år som anställd på Naturkompaniet och drar sig inte för att klättra höga berg eller dyka på spännande platser världen över. Han har stort intresse av globala politiska och naturliga processer och vill gärna jobba med internationell miljöpolitik framöver.