Så här i kommande semester- och juletid kan jag tänka mig att några av er reser bort och hittar på något spännande och därför vill jag i detta fredagsinlägg lyfta fram något som jag snubblade över härom dagen. Det handlar om att skriftligt bedöma kvalitén på våra reseaktiviteter, något jag själv har involverat mig i under åren och jag vet hur uppskattat det är att få läsa en seriös bedömning innan avresa eller hotellbokning.

PrivatLänge har jag varit en trogen fantast och kommentator på hemsidan Tripadvisor, grundad år 2000 och idag, enligt dem själva världens största “resesajt”. Idén att resenärer får ranka allt från städer till gatukök är briljant, aldrig har det varit så enkelt att läsa omdömen, då skrivna av ett fåtal redaktörer, nu av tusentals privatpersoner. Föga förvånat finns det alltid kreativa själar som använder redan bra  idéer som ett incitament till nya initiativ. Ett sådant projekt är Swedish Welcome (SW) som skickar ut professionella rådgivare till olika turismverksamheter för att se över kvalitén inom en rad områden som t ex städning, avfall och interiör/exteriör.

Det finns ingen specifik koppling mellan till exempel Tripadvisor och Swedish Welcome förutom att det baseras på omdömen inom turistnäringen men däremot lägger man stor vikt vid hållbar utveckling som en viktig hörnsten i certifieringen. SW hämtar inspiration främst från liknande projekt från Nya Zeeland och Skottland som sedan länge har arbetat med hållbarhet i sin turistnäring t ex genom företagen Qualmark och Green Tourism och där idén är densamma, att säkerställa att gästen får bästa möjliga upplevelse genom certifiering av utbildad personal.

Rådgivaren kan komma på ett bokat/obokat besök och man jobbar aktivt för att förbättra och utveckla den specifika verksamheten ur ett gästperspektiv.
Man använder sig av minimikrav gällande vad som ska tillhandahållas gästen på plats i form av utrustning och faciliteter. Dessa krav involverar allt från anställningsvillkor till ventilationsmöjligheter och första-hjälpen förband. Swedish Welcome arbetar även utifrån kriterier satta av t ex KRAV, Svanen och Naturens Bästa i de produkter man använder för t ex matlagning och städning.

1172898_10153950559860524_478158675_oEn fördel med denna metod som jag ser det är att den förutsatt objektiva bedömningen ger både gästen och företagaren ett kvitto på bra kvalité i alla led och där gemensamma intressen för hållbar utveckling får genomsyra hela turismen. Gällande icke-professionella omdömen via andra hemsidor som t ex Tripadvisor uppdagas ibland fusk och orättvisa/orimliga bedömningar på grund av att det i princip är omöjligt att kontrollera personen bakom en viss kommentar (ägaren?), vilket förhoppningsvis i fallet Swedish Welcome kan undvikas. Fördelen med kvantitativa bedömningar är att man kan urskilja kvalité i ett längre perspektiv utifrån många fler kommentatorer. Oavsett gillar jag och redaktionen på mitthållbarhetsjobb.se initiativ för en hållbar turism och kan därför rekommendera att hålla ögonen öppna för Swedish Welcomes certifiering som nu bör finnas lite här och var ute i landet.  

Nu tackar jag för denna termin och hoppas att ni får en kanonjul!
Share.

About Author

Robert Karlström

Robert Karlström har en kandidatexamen i geografi på Stockholms Universitet med Geografiska Informationssystem (GIS) och Geomorfologi som riktade studier från Universidad de Murcia i Spanien. Han har praktiserat genom SIDA i Ecuador med globala rättvise- och miljöfrågor och har även med sig studier och arbete från tv- och mediebranschen. Robert har erfarenhet inom outdoor retail efter många år som anställd på Naturkompaniet och drar sig inte för att klättra höga berg eller dyka på spännande platser världen över. Han har stort intresse av globala politiska och naturliga processer och vill gärna jobba med internationell miljöpolitik framöver.