Den här hösten gör jag praktik på Hagainitiativet. Med jämna mellanrum lyfter personer jag berättar det för på ögonbrynet och ser lite frågande ut. Vad är Hagainitiativet? För att räta ut eventuella frågetecken och undvika missförstånd tror jag därför att det är bäst att börja från början…

Hagainitiativet är ett företagsnätverk som arbetar för att minska näringslivets utsläpp och lyfta klimatfrågan som en av de viktigaste framtidsfrågorna. Genom att visa att ambitiösa klimatstrategier ger affärsmässiga fördelar och ökad lönsamhet vill Hagainitiativet driva näringslivet i den riktning som behövs för att klara de övergripande klimatmålen och mot ett långsiktigt hållbart samhälle.

Nätverket består av tolv välkända företag, och jag vågar påstå att de flesta av oss kommer i kontakt med något av dem dagligen. De är: Axfood, Coca-Cola Enterprises Sverige, Fortum Värme, JM, Lantmännen, Löfbergs, McDonald´s, Procter & Gamble Sverige, HKScan Sweden, Stena Recycling, Statoil Fuel & Retail Sverige och Vasakronan.

När jag ställdes inför valet att göra praktik eller läsa kurser den här hösten var beslutet enkelt för mig. Under min utbildning har möjligheten till kontakt med arbetslivet varit ytterst begränsad. Jag läser en utbildning som är väldigt teoretisk och ju närmare examen jag har kommit desto mer har det börjat klia i fingrarna av längtan efter att få omsätta allt jag lärt mig i praktiken.

Men hur hittar man då en bra praktikplats? För mig höll det på att sluta illa. Med ett antal obesvarade praktikansökningar och tusen frågor i huvudet om jag kanske skulle ha ringt och varit så där på som alla säger, hade veckorna helt plötsligt försvunnit och terminen var nästan slut. På Sustainergies vårmingel i slutet av maj uppenbarade sig helt plötsligt Hagainitiatives programdirektör Nina Ekelund och projektkoordinator Emma Lindgren framför mig och jag insåg då att det var dags att släppte på alla spärrar och våga fråga.

Idag är jag väldigt glad att jag med nervös röst lyckades göra ett så pass gott intryck att Nina och Emma sa ja till att låta mig göra praktik hos dem. På Hagainitiativet har kliet i fingrarna äntligen slutat och jag får utmanas, både kunskapsmässigt men även min improvisationsförmåga har fått sig en rejäl omgång. Att få vara med där det händer och känna att jag kan bidra – det är en häftig känsla!

Om du också är intresserad av att jobba med klimatfrågor inom näringslivet är mitt tips att du slänger ett öga på den här praktikplatsannonsen!

Share.

About Author

Matilda Olsson

Matilda Olsson är 25 år och har en pol. kand från Uppsala universitet, hon läser nu det sista året på den tvärvetenskapliga mastern i Hållbar utveckling. Under hösten praktiserar Matilda på Hagainitiativet i Stockholm från vilket hon kommer blogga om sina erfarenheter.