Marie Öhrn är frilansande skådespelare, dramatiker och sångerska, verksam inom teater, film och tv. Genom sin idé Planteringsperformance visar hon ett exempel på hur kulturvärlden kan bidra till mer kunskap, eftertanke och kommunikation. Vi är i behov av ett nytt narrativ om vad det innebär att vara en modern människa inom naturens gränser. Kanske kan det bli en ny hållbarhetsberättelse. 

Jag arbetar med Planteringsperformance

Alltsedan jag utbildade mig till skådespelare i slutet på 1970-talet haft jag haft som mål att inspirera publiken att tänka själv. Att mina föreställningar blir samtalsstartare, att några i publiken blir nyfikna, får lust att ta reda på mer. När det gäller Planteringsperformance handlar det om klotet och hur allt som finns på det, hänger ihop.

Plantering vet de flesta vad det är. Kanske kommer en bild upp i ens inre av planterade blommor i en park. Att plantera, det är både att trycka ner lökar i sin trädgård och att sätta granplantor för framtida skog. Performance är en scenkonstform där konstnären själv framför verket inför publik, en form av ”levande konst”, det kan vara en handling, en installation eller något annat. Ibland deltar publiken och blir på så sätt en del av konstverket.

Vad är då Planteringsperformance?

Under en Planteringsperformance planterar jag människor, en i taget, i stor kruka med  jord. Jag fick idén att göra detta på Linnés Hammarby utanför Uppsala. Det skulle bli en ”barndag” i samband med firandet av vetenskapsmannen Carl von Linnés födelsedag 2005. Jag hade bred erfarenhet av att ha arbetat med barnkultur på SVT och Teater Västmanland. Från min småländska barndom hade jag kunskap om Linné, så jag blev inbjuden att diskutera idéer kring vad en barndag skulle kunna innehålla.

Linné själv hade vid mitten av 1700-talet planterat många växter och träd på sin gård Hammarby. Hans elever skickade fröer, lökar och rötter från många  delar av världen. Så jag föreslog att jag skulle sätta ihop en lek, där jag skulle vara trädgårdsmästaren som planterade ett barn i taget i en kruka med riktig jord. Ett oerhört konkret närmande till botaniken och naturvetenskapen. Förslaget antogs!

planting_MG_0284

Foto: Snezana Vucetic Bohm

Vad händer i en Planteringsperformance?

Det barn som vill bli planterat får ta av sig strumpor och skor och planteras varsamt med sina bara fötter i solvarm mull. Där får barnet höra en kort saga om rötter. I en lek växer barnet till en blomma, blir sedan ”plockad” och får sina fötter tvättade. De barn som vill, ritar sedan den blomma de helst skulle vilja vara, på en kartongbit och hänger upp i ett träd i närheten.

De vuxna som vill bli planterade tar också av strumpor och skor och planteras under samma lekfulla ceremoni i jorden i krukan. De får höra monologen om rötterna i en förlängd version. Som avslutning skriver den vuxne ned sin ”rotkänning” på kartongbiten och hänger upp den, så att den övriga publiken kan läsa. Att bli planterad tar ungefär 5-6 minuter från det du tar av skorna tills du sätter på dem igen.

Runt den stora krukan finns en installation av ett 90-tal souvenirdockor, som är planterade i små krukor. Många vill bli planterade, men en stor publik tycker det är spännande att se på, att titta på souvenirdockorna och läsa på kartonglapparna. Planteringsperformance är en ceremoni, en lek med så mycket allvar du som publik vill gå in med.

De äldre barnen och de vuxna får alltså under den korta ceremonin möjlighet att fundera kring begreppet rötter. Jag kallar det rotkänning.

Min farmorsfar var bonde i Vederslövs socken utanför Växjö. Någon gång om året for han in till Växjö. En gång i livet reste han så långt som till Jönköping. Idag reser vi bara på vår ledighet mycket längre än så. Människor flyttar till andra landsändar och länder för att få jobb eller utbilda sig. Allt fler tvingas fly från krig eller klimatförändringar.

Människor uppfattar begreppet ”rötter” väldigt olika. Några har sina rötter där de känt eller känner sig trygga, andra på platsen där de är födda. Rötter kan vara minnen av personer och platser, kort sagt de erfarenheter man bär med sig, som huset på en snigels rygg. När vi använder ordet rot beskriver vi ju också att vi människor är en del av naturen, inte något som lever ovanpå den.

 Nu är det dags för nästa steg med Planteringsperformance. Jag vill ta till vara 10 års erfarenheter och undersöker hur samarbete med till exempel forskare skulle kunna se ut, så publiken kan samtala kring och få svar på faktafrågor rörande klimatförändringarna.

Samarbeten de första åren

De första åren organiserade vi Planteringsperformance som en av flera ”botanikhändelser” i en trädgård eller park. Det fanns stationer som publiken rörde sig emellan. Vid en station visade en botaniker hur man examinerar en växt, vid en annan kunde man göra herbarium.

marie-ohrn-tango-5964-1-hakan-elofsson

Foto: Håkan Elofsson

En dags Planteringsperformance avslutades med en Vetenskapssalong; -en kort föreställning, där en forskare samarbetar med musiker och skådespelare. Under Linnéjubileumsåret 2007 vid Vetenskapsfestivalen i Göteborg gjorde vi en ”Vattensalong”. En forskare vid Ångströmslaboratoriet beskrev arbetet med Vågkraftverket vid Islandsberg, vi framförde texter från en Linnéelevs upplevelser av ett stormande hav och specialkomponerad musik spelades på kristallglas med vatten.

Samarbeten nu

Planteringsperformance kan vara en av flera stationer i en park, på ett galleri eller vid en festival. Vid de andra stationerna finns muntlig information ur olika delar av klimatforskning. Som komplement till nätkampanjer, annonser och broschyrer vill jag ge utrymme för samtal kring detta att vi människor är en del av naturen som helhet. Hur påverkar vi klimatet, hur påverkar klimatet oss, vad jag kan göra som enskild person och vad måste näringsliv och stater ta ansvar för.

En dag med Planteringsperformance avslutas med en Klimatsalong. Den kan fortfarande handla om vatten och innehålla information om både utvecklingen av vågkraftverk och havsvattennivån, texter om klimatflykt och musik spelat på vatten i kristallglas och flaskor.

Planteringsperformance har visats sedan 13 maj 2005. År 2014 planterade vi på Malmö Garden Show, Klimatriksdagen 2014, en Ekologisk Teaterfestival på ön Stromboli i Italien, Passage Gatuteaterfestival i Helsingborg och Helsingör, i Trädgårdsföreningen under Göteborgs kulturkalas, Parkernas dag i Vitabergsparken Stockholm, Barnängens koloniträdgårds Öppen Trädgård och under Stadsodlarfestivalen i Fatbursparken i Stockholm. 14-17 maj 2015 Planteringsperformance gästspelar på Teatro di Roma i Rom, Italien.

Om du vill läsa mer om Marie Öhrns arbete kan du klicka in på www.marieohrn.se

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com