Hur får man sina medmänniskor att engagera sig? Hur får man sina kollegor och vänner att skaffa sig kunskap och öppna ögonen? Och är man egentligen inte en lika god kålsupare själv? Idag reflekterar Emma Gustafsson kring bristen på engagemang hos gemene man och vad som krävs för att vända trenden.

Jag känner mig som en elefant innan tsunamin. Jag skriker inombords men ingen reagerar – ”En katastrof är på väg!” Är det verkligen bara jag som tar detta på allvar? År 2017 stängs dörren för att nå tvågradersmålet. Det är två år bort. 24 månader. 730 dagar.

Tillbaks på jobbet pratas det om alla resor man gjort över jul: Japan, Mexico, Aruba… En sådan resa förstör ditt koldioxidavtryck för resten av året. En resa tur och retur Stockholm-Thailand står för 4,4 ton CO2-ekv, vilket utgör mer än hälften av vad en normal svensk släpper ut på ett år (enligt RUS-statistik). Sen kan du sopsortera och äta ekologiskt hur mycket du vill.

Jag förfäras utan att säga något.

Jag vill inte förstöra den positiva stämningen.

Under julhelgen har jag befunnit mig i Sverige och brottats med Naomi Kleins nya bok This Changes Everything. Inte brottats med den för att jag tvivlar på innehållet, utan brottats med den för att jag blir så emotionellt påverkad.

Förstår inte alla att vår livsstil är en del av problemet? Är det ett aktivt val att strunta i klimatet? Eller har de redan gett upp?

Medan temperaturen gick från -28?C till +4?C utanför fönstren i Härjedalen tog jag mig igenom de 100 första sidorna. Naomi Klein är en skickligt grävande journalist vilket inte minst märks på den digra referenslistan längst bak i boken.

Klein får mig att inse att läget är allvarligt, men också att vi står inför världens chans. Tillsammans har vi mycket att säga till om vi bara inser att det är dags att gå samman. Hon tar upp historiskt lyckade exempel då människor gått samman och påverkat sina politiker: anti-apartheidrörelsen och upplösandet av apartheidsystemet i Sydafrika, suffragetterna som verkade för kvinnlig rösträtt och abolitioniströrelsen som fick slut på slaveriet i USA och England.

Nu är det vår tur.

Den fria marknaden hejar flitigt på konsumtionssamhället medan politikerna stoppar huvudet i sanden och säger att de inte vill peta i folks vardag. Kapitalet dikterar villkoren och vi medborgare, som springer i våra ekorrhjul, är för svaga för att engagera oss.

Det är dock nu det måste ske, det är nu som vi måste ställa oss upp och ta fighten.

Öppna dina ögon, nagelfar dig själv och skaffa dig kunskap. För att få koll på ditt eget koldioxidavtryck finns det många bra hjälpmedel, t.ex. http://my.1010uk.org/ (som även räknar indirekta utsläpp, till exempel produktion av varor utomlands) men som Leonardo di Caprio säger i sitt FN-tal måste det nu till något mer än att byta glödlampor hemma och välja en hybridbil. Det måste till politiska beslut. Varför? Ta reda på det! Läs IPCC:s senaste rapport, följ Johan Rockström på Twitter, köp Camino – tillgodogör dig kunskap.

Vi elefanter kan inte sitta still i båten längre. Vi lever idag i en tid då vi blir störda av marknadskrafter på bussen, i telefonen, hemma i soffan, på radio. Våga utgöra en liten motvikt till allt det. Vi måste röra om i vår vardag och få med oss de vi kan. Vi måste skrika gemensamt för att uppnå förändring. Vi måste våga ta fighten.

Ni som läser den här bloggen gör det antagligen för att ni ser att dagens ekonomiska system inte är hållbart, men att söka ett CSR-jobb räcker inte längre. Du måste sprida budskapet i din vardag, ta obekväma diskussioner med vänner och kollegor och leva hållbart för att inspirera andra. Våga förstöra stämningen på fikapausen!

Vi måste också agera lokalt. Hur kan du påverka din närmiljö? Själv tänker jag vid nästa föreningsstämma i huset föreslå en prylpool. Vad kan du göra?

Jag vill avsluta med Johan Rockströms nyårstweet:
”Gott nytt 2015! Ödesåret för planeten och för mänskligheten framtids framtid. 100 % utmaning. 100 % möjlighet.”

Vad väntar du på?

 

 


PS.

För att slippa känna sig ensam finns det massor av forum dit man kan söka sig för att hitta likasinnade, få inspiration och öppet ta ställning för klimathotet. Några exempel:

Och läs mer om ”This changes everything” i min skribentkollega Caroline Nordvalls inlägg om boken här.

Share.

About Author

Emma Gustafsson

Jag heter Emma-Louise Gustafsson och jag är i första hand naturälskare. I andra hand är jag fjäll- och vildmarksledare och i tredje hand civilingenjör som de senaste åren jobbat med kommunikation och marknadsföring på friluftsföretag. Jag vill göra vårt samhälle mer hållbart och för mig börjar det med att få ut folk i naturen. Det är min övertygelse att när du väl blir fascinerad av vår fantastiska miljö och dess skörhet vill du inte äventyra framtida generationers möjligheter att njuta av den. Så välkommen ut i naturen!