Dagens skribent heter Erica Kronhöffer – hållbarhetschef på SJ som är med i årets Sustainergies Cup. Vad krävs för att fler ska ställa bilen och välja tåget, och hur kan den framtida hållbara resan vara mer än grön? Läs Ericas inlägg och ladda ner tävlingsfrågan. Ta chansen att bidra med dina idéer och få pitcha din lösning till självaste koncernledningen!! 

I dagar av parlamentariskt virrvarr är det trots allt rätt tryggt att vara i en bransch som politiker, helt oavsett partitillhörighet, vill satsa på! I Almedalen i somras övertrumfade de olika partierna varandra i löften om kommande satsningar på höghastighetsbanor och alla lyfte fram järnvägens betydelsefulla roll i ett hållbart samhälle. Nu är jag ju visserligen part i målet, men man kan ju bara fundera över hur livet i Stockholm, Göteborg och Malmö skulle se ut utan spårbunden trafik. Trafikstockningar skulle bara vara förnamnet om flertalet istället tog bilen – helt oavsett om de sitter i en elbil eller ej. Ser man över hela landet är tågets marknadsandelar ungefär 15 %, inrikesf1200x900_sustainergieslyg 8 %, buss 6 % och bilresandet 71 % för resor på över 100 km.

Jag funderar mycket på vad som krävs för att fler ska välja att ställa bilen eller välja bort flyget till förmån för ett mindre miljöbelastande transportslag? Inte alltid eller varje gång, men ibland i alla fall? Alla transportslag behövs i ett fungerande samhälle, så det handlar verkligen inte om antingen eller. Jag älskar att åka tåg, men ibland är det faktiskt mer praktiskt att ta bilen till mina föräldrar i Småland. Särskilt om jag vill ha med mig min mountainbike eller när jag vet att jag kommer behöva min egen bil där nere för att nå ända ut i svampskogen.

Tågets miljöfördelar är idag en självklarhet, men en hållbar resa måste vara mer än bara grön. En hållbar resa är också till exempel en punktlig resa, en trafiksäker resa och en prisvärd resa.

I år är SJ med i Sustainergies Cup och jag är oerhört nyfiken på vilka spännande lösningar för framtidens tågresande som vi kommer få oss till livs! En liten del av priset är att de eller den som vinner ska komma till oss i koncernledningen och presentera sin lösning, men jag är helt övertygad om att gänget som jobbar med affärsutveckling på SJ gärna träffar fler av er andra som också har lämnat in bidrag! Så, TACK på förhand till er som är med och utformar framtidens hållbara resa med SJ!

Vi ses på tåget!

Erica

Mer info om Sustainergies Cup, surfa in på http://sustainergies.se/cup

Om du vill gå direkt till arbetsbordet ladda ner tävlingsfrågan här. Deadline är 18 januari 2015, men alla som skickar in före den 21 december 2014 får en Early Bird special, nämligen feedback på förslaget och möjlighet att förbättra det. 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com