Mitthållbarhetsjobb.se har i dag privilegiet och nöjet att få presentera en gammal räv i spelet. Med andra ord betyder det vår förra redaktör – Magdalena Frembäck. Hon är just i detta ögonblick på en savann i Kenya och gör en MFS för sin uppsats. Vi kommer i detta första inlägg få en inblick i hennes upplevelser, tankar och reflektion från fältstudien.

Vi saktar in och guiden Steve granskar savannen genom kikaren. Efter några minuter säger han ”gepard”, startar motorn och kör en bit till, stänger av motorn och pekar ut över det gyllene gräset…

photo-1449104573673-83d90bf3484fJag är i Maasai Mara National Reserve i Kenya. Det tar en stund innan jag upptäcker geparden, den är rätt liten på det här avståndet. Jag känner ett sting av besvikelse, jag vill ju se geparden på nära avstånd! Flera safaribilar har anlänt till samma plats, turisterna står med sina dyra kameror och försöker få bra bilder av geparden. Jag kommer på mig själv, och förbannar min programmerade hjärna som förväntar sig att se vilda djur närsomhelst och hursomhelst, inte minst i Maasai Mara. Efter den här insikten kan jag njuta av stunden, och något småaktigt förbannar jag istället alla andra som ständigt förväntar sig wildlife on demand. Den moderna människan är till största del programmerad att tro att vi har rätt till vilda djur och naturen på alla möjliga sätt.

Jag befinner mig i Maasai Mara eftersom jag gör en MFS, en fältstudie finansierad av Sidas Minor Field Study-stipendium. Det hela ska utmynna i en masteruppsats och en examen. Norr om Maasai Mara National Reserve finns det ett antal privata naturreservat, så kallade conservancies. Det första grundades tidigt 90-tal men det var först 2014 som det blev en juridiskt erkänd form av markanvändning. Markägande massajer arrenderar sin mark till turistföretag på villkor att naturresursförvaltningen sköts om och att massajerna får en månatlig inkomst samt rätt att beta sina djur i reservatet under särskilda perioder. Här får safarituristen den exklusiva upplevelsen, med ett litet antal safaricamper och enbart ett antal fordon tillåtna i reservatet. Till skillnad från i nationalparken där det kan vara upp emot 20 bilar vid samma plats, är det i conservancies sällan eller aldrig så. Du kanske möter en bil under din game drive, men aldrig att ni tittar på samma djur samtidigt. Man har gjort ett försök att skapa lokalt ägarskap över vilda djur, och lokala fördelar och utvecklingsmöjligheter. Förhoppningarna är flera, bland annat att naturresursförvaltningen ska vara ekologiskt hållbar, men även att människa-djurkonflikter ska minska och i händelse av en sådan att lokalbornas tolerans mot det inblandade djuret innebär att det inte dödas i en hämndaktion. Min studie handlar om vilka direkta och indirekta fördelar massajerna ser med det här systemet, och hur det påverkar deras syn på lejon och människa-lejonkonflikter.

DSC_1457

Foto: Privat

Naturresursförvaltning i ett ekosystem bebott av en traditionell folkgrupp är ett målande exempel på hur hållbarhets- och miljöfrågor inte kan behandlas separat från utvecklingsfrågor. Det är en fråga om mänskliga rättigheter och fattigdom samtidigt som det är en fråga om ekosystemets hälsa. Som MFS-student är en i fält i 8-10 veckor vilket per definition innebär att en alltid är en outsider. I Maasai Mara finns det många forskare och det finns en risk att en bemöts med forskningströtthet. Med detta i bakhuvudet genomförde jag mina intervjuer och lärde mig mycket om massajernas verklighet, om torka och sjuka djur, om stolthet och tradition och duktiga skolelever. Alla har varit oerhört generösa med sin tid och sitt te. Oavsett om du är intresserad av en karriär inom utvecklingsarbete eller det privata näringslivet så är en MFS-vistelse i ett land en väldigt bra erfarenhet. Som hållbarhetsproffs måste vi ständigt söka förståelse för andra perspektiv, även när de perspektiven är verklighet långt bort ifrån våra hem. Ibland kan saker göras helt annorlunda än vad först trodde.

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com