I dagens inlägg presenterar sig det senaste tillskottet till redaktionen – Robert Karlström. Tillsammans med övriga i redaktionen kommer han att skriva inspirerande fredagsinlägg och ge roliga tips & goda råd från hans intresseområden! 

Då var det dags att introducera mig själv för er läsare och hållbarhetshjältar och det blir lite om vem jag är och hur jag hamnade här! Till att börja med vill jag prata lite om karriärval och hur jag själv ser på min framtid som soon-to-be nyutexaminerad och ny i gemet. Jag tar under hösten en kandidat i geografi på Stockholms Universitet, en utbildning jag planerade att slutföra för flera år sen men som fick ligga i träda ett tag, och som jag nu tänkte lägga bakom mig. Så jag blir till uttrycket “geograf” eller för att förenkla det; en blandning mellan natur- och kulturvetare.

Foto: Robert Karlström

Innan jag hamnade på universitetet utbildade jag mig till medieproducent vilket gav mig inledningsvis en hel del praktik och jobb på några olika produktionsbolag. Emellertid var detta i slutändan inte något jag kände någon djupare respekt för vilket ledde mig in på universitetsstudier, något jag tyckte kändes intellektuellt och framför allt bildande. Jag ville lära mig geografi, för övrigt grundfundamentet som förenade många av våra stora upptäckare och fortfarande gör. (Läser du geografi får du både hållbarhet och miljö i samma paket plus mycket mer.)

”Som allvädersperson tar jag gärna tillvara på den tid jag får att studera omvärlden och se hur den utvecklas, inte enbart naturmässigt utan även genom människans plats på jorden, hur den interagerar i politiska, sociala och miljömässiga sammanhang. Därför är relationen mellan natur och kultur mycket viktig för mig.”

 

Min stora akilleshäl i livet är att jag älskar att resa. Att resa är för mig lika självklart som att borsta tänderna på morgonen men med tillägget att du får se en värld där oftast bara fantasin stoppar dig. Efter gymnasiet hamnade jag i Centralamerika, pluggade ERASMUS i Spanien och for till Sydamerika i två vändor där jag bland annat praktiserade inom ett projekt finansierat av SIDA under ett halvårs tid. (Mer om praktik kommer i ett framtida inlägg!)

Det tar tid att resa, att känna in och möta en ny plats och en ny kultur men det ger otroligt mycket tillbaka. Personligen har mina studier i kombination med mina resor gett mig ett rejält intresse för natur och miljö, globala rättvisefrågor för alla människor och planeten vi bor på. Jag hoppas att jag framöver ska kunna bidra med min kunskap och mitt intresse för miljö och hållbarhet både inom arbetslivet men även privat, i allt jag gör, så långt det bara går!

Så vad händer nu? Universitetslivet har på många sätt tryggat vardagens to-do-list och nu kastas man ut i allvaret. Alla idéer kring jobb och framtid som kändes så uppenbara under studierna blir en enda klump – Jag tycker att så mycket är intressant, men samtidigt kan jag inte göra allt. Så jag får helt enkelt börja någonstans, kanske bygga vidare på tidigare arbetslivserfarenhet, se kopplingar och kombinationer, prata med vänner och nätverka eller studera vidare.
Mitthållbarhetsjobb.se är en plats som bidrar till inspiration och att göra valen lite lättare – både för dig, mig och branschen generellt. Min roll i detta projekt är att bistå redaktören, debattera och informera och utveckla bloggen, en av Sveriges grönaste i bästa möjliga riktning. Jag hoppas att du fortsätter följa oss!

Share.

About Author

Robert Karlström

Robert Karlström har en kandidatexamen i geografi på Stockholms Universitet med Geografiska Informationssystem (GIS) och Geomorfologi som riktade studier från Universidad de Murcia i Spanien. Han har praktiserat genom SIDA i Ecuador med globala rättvise- och miljöfrågor och har även med sig studier och arbete från tv- och mediebranschen. Robert har erfarenhet inom outdoor retail efter många år som anställd på Naturkompaniet och drar sig inte för att klättra höga berg eller dyka på spännande platser världen över. Han har stort intresse av globala politiska och naturliga processer och vill gärna jobba med internationell miljöpolitik framöver.