Ira Sundberg är ekopsykolog med inriktning på kommunikation, process och ledarskap. Med en helhetssyn vad gäller miljö och hållbar utveckling tillämpar hon ett systemtänk och en förståelse för det komplexa. Ira delar idag med sig av insikter från ett långt engagemang för miljön, och några goda råd för alla som vill arbeta med hållbarhetsfrågor.
 

Vad som behövs och kommer att behövas alltmer är människor med helhetssyn, systemtänk och förståelse för det komplexa vad gäller miljö och hållbar utveckling. Lägg därtill handlingsförmåga. Mitt engagemang för natur, miljö och hållbar utveckling har funnits hela mitt liv. Min ursprungsfamilj var allmänt naturintresserade och min mamma ägnade sig åt hållbar utveckling, innan det begreppet fanns. Vi komposterade och tvättade och återanvände plastpåsar, för att nämna ett par exempel.

Ira (2)

Läste miljövård på SLU. Det var fantastiska tvärvetenskapliga kurser, före sin tid och innan tvärvetenskap fanns som begrepp. Sedan blev jag psykolog och verksam som psykoterapeut och konsult under 20 år. Var hela tiden aktiv inom miljöområdet, på olika sätt. Började engagera mig lite mer professionellt i början av 90-talet. Var initiativtagare till Psykologi för miljön, ett yrkesnätverk inom Det Naturliga Steget. Vi var ett stävsamt gäng under några år, lite före vår tid. Under 90-talet var förståelsen för kombinationen psykologi och miljö inte stor. Idag är det något många förstår är viktigt. Har haft förmånen att kunnat följa förändringen och utvecklingen inom området hållbar utveckling under lång tid, såväl forskningsmässigt som i praktiken.

Det jag kan rekommendera är  att du skaffar dig en liten grundutbildning i miljö och hållbar utveckling, detta är användbart i vad du än gör framöver. Cemus på Uppsala universitet och Världens eko på Stockholms universitet är två bra förslag;

Vill du fördjupa dig har såväl Cemus som Stockholm Resilience Centre/Världens eko mer att bidra med. Är du psykolog, gäller även andra med specialintresse, så kan du läsa miljöpsykologi på flera universitet.

Sedan finns det litteratur, såväl böcker som artiklar, som är matnyttiga. Här följer några jag rekommenderar;

Lite att fundera på

  • Din egen utveckling och hållbarhet. Du är källan till allt du företar dig. Om du tar hand om dig själv på ett bra sätt och dessutom inser att du behöver ta hand om och utveckla ditt inre, känslor och tankar, finns mycket att vinna.
  • Kommunikation är A & O och ofta underskattat. Kommunikation handlar om ömsesidighet. Ofta när vi kommunicerar är det envägs, att vänta på att den andra slutar prata så jag kan fortsätta med mitt övertygande. God kommunikation inbegriper lyssnande.
  • Lyssnande, att verkligen inte bara höra utan att verkligen ta in vad den andra säger och förmedlar. Det betyder inte att jag måste hålla med, men jag tar ”risken” att förändras, att kanske lära något nytt.
  • Vad har empati med miljö och hållbar utveckling att göra, kan man undra. Empati är en viktig känsla för att ta till sig och förstå sig själv, andra, djuren och naturen och även världen i sin helhet.
  • Ödmjukhet. Det finns så många som är så bra på att veta och tala om för andra hur det är. Att vara ödmjuk handlar, bland annat, om att vara medveten om att jag inte vet och kan allt, att andra har något att berätta.

Var gång du värnar om ett träd,

en albatross, en älv

som hotas av förstörelse

– då värnar du dig själv.

     Tage Danielsson

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com