Våren är på ingång och vad är då bättre än att gå ut i solen, ta en kaffe och läsa lite på Mitthållbarhetsjobb.se! Själv ska jag snart ut på fjället igen, njuta av den friska luften och få slita mina fantastiska friluftsprylar till max. Hoppas du också får möjlighet att komma ut lite nu när den värsta kylan verkar ha dragit bort, nu till dagens ämne – Det amerikanska presidentvalet och dess miljöagenda.

Under de senaste veckorna har jag varit som uppslukad av det amerikanska presidentvalet. Av någon anledning tenderar jag att klistras fast i soffan så fort som jag ”råkar” ratta in den senaste debatten. Kanske är det för att det gång på gång blir en show med extra allt där egentligen inga kommentarer är tabu och där påhopp tenderar vara norm.

Foto: Thomas Hawk - Politics as usual

Foto: Thomas Hawk – Politics as usual

Jag tycker att vi kan konstatera att mycket av den mediala uppmärksamheten har legat på republikanerna, främst Mr. Trump och hans dispyter med Jeb Bush. Trots att det är svårt att slita sig från att se vevandet av luftslag så känner jag mig manad att dyka lite djupare och summera lite av det vi faktiskt är intresserade av här på Mitthållbarhetsjobb.se. Jag känner ofta att ledord som hållbarhet och ren energi är något av en standard i svenska debatter och är det inte en bit kol som agerar modell så är det något annat slagkraftigt. I Sverige har vi trots allt kommit så pass långt inom miljö- och hållbarhet att det är en integrerad del av våra debatter där vi förutsätter att Sverige ska vara världsledande inom grön teknik och hållbar industri.

När vi tittar på det amerikanska valet så kanske det inte känns lika självklart. Jag har tittat på timtals av debatter och försökt hitta svaret på hur (och om) det mäktiga landet i väst planerar att ersätta sin brytning av kol, fracking och oljeutvinning. Det som slår mig är att debatterna väldigt sällan behandlar dessa frågor trots att den absoluta merparten av samtliga kandidater i presidentvalet erkänner klimatförändringarna, ”man-made” eller inte. Läs mer om detta på Columbia University Earth Institute. Problemet ligger i att man tenderar att se miljöåtgärder som ”job-killers”. På den republikanska sidan menar Trump att USA´s Environmental Protection Agency, EPA spenderar pengar till ingen nytta. Clinton som går i Obamas fotspår och som propagerar för fortsatt stöd till EPA har sedan första rundan i valet samt tidigt i sin karriär lobbat för mer grön energi även om det då och då har funnits vissa frågetecken…  

Foto: © Walter A. Aue - New politics

Foto: © Walter A. Aue – New politics

En konflikt ligger i Trumps ställningstagande gällande klimatförändringarna som fått benämningen ”väder” och att det är bortkastad tid att prata om klimatet, det som för övrigt har av Obama kallats för vår tids viktigaste fråga. I detta skede står det ganska klart att USA´s nästa president heter Donald Trump eller Hillary Clinton. Den senare har under hela valet konstaterat att klimatförändringarna är här och planerar att bygga över 500 miljoner vindsnurror i landet samt att kraftigt sänka utsläppsnivåerna, läs mer här. När vi pratar miljö- och hållbarhet så finns det två väldigt viktiga skiljelinjer kandidaterna emellan vilket är att väljarna mer eller mindre röstar ja eller nej till en mer aggressiv miljöpolitik.

Är det så att vem man än röstar på i Sverige så är en stor del av budgeten garanterad att gå till grön teknik med hårda utsläppsregler? Om det är så, hur och varför kan det då skilja så mycket länder emellan?

 

Share.

About Author

Robert Karlström

Robert Karlström har en kandidatexamen i geografi på Stockholms Universitet med Geografiska Informationssystem (GIS) och Geomorfologi som riktade studier från Universidad de Murcia i Spanien. Han har praktiserat genom SIDA i Ecuador med globala rättvise- och miljöfrågor och har även med sig studier och arbete från tv- och mediebranschen. Robert har erfarenhet inom outdoor retail efter många år som anställd på Naturkompaniet och drar sig inte för att klättra höga berg eller dyka på spännande platser världen över. Han har stort intresse av globala politiska och naturliga processer och vill gärna jobba med internationell miljöpolitik framöver.