Är du nyfiken på andra kulturer och hur man jobbar med hållbarhetsfrågor i andra länder? Du kanske är sugen på att göra praktik? I veckans sista inlägg berättar vår skribent Robert om just det. Han delar med sig av sina erfarenheter samt ger er lite bra tips på hur ni kan gå tillväga! 

Om du som jag har ett intresse av globala utvecklingsfrågor i ett hållbarhetsperspektiv och är mellan 20 och 30 år kan jag verkligen rekommendera att söka SIDAs resestipendium via en rad olika svenska organisationer (exempelvis dessa) som arbetar med allt från global miljöproblematik till politik- och rättvisefrågor. Det är en fantastisk möjlighet att få jobba med det man verkligen brinner för i en ny miljö med lokalt förankrad kunskap. Själv reste jag iväg med svenska Framtidsjorden som ingår i ett värdsligt nätverk med bas i bland annat Indien och en rad Sydamerikanska länder.

Foto: Robert Karlström

Foto: Robert Karlström

För att söka bör du ha ett intresse för utvecklings- och hållbarhetsfrågor, behjälpligt tala språket i landet och ha samlat på dig lite erfarenhet om bistånd, från dina studier eller ditt arbete. Beroende på ditt val av land och din kompetens blir du via din organisation matchad med en annan utomlands och vips närmar sig sen avresan! Stipendiet står för flyg, boende och mat och du betalar enbart för de aktiviteter du gör utanför programmet. Observera att det bara finns ett fåtal platser totalt och att du bör söka i god tid!

 Jag har sen många år haft ett stort intresse av globala miljöfrågor och tog tacksamt emot min plats i praktikantprogrammet via Framtidsjorden som tog mig till Ecuador där jag stannade i 5 månader. 

Tillsammans med min praktikantkollega Alejandra bodde vi i en eco-lodge, en timme med buss från närmaste stad på undermåligt skötta vägar. Uppgiften för mig var att, stationerad i den övre delen av Ecuadorianska Amazonas bistå med min kunskap om GIS och turism genom att med GPS kartlägga vandringsleder i området. I ett område som enbart lever på priskänslig sockerrörs odling är det ett välkommet inslag i samhället och en möjlighet till ökad ekoturism.

Foto: Robert Karlström

Foto: Robert Karlström

För Alejandras del utnyttjade hon sin kompetens inom hydrologi för att hitta metoder för vatteninsamling och avfallsrening där i många fall det sistnämnda var helt obefintligt. 

På på lediga tid reste vi runt och upptäckte nya platser, besteg vulkaner, vandrade och dök. Tillsammans lärde vi känna det lilla samhället vi bodde i och fick möjligheten att lära oss “hur man gör där”, erfarenheter jag tar med mig för resten av livet. På hemmaplan knöts säcken ihop med en föreläsningsturné i skolor runt om i landet där vi anordnade workshops för att öka elevernas medvetande om en hållbar utveckling och framtid. 

Som praktikant skapar du både personliga upplevelser och karriärmässiga framsteg. Genom organisationerna i Sverige och utomlands breddar du ditt kontaktnät och får insyn i hur bistånd fungerar och hur man arbetar med hållbarhetsfrågor inom olika kulturer. Det är definitivt något uppskattat på ditt CV samtidigt som du kan använda din vunna kunskap i ditt framtida eller nuvarande yrkesliv. Och som grädde på moset: Du träffar massor av nya vänner och får resa!

Gör som jag och ta chansen, bredda din kunskap och ge dig själv något att kunna se tillbaka på och vara stolt över! 

Share.

About Author

Robert Karlström

Robert Karlström har en kandidatexamen i geografi på Stockholms Universitet med Geografiska Informationssystem (GIS) och Geomorfologi som riktade studier från Universidad de Murcia i Spanien. Han har praktiserat genom SIDA i Ecuador med globala rättvise- och miljöfrågor och har även med sig studier och arbete från tv- och mediebranschen. Robert har erfarenhet inom outdoor retail efter många år som anställd på Naturkompaniet och drar sig inte för att klättra höga berg eller dyka på spännande platser världen över. Han har stort intresse av globala politiska och naturliga processer och vill gärna jobba med internationell miljöpolitik framöver.