När jag var 18 åkte jag till Australien för första gången. Med ett klassiskt Working Holiday-visum i passet backpackade jag runt i ungefär 8 månader. Efter månader av strandhäng och trötta hostel åkte jag ut till en hästgård som låg vid sluttningen av The Great Dividing Range, precis på gränsen mellan NSW och Queensland.

Där bodde jag hos ett par som födde upp Quarterhästar. De hade inte sålt en häst på ett helt år. 7 års torka hade slagit hårt mot stora delar av landet, vilket innebar uteblivna skördar, höga foderpriser, och inga sålda hästar. Jag skulle bara vara där en vecka och när jag fick instruktionen ”du får gärna duscha, men håll det under två minuter, hästarna behöver dricka” så bestämde jag mig för att inte duscha alls.

Det var vinter och jävligt kallt, jag sov med morgondagens kläder i sängen så att de skulle vara varma att ta på sig när jag vaknade. Om man inte befinner sig högst uppe i de riktigt tropiska regionerna i landet så kan man få uppleva en kall vinter i kalla hus med bristfällig isolering och avsaknad av uppvärmning. Varje morgon klev jag upp och lämnade rummets tolvgradiga temperatur och tinade i solen istället.

En dag när vi var ute och red så passerade vi genom en uttorkad flodbädd. Lite senare kom vi fram till ett vattentråg utan vatten. Ett tjugotal kor låg runt omkring och stirrade på ett vad jag tyckte var lealöst sätt. Jag känner inte kor särskilt bra så jag vet inte. Jenny som jag var ute och red med hissade stressat fram sin mobiltelefon och ringde ägaren till korna. Hon berättade för hen i andra änden av luren var vi var och att korna saknade vatten. Vi red vidare och passerade uttorkade kokadaver. Det var ett torrt men vackert landskap, ett jordbrukslandskap i torka. En annan dag fick jag träffa en brumby, en vildhäst, ett föl bara. Hen hade blivit lämnad av sin flock uppe i bergen och hade nyligen fått flytta in på granngården.

I Australien kan en ihållande torka innebära ekonomisk förödelse för familjer och företag, konkurs och social stigmatisering. Ett absolut trauma, en sorg och en svår förändring. I många andra delar av världen kan en torka innebära att även människor dör. Barn som inte längre får gå i skolan, barn som skickas hemifrån för att bidra till familjens försörjning, barn som gifts bort i ung ålder. Länder utan sociala skyddsnät, utan fungerande institutioner, med korrupta politiker och/eller lokala makthavare.

Jag bestämde mig för att alltid bry mig, att alltid arbeta för en bättre värld. En bättre värld för alla, utan att någonsin glömma bort de olika förutsättningarna i olika länder. En värld där bönder i Australien kan fortsätta vara bönder – om det är det de vill, och en värld där bönder i Syd kan fortsätta vara bönder – om det är det de vill.

Klimatförändringarna är ett hot mot en bättre framtid. Jordbrukare världen över har redan fått lämna sina hem på grund av detta. Just nu pågår COP20 i Lima, Peru. Nästa år ska beslut fattas vid COP21 i Paris. För mig är det oerhört viktigt att alltid minnas de sociala följderna som kommer med klimatförändringarna, förlust av biologisk mångfald och kollapsade ekosystem. Det ger mig driv och vilja att fortsätta framåt. Förändring behövs, och förändring är möjlig. Alla förändras, allt förändras. Jag är en realistisk idealist och en ständig optimist, förutom när jag är pessimistisk.

Titta in här för mer information om COP20. Vi har ett viktigt år framför oss.

http://unfccc.int/meetings/lima_dec_2014/meeting/8141.php

– Magdalena Frembäck

Share.

About Author

Magdalena Frembäck

Jag läser en Master in Environmental Science, med inriktning Environment, Communication and Politics, på Södertörns högskola. Jag har en fil.kand. i utvecklingsstudier och hållbar utveckling från Uppsala universitet. Mellan grundutbildning och master har jag bland annat gjort praktik i Bangladesh, tack vare Sidas praktikantprogram. Jag arbetade med jordbruksrättigheter och mötte klimatförändringarnas vardag, vilket onekligen ger en perspektiv på tillvaron. Miljö- och hållbarhetsfrågor är min passion och det finns ingen värld där jag inte vill arbeta med det.