Dagens gästskribent heter Pauline Ström Gunnér och hon arbetar, precis som eder redaktör, som hållbarhetscoach på Nordic Choice Hotels och dessutom är hon CSR-konsult inom Nordic Fast Food-kedjan. Hon berättar i detta inlägg om hur en ögonöppnande upptäckt för hållbarhet gjorde att hon bytte karriärbana samt vad det på olika sätt har fört med sig.

För drygt ett år sedan var jag fast anställd och ansvarig inköpare i modebranschen. Arbetsuppgifterna bestod av att scanna marknaden efter rätt produkter, gå på visningar och åka på inköpsresor. Jag arbetade i ett roligt företag med kollegor jag älskade. En dröm för många och en trygghet för mig. Så varför sa jag upp mig?

Foto: Privat

Foto: Privat

Det var upptäckten av en CSR-rapport från ett stort svenskt klädföretag cirka fem år tidigare som grundade mitt intresserad för hållbarhet. Jag läste rapporten från pärm till pärm och hittade den ansvariga med titel: ”Miljöchef och CSR-kommunikatör”. Drömjobb tänkte jag. Ett mail senare fick jag till en lunch med vederbörande för att lyssna på hennes väg för att komma dit hon var idag samt vad hennes roll innebar. Även om det bara var ett avslappnat lunchmöte så tände det något i mig och jag blev väldigt inspirerad. Det var ungefär då jag bestämde mig för att ändra riktning från mode till miljö. Samtidigt som jag då arbetade som butikschef påbörjade jag min kandidat på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, med inriktningen nationalekonomi och miljövetenskap. Då jag inte kunde slita mig helt från modebranschen började jag istället linka samman mina intressen hållbarhet med mode. Jag kontaktade, mötte och inspirerades av människor och företag som hade ett hållbarhetstänk i fokus. Det var deras driv och positivism som övertygade mig om att jag var på väg in i min framtidsbransch.

Snabbspolat fem år, efter tre år som butikschef och två år som inköpare, plus en kandidatexamen i ryggen kände jag att om jag på riktigt skulle ta klivet från en bransch jag känner mig trygg i, till en där jag inte känner någon, måste jag riva av plåstret och satsa 100 procent. Jag sa upp mig, i tårar faktiskt. Det kanske låter konstigt, men känslan av att ”kasta bort” så många år, kontakter och vänner kan vara ganska överväldigande. Det kan rent av kännas som ett relativt dumt beslut.

Vändpunkten kom en dag när jag satt hemma och undrade vart en som vill arbeta med hållbarhet faktiskt vänder sig. Det var då jag hittade Sustainergies, de hade just annonserat om ett extrajobb för hållbarhetsstudenter. Upprymd gick jag in på hemsidan och blev fylld av alla intressanta möjligheter. Lyckan var total att jag hittat just vad jag sökte. Jag kände att jobbet var perfekt, inte för att jag hade någon direkt hållbarhets-erfarenhet, jag hade kanske ingen alls, men jag var intresserad på riktigt och ville verkligen göra ett bra jobb. Så jag fick mitt första hållbarhetsjobb, som hållbarhetscoach på Nordic Choice Hotels i december 2014. Då lärde jag mig att ibland är det driv och intresse som är det viktigaste, inte raderna på ett CV.

Foto: Nordic Fast Food - Sibyllas, interna tidning Hot News

Foto: Nordic Fast Food – Sibyllas, interna tidning Hot News

Samtidigt som jag började förbereda mig för mitt nya jobb letade jag upp seminarier och konferenser med temat hållbarhet, miljö, och CSR. Nu var det dags att nätverka och lära känna människor samt vad min nya bransch hade att erbjuda. Det är nu andra året jag arbetar som hållbarhetscoach på två hotell i Stockholm. Jag är även konsult på Nordic Fast Food – Sibylla, som ansvarig för att leda CSR-arbetet och sätta strategier för hur hållbarhetsarbetet ska ta form, utvecklas och kommuniceras.

När jag tänker på att det bara har gått drygt ett år sedan jag var osäker på om detta var ett smart beslut kan jag inte hjälpa att känna mig stolt. Båda anställningarna jag har nu är otroligt roliga, givande, och utmanande. Jag växer efter varje arbetsdag. Hållbarhetsbranschen består av en grupp personer från så varierande bakgrund med så mycket driv och optimism att jag känner att jag valde rätt alla dagar i veckan. Här finns oändligt med möjligheter och inspiration.

Jag hoppas att mitt budskap går fram till dig som läser: våga släng er ut och testa. Var mottaglig och se på alla möjligheter som finns inom hållbarhetsbranschen. Det är fantastiskt roligt att vara med om den förändring som sker just nu, och att aktivt kunna påverka den i en positiv riktning.

Här kommer tre tips som har hjälpt mig på vägen:

1: Hitta inspiratörer och föreslå att ses, diskutera och dela tankar.

2: Gå ut och nätverka. För studenter finns alla möjligheter till att vara funktionär på konferenser, rabatterade priser samt massor av gratis-seminarium.? Seminarium och events hittar du genom att gå med i relevanta grupper i sociala medier och signa upp på nyhetsbrev från exempelvis Miljöaktuellt eller Sustainergies

3: Sluta aldrig att lära. Läs mycket, var med i diskussioner och våga att tycka till.

Lycka till, så ses vi!

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com