I dag är det dags för terminens sista inlägg, tiden går så himla fort och det är redan jul och snart 2016! Inlägget har blivit lite försenat på grund av extremt bristande internetuppkoppling i Nya Zeeland, där jag för tillfället befinner mig – Men det kom åtminstone ut innan julafton!

Detta år har varit händelserikt på många punkter för oss som är tokiga i hållbarhet, vi har fått 17 nya globala hållbarhetsmål, vi har till slut fått ett klimatavtal och dessutom har vi sett hur en otrolig kollektiv aktivism har visat vägen för framtiden. Jag ryser till exempel fortfarande i kroppen när jag ser på klipp som detta!

Foto: Takver. Flickr

Foto: Takver. Flickr

Här i Wellington stötte jag ihop med några lokala klimataktivister och jag tog givetvis tillfället i akt att diskutera lite kring deras syn på det nya klimatavtalet, vilket var allt annat än ljust, snarare total uppgivenhet. Detta är något som jag har upplevt har varit den generella jargongen – Vissa är överlyckliga att det finns ett avtal och de möjligheter som det medför, medan många anser att avtalet är otillräckligt Känner ni att er kunskap om avtalet behöver uppdateras så kan ni läsa mer om det här, eller så kan ni läsa en (mycket) kortare sammanfattning här. Dessutom är det spännande att läsa regeringens pressmeddelande som delvis beskriver deras syn på avtalets innehåll.

Precis som Johan Rockström har sagt så är vi den första generation som förstått hur vi påverkar planeten och ser effekterna av den – samtidigt är vi sannolikt den sista generation som faktiskt kan göra något åt det, om vi vill. Det är helt enkelt allas vårt ansvar att förändra framtiden till något bättre. Hur år 2016 kommer bli för oss hållbarhetsnördar är ännu ett oskrivet kapitel i min bok, men det har åtminstone alla förutsättningar för att bli ett år av förändring och framförallt förbättring!

Men, för att återgå till bloggen – Under terminen har vi fått intressanta inlägg från flera olika skribenter och mer är på väg. Det kommer med största sannolikhet komma en del historier från Paris med tankar och reflektioner på såväl klimatavtal som aktivism och även annat matnyttigt för såväl studenter, arbetssökande och yrkesaktiva.

Foto: Mats Hagwall. Flickr

Foto: Mats Hagwall. Flickr

Som vanligt så behöver jag er hjälp för att skapa den blogg som ni vill läsa  Så har DU en bra story som du vill dela med dig av på Mitthållbarhetsjobb.se, eller är det någon som du verkligen vill ska skriva? Skicka då ett mail till mig på viktor.stocke@sustainergies.se så ska vi kunna hitta på något!
Bloggen kommer att starta igen framåt mitten av januari, så jag hoppas att ni besöker oss igen då!

Nu ska jag gå och sova för att om några timmar vakna upp till JULAFTON! Så jag får önska en god jul och ett gott nytt år till alla er där ute i stugorna! Ät inte för mycket julmat är nog mitt bästa tips för att överleva julen.

Ps. Är Du intresserad av att vara med i bloggens redaktionsgrupp under nästa termin? Kontakta mig på viktor.stocke@sustainergies.se så träffas vi, tar vi en kopp kaffe och diskuterar hur ditt engagemang kan se ut!

Share.

About Author

Viktor Stocke

Jag börjar närma mig slutet av min egenkomponerade examen i huvudämnet Statsvetenskap med inriktning på miljö, hållbar utveckling & kommunikation. Vad som händer efter det återstår att se! Det stora intresset för hållbar utveckling föddes tidigt och framförallt är det hur samspelet mellan hållbarhetens tre dimensioner fungerar som har fångat mig. Jag vill konstant lära mig mer och utveckla mina kunskaper inom ämnet för att på så sätt kunna bidra till en bättre värld.