Då var det dags för ett fredagsinlägg från Hanna Ahlström igen och precis som utlovat handlar det om hennes påbörjade praktik i Bryssel på Europeiska kommissionen, och DG Environment, Resource Efficiency & Economic Analysis unit. Hon skriver om hur det är att vara ny i denna byråkratiska jättebubbla och om hennes kommande arbetsuppgifter i relation till EU:s paket för en cirkulär ekonomi.

För mig började det hela med ett ordentligt sug efter ett nytt äventyr, ett nytt land och en ny utmaning. Detta sug uppstod i och med det vakuum som min masterutbildning lämnade efter sig och så fort min kompis tipsade mig om en fem månader lång praktik på Europeiska kommissionen visste jag att det var något jag ville söka. Efter fem månaders väntan (ja, fem månader lång rekryteringsprocess för en fem månader lång praktik) var det klart att jag hade fått en plats och jag var mer än taggad. Europeiska kommissionen tar in Blue Book Trainees två gånger om året: ett intag i oktober och ett intag i mars. Det var därför dags för mig att påbörja min praktik i förra veckan och den inleddes med ett välkomstmöte uppdelat i tre omgångar eftersom att intaget i Bryssel är cirka 600 praktikanter i halvåret.

På DG Environment är vi 13 stycken Blue Book Trainees plus ytterligare några praktikanter med speciellt anpassade anställningar. Förra onsdagen hade vi ett välkomstmöte och därefter blev vi upphämtade av våra handledare för att bli visade till våra enheter. Jag har fått ett magiskt välkomnande och än så länge är jag definitivt en gående reklampelare.

Foto: Hanna Ahlström

Foto: Hanna Ahlström

Det finns såklart mycket att diskutera kring hur EU:s institutioner drivs, bland annat faktisk påverkan, centralisering vs decentralisering, byråkrati och inte minst pågående kriser i regionen. Min praktik kommer inte att fokusera på dessa frågor utan mina arbetsuppgifter kommer i huvudsak kretsa kring EU:s paket – eller ”Action Plan” för en cirkulär ekonomi. Jag har i dagsläget faktiskt inte fått några riktiga arbetsuppgifter, eller jag fick min första i veckan – men kommer antagligen få mina huvudsakliga uppgifter längre fram. Jag har så länge fått ett kortare uppdrag att analysera och sammanfatta målet ”Hållbar konsumtion och produktion” från de globala målen för hållbar utveckling, vilket kommer ta åtminstone en vecka. I huvudsak kommer jag fokusera på finansiella strategier, instrument och innovationer för att promota och finansiera resurseffektiva lösningar som en del i att skapa en cirkulär ekonomi. Denna vecka är jag bland annat med på ett möte tillsammans med UNEP och PRI och deras arbete med ansvarsfulla investeringar. Det är just sådana tillfällen som jag verkligen ser fram emot, vilket är en av huvudanledningarna till att jag sökte praktik på Europeiska kommissionen.

Om ni vill veta mer om vad cirkulär ekonomi är för något har jag som vanligt några länkar att erbjuda, men jag kommer mer djuplodat gå in på vad cirkulär ekonomi är för något i ett senare inlägg. Viktigaste organisationen att hålla koll på är först och främst Ellen MacArthur Foundation, som bildades år 2010 med syfte att påskynda övergången till den cirkulära ekonomin. Sedan starten har denna stiftelse blivit en av de viktigaste globala aktörerna som visar ledarskap vad gäller att sätta process på dagordningen för beslutsfattare på företag, myndigheter och universitet. Jag har haft det stora nöjet att lyssna när Dame Ellen MacArthur talade på EAT Forum förra året och jag måste medge att hon är en av de coolaste personerna jag vet. Hon har nämligen inte bara startat denna grymma organisation, hon satte dessutom den 28 november 2004 – 7 februari 2005 rekord i ensamsegling jorden runt och hon innehar än så länge rekordet för damer. För mer info se Wikipedia. I en svensk kontext är Cradle Net en organisation att hålla koll på, detta nätverk består av ett 100-tal formgivare, producenter, kemister, arkitekter, eko-strateger med fler som arbetar för att tillämpa och sprida information om cirkulär ekonomi grundat i konceptet, i Sverige och världen. Ordföranden är Elin Bergman som dessutom vanligtvis arbetar på Världsnaturfonden WWF med företagssamarbeten och hon har tidigare bloggat för oss där hon gav sina bästa karriärtips. Information om EU:s paket för cirkulär ekonomi går att hitta här, och ett tips för de som vill gå längre än dessa modeller kan hitta inspiration från Kate Raworth, en fruktansvärt grym kvinna som introducerade konceptet Doughnut economics som bygger på hennes arbete med att inkludera sociala gränssnitt och social rättvisa i modellen för planetens gränser (planetary boundaries). De som missat intervjun eller gästinlägget med kommunikationsansvariga Mia Grankvist på Houdini måste absolut läsa om ett grymt företag som tagit steget från teori till praktik och därmed blivit ett av de företag som vi andra kan lära av.

Avslutningsvis måste jag såklart medge att övergången från linjärt resursutnyttjande till cirkulär modell inte sker över en natt och det är minst sagt en gigantisk fråga vi har på bordet när vi talar om cirkulär ekonomi. Dessa mer utmanande och ofta nedslående aspekter lämnar jag till ett annat blogginlägg.

Share.

About Author

Hanna Ahlström

Jag har läst masterprogrammet Social-Ecological Resilience for Sustainable Development på Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Jag har sedan tidigare en Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet Nationalekonomi, inriktning miljöekonomi från Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala och University of Illinois, Urbana-Champaign. Jag brinner för allt som heter globala och internationella processer och beslutsfattande och hoppas på att antingen få möjlighet att doktorera inom det ämnesområdet eller på något sätt kunna jobba med miljöfrågor i någon av de stora internationella organisationerna.