Först ut på bloggen denna vecka är Mia Grankvist på klädesföretaget Houdini. Här berättar hon om ett företag med hållbarhetstänk in på bara skinnet.

Houdini är ett svenskt företag som grundades 1993, vi tillverkar kläder, allt från underkläder till skalplagg. Förutom att ha stort fokus på att våra kläder ska vara tillverkade för minimal miljöpåverkan tittar vi även på hur synen på konsumtion kan förändras. Kan man överhuvudtaget konsumera på ett hållbart sätt? Ja, det tror vi på Houdini. Köp först och främst 2nd hand eller hyr det du behöver! Använd dina kläder länge, länge! Laga/reparera det som går sönder. När du behöver något nytt, se till att du köper något som är hållbart (både när det gäller stil, kvalitet och miljön) och producerat under bra förhållanden.

Magic-Lyngen-Photo-Andreas-Bengtsson

Bild tagen i Lyngen, Norge. Foto: Andreas Bengtsson

På Houdini vill vi möjliggöra en livsstil full av äventyr, spännande möten och härliga upplevelser utan negativ inverkan på miljön. Vårt motto är do good, play hard, push boundaries and have fun – alltså inga pekpinnar utan snarare inspiration för en positiv framtid.

Vi vill också ha våra kunder ser på sina kläder som livslånga trotjänare (som förhoppningsvis får hänga med på massor av härliga äventyr). Är olyckan framme och ett plagg går sönder erbjuder vi reparationsservice i våra butiker.

När kunderna haft sina kläder på så många äventyr att det inte längre går att laga kan de lämna in dem till oss så ser vi till att de återvinns och blir del i råvaran för nya härliga Houdiniplagg.

För de som har Houdiniplagg som inte längre används kan vi hjälpa till att sälja dem second-hand i våra butiker så kan kläderna följa med på nya äventyr tillsammans med nya användare.

Vi på Houdini ser att samspelet mellan miljö, etik och ekonomi är både självklart och nödvändigt för att Houdini ska kunna fortsätta existera på ett framgångsrikt sätt under många år. Vi väljer att se på vårt företag i ett långt perspektiv i stället för att jaga siffror i kvartalsrapporter. Vi är ett innovativt och ansvarsfullt företag som inte gör som alla andra. När vi utvecklar nya material tillsammans med någon av våra leverantörer, som är bättre för miljön än de som redan finns på marknaden, har vi aldrig begärt eller önskat ensamrätt på detta. Ingen blir gladare än vi om fler tillverkare väljer att producera på ett sätt som är bättre för miljön. Vi vill inspirera och bidra till ett hållbart företagande, även utanför vår egen verksamhet.

Lite mer om oss på Houdini.

Vi har en progressiv syn på funktion, stil och hållbarhet och vi har alltid legat i framkant när det gäller produktutveckling och innovation. Vi har en genomgående produkt- och miljöfilosofi genom hela kollektionen, en stor del av sortimentet tillverkas av returfiber eller förnyelsebara fibrer och en ännu större del är helt återvinningsbara eller biologiskt nedbrytbara. I dag tillverkas alla Houdiniprodukter i Europa. Det gör att vi har god kontroll över att våra producenter arbetar enligt de höga krav vi har när det gäller hållbarhetsarbete och mänskliga rättigheter. Vi utesluter inte att i framtiden producera i andra delar av världen och kommer då självklart ställa samma höga krav på miljö, arbetarvillkor och kvalitet där som vi alltid gör. Produkterna ska vara så mångsidiga som möjligt. Vi väljer material av hög kvalité, som tål slitage och som med fördel ska kunna användas av flera generationer!

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com