Svenska Naturskyddsföreningen (SNF) arrangerar varje år under vecka 42 något som kallas för Miljövänliga veckan då ett tema uppmärksammas. Exempelvis var temat år 2012 Anti-scampi som många av er känner till. Detta fick bra gehör och det är många idag som väljer bort den stora räkan. Konsumentmakt kan göra skillnad!

I år var temat för Miljövänliga veckan, ekologisk mat. Som en del i detta arbete bjöd SNF in en dansk representant från Organic Denmark Per Kølster som kom för att berätta varför de lyckats så bra i Danmark. (De käkar DUBBELT så mycket ekologisk mat än oss svenskar) Landskampen är igång! I samband med hans besök anordnade SNF ett seminarium tillsammans med Skafferiet, som är en seminarieserie för matintresserade ”foodisar”, på Berns. Utöver den danska ekoexpoerten Per bjöds en panel in bestående av kocken Paul Svensson, COOP:s hållbarhetschef Louise Köning, politikern Åsa Coenraads (M), och Gun Rudquist (avdelningschef på SNF). Under en timme ledde moderatorn Alexandra Pascalidou diskussionerna om hur vi ska gå tillväga i Sverige för att öka ekokonsumtionen.

Alla paneldeltagare, förutom politikern, ansåg att politiskt stöd behövs för att främja ekologisk konsumtion i Sverige. Paul Kølster förklarade att en av de främsta framgångsfaktorerna till den danska ekokonsumtionen är det starka politiska stödet funnits de senaste 15 åren. Oavsett vilket parti som suttit vid makten så har de alla varit överens om att öka ekologisk konsumtion och produktion. Paul menade att utan ett starkt politiskt stöd kommer svenskarna aldrig att vinna över danskarna. Louise Köning från COOP hakade på och ansåg att handeln vill göra skillnad men behöver politikernas stöd för att få större genomslag. Kocken Paul Svensson menade att han är besviken på att politikerna inte kan tänka långsiktigt. Varför bemöts inte den svenska efterfrågan på ekomat då 87 procent av all den ekologiska mat vi äter är importerad.

Till skillnad från de andra hade moderaten Åsa Coenraads en annan åsikt. Hon var tydlig med att påpeka att politiken, något som hon benämnde som den lagstiftande klåfingrigheten, inte borde blanda sig i vad svenskar konsumerar. ”Det är viktigt att kunden får möjlighet att välja”.

Men vänta nu. Det är viktigt att få välja. Enligt Moderaternas partipolitiska ideologi anses det viktigare att svenska folket ska få friheten att välja än att politikerna förvaltar samhället, människors hälsa och miljön på ett hållbart sätt. Prismekanismer ska tydligen få styra samhället, inte de folkvalda politikerna. What? Om nu inte politikerna vill styra vårt så ofta omiljövänliga beteende vad ska de då finnas för? Sitta på Rosenbad och fika samtidigt som de svenska sjöarna blir övergödda och sjukvårdskostnaderna stiger på grund av användningen av kemiska bekämpningsmedel? Ja, det är tydligen viktigare att få välja. Konsumentmakt i all ära men jag tror inte att det tar oss hela vägen. Vi kan inte förlita oss på att konsumenterna hela tiden kommer att göra det ”rätta” valen för miljön då alla vet att konsumentbeteende handlar om priset i första hand. Och om nu prismekanismerna ska styra vårt samhälle så är det väl ännu viktigare att det är rätt pris på varorna? I dagsläget är det ju istället miljön och samhället som tar den riktiga kostanden i form av övergödda sjöar och förhöjda sjukvårdskostnader medan vi får billig potatis. Dessutom är det viktigt att konsumenten har tillgång till varuinformation om marknaden ska styra. Exempelvis redovisas det inte hur mycket bekämpningsmedel som används i produktionen. Det är inte många svenskar som vet att ett svenskodlat äpple besprutats i genomsnitt tio gånger innan skörd. Men det är tydligen viktigt att få välja. Och om rätt pris och all information finns tillgänglig så är det inte heller säkert att konsumenten gör ”rätt” val. Ofta är man ju hungrig, vill handla snabb för att sedan åka hem och laga middag. Det handlar inte om att den ”lagstiftande klåfingrigheten” ska bestämma över konsumenten. Det handlar om att politikerna har möjlighet att ta mer i beaktande än bara priset. En av politikernas arbetsuppgifter ska ju vara att styra och hjälpa oss att göra ”rätt” val då vi inte kan tänka på allt hela tiden.

Om inte politikerna vill styra mot ett mer hållbart samhälle, som inte gör något för att minska övergödningen i sjöar eller risken för levercancer då vet jag varken ut eller in. In i regeringen ska i alla fall inte politiker som inte vill främja en hållbar konsumtion i nästa val. Punkt. In ska politiker som via styrmedel vill främja ett hållbart samhälle. Och nej, det är inte viktigare att få välja.

 

Share.

About Author

Frida Westberg

Frida Westberg är 27 år gammal och bor i Uppsala. Hon har en bakgrund i statsvetenskap och läser nu en Master i Hållbar Utveckling. Hennes största passion är mat och under hösten praktiserar hon på Naturskyddsföreningen i Stockholm och jobbar med jordbruksfrågor.