På något sätt blev jag tidigt en ”nätverkare” och det har hjälpt mig mycket i mina engagemang. Det kan kännas lite ”osvenskt” ibland, att gå fram till nya människor, ge sig in i samtal med främlingar eller be om ett möte med någon du ser upp till bara för att få ta del av deras tankar. Men jag är lite osvensk och den som är mer nyfiken på hur jag funkar kan ju spana in mitt ArbetsrelateradeDNA som säger en del om mina värderingar och beteendestilar. Här ska jag inte prata mer om mig själv, utan i två blogginlägg vill jag dela med mig av tips och knep för att du också ska kunna nätverka mer – och trivas med det!

Fotograf Malin Huusmann, http://stuudiohuusmann.com

Fotograf Malin Huusmann, http://stuudiohuusmann.com

I mingelvimmlet kan du få chans att träffa nya förebilder, hitta samarbetspartners för projekt du driver och inte minst – få nya jobbmöjligheter. Hållbarhetsvärlden är fortfarande ganska liten och du kan snabbt öppna dörrarna till spännande människor och organisationer. Att bredda sitt nätverk kan handla om en medveten satsning eller om att ta vara på möjligheter. Framförallt bör det alltid handla om en öppen attityd. I mitt första av två blogginlägg på detta tema är det just attityd och mindset som är i fokus.

Var nyfiken Att ”nätverka” är egentligen inget annat än att ha kontakt med andra människor som delar något av dina intressen. Därför är det grundläggande att vara intresserad, inte bara av vad du själv har att säga, men också av de du träffar. Att lyssna och ställa frågor är viktigare än att ha ”rätt” one-liners eller pitch, exempelvis är det aldrig fel att bara ställa sig bredvid ett spännande samtal på ett mingel. Personer som är introverta och goda lyssnare är oftast överraskande bra nätverkare!

Contributor mindset Tänk vad du kan göra för nytta för andra så kommer du själv att få nytta tillbaka i längden! Det är självklart när man väl hör det, men väl värt att ha i åtanke oftare. Tänk vad du kan erbjuda istället för vad du vill ha, tänk vad du kan ge istället för vad du söker. Mer om detta hittar ni på min indiske vän Yatins blogg och i filmklippet han tipsat om.

Här sammanfattade jag lite av mina tankar kring attityd och mindset när man nätverkar. I mitt nästa blogginlägg om att bredda sitt nätverk så fortsätter jag presentera ett antal praktiska knep som kan hjälpa dig att bli en spindel i nätet.

Share.

About Author

Simon Flato

Idag är jag både styrelsemedlem och verksamhetsansvarig på heltid för Sustainergies. Jag var med och grundade organisationen 2009 och engagemanget har fortsatt att växa - det finns inget roligare än att se både projekt och människor utvecklas!