I dag är dags för del 2 av Sofie Janssons mini-serie om processen med att söka jobb. Detta inlägg kommer, som titeln avslöjar, handla om hur en skriver ett vinnande cv som ger dig drömanställningen. I inlägget kommer vi att få ta del av bra tips & råd samt se exempel ur Sofies eget cv (som dessutom finns som bifogad fil i inlägget). 

studenter_trappa_datorEtt cv är en meritlista där du på ett enkelt och tilltalande sätt ska stapla upp vad du har för tidigare erfarenheter. När du ska skapa ditt cv bör du till en början bestämma, vad är det för erfarenheter jag vill att en arbetsgivare ska veta att jag har? Ett cv kan därför behöva se olika ut beroende på vilken tjänst du söker.

När du bygger upp ditt cv tycker jag det är viktigt att du skriver rubriker som passar för dig. Exempel på rubriker är utbildningar, arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag, målbild, kontaktuppgifter och kompetenser som du har. Tänk på att skriva ett cv som är kort och koncist. Mitt eget har jag begränsat på en A4 sida, men den generella regeln säger max två sidor. Hur cv:t ska se ut bestämmer givetvis du och i slutet av denna blogg kommer några designtips.

Målbild, Sammanfattning & Profil
Att inleda sitt cv med en kort beskrivning om vem du är, vad du har gjort tidigare och vad dina mål är i den närmsta tiden kan vara ett bra sätt att fånga en rekryterares uppmärksamhet. Även förtydliga vad det är du vill få ut av ditt arbetsliv. Om denna rubrik ska vara med är det viktigt att informationen verkligen tillför något till din ansökan.

Tips! Skriv ditt cv i omvänd kronologisk ordning där du rangordnar dina erfarenheter utifrån ditt senaste jobb eller utbildning först. Då blir det enklare för en rekryterare att få en överblick över din nuvarande kompetens.

Utbildningar
Här kan du stapla upp alla utbildningar du har gått som du tror är relevanta för tjänsten. Generellt är det bra att ha med gymnasie- och universitetsutbildningar, men även om du har gått en ledarskapskurs eller liknande. Lägg gärna till en kort beskrivning på utbildningens innehåll och antalet högskolepoäng.

Civilekonom mot service management, UMEÅ UNIVERSITET          2011.08- 2015.06

Arbetslivserfarenhet
Vad har du för relevant arbetslivserfarenhet? Nämn din titel och arbetsgivare först, komplettera sedan med datum för din anställning. Jag tycker att år och månad räcker. Är det ditt nuvarande arbete? Då kan du skriva pågående.

Verksamhetsledare, VISION         2015.08 – pågående

Den klurigaste delen med att beskriva sin arbetslivserfarenhet är att konkret sammanfatta vad det är du har gjort och lärt dig. Det kan krävas många försök innan du landar rätt, ta gärna hjälp av andra som har haft samma eller liknande jobb så kan ni hjälpa varandra.

Kompetenser
Vad kan du? Det kan vara allt ifrån språk till olika programvaror, specificera gärna dina kunskaper så att den som läser ditt CV verkligen förstår din kompetens. Jag gillar att mäta mina kompetenser exempelvis anser jag mig vara en fyra av sex i InDesign men bara två av sex i Photoshop. Här finns det utrymme för massor av kreativitet i illustrationen, givetvis räcker det med att bara göra en lista på vad du kan.
– Jag tror att det vore bra att skriva några ord om att en verkligen bör specificera exempelvis IT-kunskaper och inte bara skriva att man kan IT generellt.

Förtroendeuppdrag
Du kanske har varit kassör eller ledamot i en förening under din studietid eller engagerat dig i något projekt? En punkt som jag tycker visar på engagemang och ansvarstagande.

Design
När du börjar bli klar med vad ditt cv ska innehålla så är det dags för designen. Jag letar efter en hel del inspiration på Pinterest där det finns massor av snygga designer på cv:n som du kan klippa och klistra information ifrån. Är det ett program som jag tycker att du ska lära dig och som du kommer att ha nytta av så är det InDesign. Om du inte är en fena på InDesign går det givetvis lika bra att skapa snygga cv-designer i Word eller spana in Visions egna cv-mallar.

När du har ditt cv färdigt som enkelt kan formas utefter den tjänst som du söker är det dags att hitta ett jobb som du är intresserad av. Lycka till och kom ihåg, allt går att googla om du behöver ny inspiration!

Är du färdig med ditt cv men fortfarande lite osäker på om du har träffat rätt?
Som studentmedlem i Vision får du ditt cv granskat kostnadsfritt av en professionell karriärcoach. Läs mer på Visions hemsida. Kom ihåg, ett vinnande cv ökar dina chanser att få drömjobbet.

 

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com