Jennie Johansson är projektledare för EkoguidenFöreningen Medveten Konsumtion. Med en bakgrund i marknadskommunikation och i modebranschen hamnade Jennie hos en liten förening där arbetsuppgifterna är många och varierande. En arbetsvecka är 32 timmar, vilket lämnar tid över till annat engagemang. Det är sannolikt att många känner igen sig i det här med en överfull garderob som behöver städas ur, och kanske inte fyllas på igen.

I årets Living Planet Report från WWF kan man läsa att om alla världens människor lever och konsumerade som vi svenskar så skulle vi behöva 3,7 jordklot. Det går inte ihop, vi har ju bara ett klot. På mitt arbete på Föreningen Medveten Konsumtion har jag möjlighet att informera och utbilda kring vår konsumtions påverkan på människa och miljö. Jag kan påverka människor att ta medvetna beslut som bidrar till en ljusare framtid.

JennieJo 2929 kopiera

Foto: Roger Olsson

Mina tankar om att överkonsumtion är ett problem väcktes under mina år i modebranschen. Sällan pratades det om hur våra beslut påverkade miljön eller de som arbetade med produktionen och ofta blev kvaliteten lidande på bekostnad av priset. Samtidigt upplevde jag att garderoben blev allt fullare av plagg som låg oanvända. Jag och en kompis såg en möjlighet med de outnyttjade resurserna som fyllde våra och andras garderober. Vi tog saken i egna händer, hyrde lokal och ringde tidningen. Det dök upp över fyra hundra personer på vårt första klädbyte. Succén var ett faktum och en verksamhet född. På fyra år bytte 40 000 plagg ägare under vår flagg. Vi var med och startade en rörelse som uppmärksammade vår överkonsumtion och idag hålls hundratals klädbyten runt om i Sverige varje år. Det är vi jättestolta över.

Genom mitt ideella engagemang ökade min förståelse för problematiken kring konsumtion och ledde mig så småningom till en tjänst som projektledare för Ekoguiden på Föreningen Medveten Konsumtion där jag jobbar nu. Vi är en liten förening vilket innebär skiftande arbetsuppgifter: ena dagen föreläser jag om vårt ekologiska fotavtryck och andra dagen är jag ledare för vår distanskurs i miljö, konsumtion och etisk handel, eller planerar hösten aktiviteter med Ekoguidens volontärer. Gemensamt för alla aktiviteter är att de ska leda till att folk blir medvetna om hur vår konsumtion påverkar människa och miljö. Vi är en liten förening som jobbar med stora frågor och min roll växer med föreningens utveckling. En stor och viktig utmaning är att bli ännu vassare på att kommunicera. I detta arbete har jag stor nytta av min utbildning i marknadskommunikation.

Föreningens övertygelse är att tid är nog så viktigt som pengar och vi jobbar därför 32 timmar i veckan. Detta möjliggör att jag på veckans femte dag har fortsatt att driva egna projekt. Förra året var jag med och drog igång ett nätverk för hållbart mode och i våras gav jag ut första numret av TRÅD, ett fanzine på samma tema. Det är ett stort privilegie att både på arbetstid och fritid få ägna mig åt en fråga jag tycker är viktig och det bästa är att  jag lär mig mer för varje dag som går. Drivkraften är att se när fler människor får upp ögonen för hur vi påverkar världen med vår konsumtion och att se dem göra faktiska förändringar i sin vardag. Mitt hjärta slår lite extra när de går ett steg längre och engagerar sig för oss eller någon annan förening eller tar egna initiativ för att påverka sin omgivning.

Vill du engagera dig som volontär för Medveten Konsumtion? Kontakta Jennie på: jennie.johansson@medvetenkonsumtion.org

Spana gärna in TRÅD Fanzine på Facebookhttps://www.facebook.com/tradfanzine?ref=ts&fref=ts

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com