Minna Epps är verksamhetschef för MSC, Marine Stewardship Council, i Skandinavien och Östersjöregionen. Hon är utbildad marinbiolog med bred erfarenhet av fiskefrågor, alltifrån forskning vid London Zoo, fiskepolicyarbete hos EU-kommissionen, FN:s miljöprogram (UNEP), Världshandelsorganisationen (WTO) och vid Internationella Naturvårdsunionens (IUCN) Asien-kontor med integrerad kustförvaltning, till fältarbete på Madagaskar. Sedan uppstarten av MSC:s regionala kontor i Stockholm arbetar Minna tillsammans med sitt team för att främja en hållbar fisk- och skaldjursmarknad. MSC är organisationen vars blåa logga pryder fisk och skaldjur som är hållbart fiskade. Minnas karriär är ett gott exempel på vad utbildning, drivkraft och engagemang kan leda till. Missa inte de 12 tipsen, två utav dem tog jag till mig på en gång! 

Jag har ofta fått höra, ”oj vad du har haft tur som har fått se och uppleva så mycket genom ditt arbete som du dessutom brinner för!” Till skillnad från andra så tror jag inte på TUR, möjligtvis rätt plats, rätt tillfälle. Man får det man själv tycker att man förtjänar. Faktum är att jag alltid har tyckt om att jobba och lära känna nya människor, och det var inte några drömjobb till en början. Jag har alltid arbetat bredvid mina studier antingen för att tjäna pengar eller för ett syfte. Mina universitetsstudier gjorde jag utomlands: England, Frankrike och USA. Att studera utomlands och skapa nära relationer med människor från hela världen ger dig inte bara minnen och vänner för livet, utan ett brett nätverk av unga ambitiösa människor att förlita sig på. _HFB5295

Det talas mycket om målmedvetenhet, men det är svårt att vara målmedveten utan mål. När jag var nyutexaminerad så stod jag fylld av kunskap men med en ovisshet om hur jag skulle tillämpa det jag lärt mig. Det är svårt att veta vad man är bra på och vad man vill bli för den delen, när man ännu inte fått prova på arbetslivet.

Jag har ofta frågat mig ”Hur kom jag hit? Blickar jag tillbaka så finns det en röd tråd. Men den vägen jag har gått har varken varit utstakad eller solklar. Precis som många unga idag så var jag intresserad av allt! Nya erfarenheter skapade nya intressen och så var spiralen igång!

Mitt magisterexamensarbete tog mig till Oman, ett land med främmande kultur och enorm värme och med en fantastisk historia och kustlinje på 1700 km att utforska.

Under min tvärvetenskapliga magisterutbildning hade jag en professor som fångade upp mitt intresse för EU och internationella miljölagar vilket fick mig till att söka till EU-kommissionens professionella traineeprogram där jag sedan fick stanna kvar. Jag hade dessutom bestämt vid tidig ålder att jag ville arbeta på FN.

Samma dag som mitt arbete i Bryssel var slut så berättade en kompis att hon skulle tacka nej till ett jobb på FN:s miljöprogram (UNEP) som b.la involverade fiskerisubventioner och fiskeriavtal med utvecklingsländer. Jag tar det! Sa jag och köpte en enkel tågbiljett och infann mig i Genève dagen efter för ett intervju.

Vid ett tillfälle frågade kvinnan som intervjuade mig varför de skulle anställa mig när det hade kandidater som doktorerat i ekonomi vid toppuniversitet i USA och sneglade mot en hög med över 600 ansökningar som skrivit avhandlingar om ekonomiska instrument för miljönytta…. Jag svarade att hon hade en poäng. Men eftersom det var bråttom att ro projektet i land så kunde hon låta mig börja jobba medan de gick igenom de ca 600 ansökningarna som de valt ut, och om de inte hittade någon bättre så kunde jag få fortsätta. Jag började nästa dag.

Efter ett par år i Genève kände jag att jag inte var förankrade i det som verkligen hände på gräsrotsnivå och bestämde mig för att åka till Madagaskar för att etablera det första marina skyddade området som förvaltades av lokalbefolkningen.

Med en bredd av fältarbete, globala erfarenheter och språkkunskaper var jag lämpad för utlandsarbete hos Sida, vilket tog mig till Asien, för att återigen arbeta med något som jag brann för.

Många vill arbeta med bistånd i utvecklingsländer, lösa problem och konflikter på andra sidan jordklotet. När man sedan kommer hem upptäcker man att vi faktiskt har många av de problem och konflikter som vi försöker lösa därborta. Fast vi tycker inte att det är lika ”glamoröst” att jobba i grannorten som att vara volontär i Uganda.

Alla vill göra skillnad, förändra världen och det utifrån sina egna värderingar. Som klyschan lyder, ingen kan gör allt, men alla kan göra något. Du är bäst på att göra det på ditt sätt.

Mycket av framgång beror på självkänsla och självförtroende och framförallt att våga. Våga fråga, våga göra bort dig, våga prova något nytt och obekvämt.

Idag finns det oändliga möjligheter och yrkestitlar som inte funnits förr. Det är bara att ta för sig.

Tolv tips

-Plugga utomlands-  så skapar du ett kontaktnätverket världen över

-Se upp för att nässla in dig i en sakfråga – så tappar du helheten

-Alla vill bli experter, men underskatta inte generalisten

-Var ärlig – skilj på vad du kan och vad du vill

-Skapa ett intryck –sanningen är att i mångas ögon är man en i mängden och de kanske inte minns exakt vad du presterade t.ex under din praktik men de kan minnas dig (Precis som med en film så minns man inte det exakta innehållet utan betyget man gav den, bra eller dålig).

-Vikten av mångfald- omringa dig med mångfald på alla plan- så lär du dig att hantera olika typer av människor och situationer– mycket användbart!

-Ta kritik – inte lätt. Ifrågasätt inte motivet eller syftet bakom utan fråga dig istället om det ligger något i kritiken och hur bäst du kan ta den till dig.

-Sätt egna mål och milstolpar (jämför dig inte med någon annan, det är destruktivt för du är din egen benchmark)

-Skapa meriter inom flera områden under de första åren av din karriär – bredden ger dig insikt.

-Gräv där du står – kannske finns det du letar efter alldeles i närheten

-Ha tålamod – att arbeta inom hållbar utveckling kräver tålamod.

-Sov på saken!

 

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com