Dagens gästinlägg är skrivet av Matilda Hjelmqvist som sedan en tid tillbaka arbetar som junior rådgivare på Det Naturliga Steget. Hon ger sina bästa tips för att ta steg framåt och nå uppsatta mål – både i karriären och i livet, genom en vacker löprunda. 

 

Vad är bättre än en löptur en sensommarkväll i skogen? Du har just gett dig ut på din favoritstig, en sådan där snirklig variant som det finns alldeles för få av. Dina insprungna löparskor dunsar mjukt mot underlaget medan du flyger fram över rötter, gulnat granbarr och mossiga stenar medan solljuset strilar genom lövverket ovan. Visst är det härligt?

UnsplashDet ska erkännas att det här är enda tillfället då jag faktiskt uppskattar en löptur – för handlar det om en asfalterad raksträcka utan favoritmusiken i hörlurarna så får det minsann vara. Att göra den där springturen bara för att ”man borde”, utan att faktiskt trivas där ute på vägen, är ju inget som lockar särskilt. Då föredrar jag en vindlande trollstig att springa på, gärna med små omvägar ut i någon liten glänta.

Men hallå där, varför pratar jag idylliserade löpsträckor här på bloggen? Jo ser ni, jag har funderat – hur ofta händer det att man har en spikrak väg till sitt drömyrke? Snarare handlar det ju om att prova sig fram, och summan av erfarenheterna resulterar i antingen en utbildning eller kanske ett första hållbarhetsjobb. Kanske trivs du där du hamnat, och om inte så lär du dig mer om vad och vart du vill förflytta dig vidare till.

Vid ett tillfälle under min studietid fick jag mig en tankeställare. Det var i ett novembermörkt Lund och jag hade precis lyssnat på en föreläsning om drivkraft och ”hur du uppnår dina mål”. Och jag fann mig sitta kvar i det där lysrörsprydda klassrummet reflekterande över just detta – vilka är mina mål? Och hur vet jag att jag är på rätt väg?

Det jag kom fram till där och då var följande: Att hitta sin drivkraft och inre målbild handlar om platsen som du vill vara på, i sammanhanget där du är ”i ditt esse” och plockar fram alla dina superkrafter av bara farten. Vad är det som engagerar och driver dig, och hur kan du ta vara på den målmedvetenheten fullt ut?

pexels-photo-30725Regel nr 1: Jobba med något där du känner dig som en superhjälte. (Vem vill inte vara Batman liksom?) Fundera på vilka arbetsuppgifter som du tycker är roligast – det är ofta där du också har dina styrkor och superkrafter.

Regel nr 2: Sätt mål med vart du vill vara på längre sikt. Det kan du göra genom att kika på förebilder eller hållbarhetsjobb som du tycker fångar upp de bitar du själv intresseras av. Ta reda på frukostevent och inspirationsföreläsningar inom ditt specifika intresseområde. Gå dit och nätverka (och få en gratis kaffe om du är student). Inom kort så kommer du ha samlat på dig både nyttiga kontakter inför framtiden och spännande input i jakten på ditt drömyrke. För mig var det Sustainergies som var just den där givande plattformen, så passa på att engagera dig utanför skolan!

Regel nr 3: Gör regelbundna check-ins med vart du är på väg. Det är okej att inte se hela vägen (stigen) klart och tydligt, eller faktiskt ens ha stenkoll på målet i sig. Det får gärna vara lite fluffigt och kanske enbart bestå av en lösryckt vision eller känsla – så länge du stämmer av längs springturen att du och dina intrampade löpardojjor rör er i rätt riktning så är det lugnt.

Poängen i sammanhanget är det faktiskt kan visa sig mer innehållsrikt att våga svänga in på en vindlande skogsstig utan att veta exakt vart den leder. Ibland är det resan som är målet (touché kliché). Och en löpartur med små äventyrliga avstickare till olika gläntor kan visa sig vara mer innehållsrikt än en rak, linjär asfalterad motorväg från punkt A till B.

Mitt tips till dig är alltså att våga passa på att utforska och stanna till på de platser som du intresseras av men kanske ännu inte vet så mycket om. Prova! Var nyfiken och testa nya vägar till dina mål. De kommer bli till fantastiska stigar – och plötsligt befinner du dig i en glänta som du aldrig sett förut, full av glittrande dagg i sensommargräset. Där kanske du plötsligt ser att du är något på spåren!

Foto: Privat

Foto: Privat

Om mig
Jag som har skrivit detta inlägg heter Matilda och arbetar på Det Naturliga Steget som Junior Rådgivare. Jag jobbar med rådgivningsuppdrag, affärsutvecklingsprojekt, med kommunikation och nu senast med webbutbildningen Hållbarhetsresan som ger en introduktion till hållbarhetsområdet. Detta är mitt första hållbarhetsjobb, som jag fick efter att ha gjort praktik på Det Naturliga Steget under studietiden. Tidigare har jag varit engagerad i Sustainergies som projektledare i Uppsala och Stockholm och är numera med i valberedningen.

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com