Som utlovat fortsätter jag där jag slutade, vid ekologisk mat. Ett vanligt argument jag ofta hör är att ekologiska mat är så dyrt, det är dock inte alltid fallet. Jag tror att många föreställer sig/upplever det svårt att både klara budgeten men också leva ekologiskt och miljösmart p.g.a. ovetskap och föreställningen att ekologiskt automatiskt betyder dyrt. Jag har därför i detta inlägg samlat lite tips och ska genom dessa försöka guida er till att få ett mer miljövänligt och ekologiskt liv utan att budgeten för den delen ska behöva bli ansträngd.

Jag själv är student och lever på CSN, alltså ca 9000 kr i månaden, av det har jag en matbudget på 1200 kr vilket brukar räcka för mig. Här kan en del tänka att jag dels är själv men också med all säkerhet inte äter speciellt mycket. Det är dock fel, mat är min passion och jag älskar mat och efterrätter. Så ja, jag äter en hel del.

– Till att börja med kan jag tipsa om att bli medveten om vad det finns för ekologiska varor i din lokala affär, få upp ögonen för de gröna ekoskyltarna som brukar synas på hyllkanten. Det finns mycket mer än du tror och ibland skiljer inte många kronor eller så är det till och med samma pris. Ett märke att hålla utkik efter är Garant som har ett brett ekologiska sortiment, det finns på Willys och Hemköp och ligger väldigt bra prismässigt.

– Jämför, jämför och jämför. Det är nyckeln till att leva billigt fast ekologiskt. Jämför mellan butiker och märken, visst det kan tänkas tidskrävande men du vinner på det i längden och maten smakar hundra gånger bättre samt är bättre för kropp och miljö, och inte att förglömma även producenter.

– Med en stram budget är det inte alltid lätt att köpa allt ekologiskt, försök då prioritera och framförallt handla efter säsong!. Gå gärna efter min lista  på Ecosmart över vad man ”bör” köpa ekologiskt och de som kanske inte är lika nödvändigt att köpa ekologiskt. Majs ingår dock under kategorin konventionellt, men tänkt på att majsen kan vara genmodifierad.

– Att ta för vana att kolla reklambladen är ett annat bra tips jag har, för mig är det ett måste att varje måndag sätta mig ner och kolla vad det finns för bra priser. Utgå sedan från erbjudandena för att göra ett matschema. De flesta mataffärer har nu börjat med veckans ekologiska vara som brukar vara kraftigt reducerat, passa då på! Coop vet jag brukar ha två/tre olika veckans ekologiska, ett eller flera Coop (forum, konsum, nära eller extra) har samma erbjudande.

– Kött är en väldigt dyr ekologisk vara och därför kan det vara en bra idé att dra ner på köttätandet en smula och äta mer grönsaker samt bönor. Jag har tidigare skrivit om riskerna med att konsumera mycket rött kött, inlägget hittas r vid intresse. Äta mer vegetariskt är ett bra alternativ för att tajta ihop matbudgeten men även bra för miljön då köttindustrin är en stor miljöbov. Tänk dock på att sojaprodukter oftast består av modifierad soja som planteras där regnskogen skövlas.

– Ekologisk fisk är inte heller det allra billigaste, här tycker jag dock att man ska satsa på i alla fall ekologisk lax. Den odlade laxen (oftast från Norge) innehåller miljögifter som PCB och dioxiner vilket fertila och gravida kvinnor bör se upp med då dessa gifter kan påverka fostrets utveckling. Denna uppmaning kom så sent som i augusti från det Norska Livsmedelsverket. Förutom miljögifterna får laxarna i sig en hel del antibiotika för att sjukdomar ska undvikas. Visst är ekologisk lax något dyrare MEN den smakar bra mycket godare. Islandsfisk är något jag verkligen kan rekommendera, priserna är något högre men kvalitén på fisken är fin och den smakar väldigt gott. Islandsfisken fångas med miljövänliga redskap och simmar i vatten fritt från miljögifter.

Share.

About Author

Alexandra Björsell

Alexandra studerar informationsdesign vid Mälardalens högskola. Hon driver i vanliga fall en blogg som heter Ecosmart där hon tipsar på lättförståligt vis hur vi kan leva mer hållbart och i enlighet med naturens resurser. Här på Mitt hållbarhetsjobb kommer fokus vara på samma typer av tips för att vässa ditt vardagliga hållbarhetstänk.