Dagens gästinlägg är skrivet av Christian Fickler, som tidigare har varit involverad i olika projekt inom Sustainergies. Nu arbetar han dock med företaget Bundlingdär han är en av grundarna. I detta första inlägg får vi en inblick i vad som driver Christian och bakgrunden till hans idéer. 

”Det enda jag vet är att jag ingenting vet” – Så sa en gammal grek som hette Sokrates för många år sedan. Osäkerheten vad man egentligen kan är ganska stor som student, framförallt när det börjar närma sig examen. Vad kan jag? Vad tycker jag är roligt? Vad vill jag jobba med? Visst, det är viktigt att tänka på detta, men enligt mig är det mer utvecklande att vara kvar i nuet och utforska möjligheter att lära sig mer om detta!

Foto: Privat

Foto: Privat

För fyra år sedan började jag plugga till civilingenjör inom energi-miljö-management vid Linköpings Universitet. Jag är ingen riktig ingenjörsstereotyp, men om det är något jag tagit med mig är det hur man kan vända problem till lösningar, både i och utanför plugget. Ända sedan starten har jag velat ta mig ut i verkligheten och testa vad jag kan på riktigt. Ibland har det funnits många möjligheter framför ögonen och ibland har jag skapat egna.

En tidig möjlighet som jag fick var att jobba som hållbarhetscoach inom hotellbranschen. Jag kunde knappt någonting om miljöledningssystem när jag sökte, men hade en kurs i ”Miljömanagement” som startade nästan samtidigt som jobbet. Totalt sett blev det en ”win-win”, kursen blev roligare och jag har aldrig behövt plugga så lite till en tenta. Det gav också två års erfarenhet av praktisk miljöledning som jag hade stor nytta av i min kandidatuppsats om hållbar organisationsutveckling.

Det är en fördel att vi är oerfarna och styr vår egen tid som studenter. Vi har inte låst in oss bland olika hinder eller sett för mycket av verkligheten, utan har en stor möjlighet att vara kreativa och till viss del naiva. Så gick det till för ett år sedan när jag ringde upp tre gamla kompisar och berättade om en idé. Jag hade precis avslutat en kurs i industriell ekologi där cirkulär ekonomi och funktionsförsäljning var två centrala områden. Cirkulär ekonomi målades upp som hållbarhetens vagga eftersom det väver ihop sociala, ekonomiska och miljömässiga vinster. Det blev klart att jag ville fortsätta lära mig om det framöver, frågan var bara inom vilket område.

Någon vecka senare intervjuades en pappa tillsammans med sitt barn där han sa att det känns viktigt att vara närvarande under barnets uppväxt eftersom det händer så mycket på så kort tid. En klockren matchning med cirkulär ekonomi tänkte jag! Så jag frågade mina kompisar vad som skulle hända om man hyr ut leksakerna som barnet leker med under sin uppväxt? Vårt företag Bundling föddes och tillsammans har vi funderat ut hur vi kan spara otroliga mängder leksaker som slängs i onödan. Det skulle bli billigare för familjen eftersom fler barn kan använda leksakerna som tidigare slängts. Det skulle också frigöra tid för föräldrarna att spendera med sina barn genom en smart tjänst som rekommenderar leksaker som passar barnet och dessutom levereras hem till dörren.

Foto: Privat

Foto: Privat

Tillsammans med mina tre grymma medgrundare har jag utvecklat, testat och verifierat konceptet. Samtidigt har jag gått kurser i miljösystemanalys, innovationsledning och ledarskap där teorin har kunnat kopplas direkt till Bundling. Allt man pluggar får plötsligt en mening här och nu genom att man kan tillämpa det på egna situationer.

Att våga säga ja, koppla ihop teori med verklighet och vara ganska naiv har hjälpt mig att veta mer vad jag kan och inte kan. Det har varit nervöst många gånger och jag har tvivlat, men känslan när det fungerar är värd att kämpa för. Dessutom är det roligare att tentaplugga ute i verkligheten!

 

I inlägg två kommer Christian mer praktiskt förklara hur det gick till när Bundling startades. Förhoppningen är att du som läser detta ska bli inspirerad att satsa på just din idé.
Ingenting är omöjligt! 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com