En av Sustainergies många drivna projektledare, Mani Tancred, är dagens gästskribent. Hans engagemang har gett viktiga erfarenheter och kloka lärdomar som utgör en grund för en stundande karriär i hållbarhetsbranschen. Mani flaggar för behovet att tänka på laget och jobba tillsammans för att möta de utmaningar mänskligheten står inför. 

 

I sann blogg-anda skrivs det här inlägget på Republikken vid Vesterbrogade i Köpenhamn. Ett café och kontorshotell där nybildade företag kan hyra in sig och frilansare (eller studenter) kan arbeta. Lokalen har tidigare huserat en gammal industri och inredningen är DIY-inspirerad (gör-det-själv-av-sånt-du-hittar). Trendigt och lite mer hållbart på en och samma gång!

Att bli tillfrågad att skriva ett blogginlägg på mitthållbarhetsjobb.se innebär flera fantastiska saker: först och främst att plötsligt befinna sig i gott sällskap av föredömliga hållbarhetschefer, EU-kommissionärer och andra obeskrivligt drivna personer som alla dagligen bidrar till en mer hållbar värld. Sedan innebär ett blogginlägg också en fantastisk möjlighet att få dela med sig av några eventuellt kloka ord, ett budskap och i bästa fall inspirera er läsare.

Jag skall försöka mig på de tre sistnämnda.

Mitt inlägg handlar om hur det har varit att arbeta med dem som skall arbeta i det framtida hållbarhets-Sverige och hur det är att få egna erfarenheter genom att bidra till att andra får sina. Det är lite som filmen Inception. Ni vet den med Leonardo DiCaprio där han drömmer en dröm, och i drömmen så drömmer han en annan dröm?

Jag har nyligen bosatt mig i Danmark och är i färd med att skriva min uppsats och ta en masterexamen i miljökommunikation vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Under min studietid kom jag i kontakt med karriärplattformen Sustainergies och på så vis gavs jag möjligheten att ingå i helt lag av varma, drivna och otroligt kompetenta medarbetare som vid sidan av sina studier driver flera olika projekt. Under min tid i Sustainergies har laget dessutom hunnit växa till en mindre allsvenska!

Många är vi som kan intyga att även om dagens utbildningar är progressiva, försöker vara nyskapande och gärna har titlar på engelska så är kopplingen mellan akademin och näringslivet många gånger helt upp till studenterna själva att göra. Många gör också det och det är otroligt att se hur ambitiösa och drivna unga är när de brinner för något. Det var så Sustainergies grundades. Huvudsyftet med Sustainergies verksamhet är att sammanföra hållbarhetsintresserade studenter, oavsett studieinriktning och bakgrund, med proaktiva företag och på så vis skapa synergi-effekter där båda parter får nya erfarenheter. Det görs genom olika projekt och vi som arbetar med dessa blir den sammanfogande länken. På så vis får vi chansen att möta mängder av engagerade studenter och företag som valt att ta ett eller flera steg mot en mer hållbar framtid.

När jag blev tillfrågad att driva olika projekt i Sustainergies var det förstås en ära som besvarades med ett omedelbart JA. Jag fick en mailadress, en bunt visitkort och massa nya vänner! Sedan dess har nya möjligheter, lärdomar och inte minst erfarenheter radat upp sig.

IMG_4563

Att ingå i Sustainergies team innebär, förutom allt det där härliga fotbolls-anekdoten förmedlade, även ett stort ansvar. Att hantera företagskontakter, medverkande studenter, deadlines och kommunikationsmaterial på ett professionellt sätt som inger förtroende kräver hårt arbete, ödmjukhet och flexibilitet. Lika roligt som det att lära sig nya saker, försöka igen om något blivit fel och alltid omringas av fantastiska medmänniskor, lika utmanande och tålamodsprövande kan det också vara att driva projekt och ibland drabbas man av tvivel och till och med en känsla av misslyckande.

Belöningen är att se förväntansfulla studenter utvecklas i en workshop, eller att få ett mail från en nöjd hållbarhetschef efter en rekrytering, eller att överleva ett scenframträdande på ett huvudkontor och se två vinnande lag ge sina segerintervjuer…

När jag nu ser tillbaka på de olika projekten jag arbetat med, så som Sustainergies Cup 2014, uppdrag åt partners, rekryteringar och min heltidspraktik (där jag fick arbeta med dem som arbetar med dem som vill arbeta med hållbarhet… Tala om Inception) så slår det mig att det är just det här som hållbarhet handlar om för mig. Att våga ge sig in i något nytt. Att verka för en öppen arena där ingen kan finnas utan den andre, skapa oväntade samarbeten över branscher och generationer och inte minst se kraften i prestigelösa ungas vilja att förändra och förbättra samhället men även vikten av öron som lyssnar och vågar satsa. Och allt detta med värme och gemenskap.

Kan vi fortsätta i den anda som jag upplever att framtidens hållbarhets-Sverige med hjälp av studentinitiativ som Sustainergies, fostras i och kan proaktiva företag fortsätta närma sig studenter av olika slag så ser jag med stor tillförsikt på en mer hållbar framtid.

Det är en utmanande tid vi lever i nu. Socialt, ekonomiskt och inte minst miljömässigt där vi är många som tvivlar på våra förmågor emellanåt. I sådana stunder, mitt bollsinne till trots så gäller det att fokusera på laget där alla är välkomna och hjälps åt att nå ett och samma mål.

För egen del kommer strävan mot en examen uppta större delen av min vår. Jag har dock inte för avsikt att kliva ur matchen och med en uppsats i bakfickan och nya ord i min vokabulär hoppas jag att vi ses någonstans på den framtida (hållbarhets)arenan.

Mani

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com