Detta fredagsinlägg handlar om viljan att förändra, särskilt den viljan som innebär att aktivt demonstrera den– eller stötta de personerna som demonstrerar den. Det finns många fantastiskt inspirerande personer som sysslar med påverkansarbete. I detta blogginlägg tänker jag framförallt på medlemmarna i PUSH Sverige och Naomi Klein som är aktuella med initiativ kring klimatfrågan. Se gärna mitt tidigare inlägg om Brett Scott och påverkansarbete i relation till finansbranschen med särskild fokus på aktivism.

Först och främst tycker jag att det är viktigt att framhålla vad några fåtal klickar av människor kan åstadkomma. Det är många och förhållandevis små rörelser runt om i världen som med i princip inga medel gör skillnad i form utav manifestationer, demonstrationer, kampanjer och annat. Dessa klickar av människor skapar många gånger startskotten till bildandet av rörelser vilka sedan kan påverka media och beslutsfattare. Ett exempel bland många är People’s Climate Movement som bland annat varit del av att åstadkomma världens största klimatmarsch där 400 000 personer marscherade genom New Yorks gator, men det finns såklart många fler exempel. Vi kan såklart inte enbart förlita oss på påverkansarbete som enda strategi för förändringsmöjligheter men jag tror definitivt att det spelar roll.

En fantastisk organisation som jag intresserat mig för är PUSH Sverige. Det är en internetbaserad plattform där man hittar organisationer, eldsjälar, event och inspiration. Idén till nätverket växte fram ur det nätverk som skapades under de svenska Power Shift-konferenserna. PUSH Sverige och hemsidan lanserades i samband med Earth Hour 2013. De har framför allt tre syften: (a) att sammanföra unga människor och deras olika grupper, initiativ eller organisationer, (b) att tillsammans bilda en stark röst som kan påverka och skapa riktig förändring och (c) motivera och inspirera fler unga till att engagera sig i frågor kring hållbar utveckling. De har dessutom nu aktiviteter som är väldigt aktuella i dagsläget då de är några som kommer åka ner till COP21. De kommer att arbeta med påverkansarbete direkt från förhandlingarna bland annat i form utav ett antal ackrediterade medlemmar och de kommer ha fem platser varje vecka. Följ gärna med i deras arbete också genom twitter @pushsverige och deras uppdateringar på Facebook.

Min inställning efter höstens senaste händelser är högst blandade. Jag känner även andra människor som åker ner till Paris med andra organisationer och sedan finns såklart möjligheten att åka ensam. De nu viktiga och tragiska parametrarna att ta med i beräkningarna i dagsläget har såklart att göra med terrorattackerna som skett. Jag vet att det är många som nu tvekar på hur, och i vilken omfattning de vill åka ner och påverka, det är inte konstigt att man är rädd och osäker. Dessa terrordåd tillsammans med alla andra runt om i världen är avskyvärda och outsägligt sorgliga. Jag vill passa på att sprida några artiklar som jag snappat upp i dagarna som hanterar frågan kring terrorn i relation kring klimatfrågan (det finns såklart fler). Det är Johan Croneman som skriver om detta i relation kring mediadrevet mot Åsa Romson och Nathan Oxley i ett blogginlägg publicerat av STEPS Centre (ett center för tvärvetenskapliga forsknings – och policyprojekt). En enligt många väntad men otroligt tråkig nyhet denna vecka är att den stora klimatmarschen i Paris under COP21 ställs in.

Naomi Klein i samtal med Johan Rockström

Naomi Klein i samtal med Johan Rockström

Hur som helst vill jag använda ytterligare textutrymme åt en fantastisk journalist som ägnat mycket tid åt aktivism och rörelser på gräsrotsnivå: Naomi Klein. I måndags genomfördes evenemanget Det här förändrar allt: Naomi Klein i samtal med Johan Rockström på Kulturhuset som var totalt utsålt och otroligt populärt (samtalet spelades in, se länk). Som nybliven alumn från Stockholm Resilience Centre var det såklart extra roligt att se Johan Rockström ha ett kritiskt men öppet uppmuntrande och bekräftande samtal om Naomi Kleins senaste bok Det här förändrar allt. Tips för den som ännu inte läst boken är att läsa Sverker Sörlins recension alternativt understreckaren av Victor Galaz, som också råkar vara min före detta handledare. Ytterligare ett tips är intervjun som Sverker Lenas haft med henne där hon diskuterar vikten av att klimatrörelsen måste vägra byta samtalsämne. Detta trots att Frankrike och många andra länder inklusive Sverige kommer stå inför ett svårt och komplicerat säkerhetsläge en tid framöver.

Sammanfattningsvis vill jag säga att jag är imponerad av alla människor som aktivt jobbar med påverkansarbete och aktivism, och det finns de som mobiliserar fler än andra. Det återstår att se hur många demonstranter och andra engagerade från civilsamhället som åker till Paris. En sak är däremot säker och det är att dessa människor och de rörelser de tillhör ger mig hopp, inte minst som symboler för godhet, men framförallt för att jag tror att de gör skillnad.

Share.

About Author

Hanna Ahlström

Jag har läst masterprogrammet Social-Ecological Resilience for Sustainable Development på Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Jag har sedan tidigare en Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet Nationalekonomi, inriktning miljöekonomi från Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala och University of Illinois, Urbana-Champaign. Jag brinner för allt som heter globala och internationella processer och beslutsfattande och hoppas på att antingen få möjlighet att doktorera inom det ämnesområdet eller på något sätt kunna jobba med miljöfrågor i någon av de stora internationella organisationerna.