Caroline Strindmar är miljövetare och arbetar idag som hållbarhetsansvarig på Yasuragi Hasseludden där hon har utvecklat hållbarhetskonceptet Feel good, Do good – Yasuragi for sustainable living. Hon har dessutom en bakgrund inom Sustainergies! Läs hennes inlägg om hur hon hamnade på Yasuragi.

I juni 2011 gick jag genom en japansk trädgård för första gången. Jag fick ta av mig kavajen eftersom den var både obekväm och för varm, jag svettades uppför den långa backen. En vidsträckt huskropp klängde på sluttningen ovanför, betongfasaden kändes som om den lutade hotfullt mot mig. Nervositeten växte medan jag passerade japanska lönnar, en vacker stenbänk i en rofylld glänta, ormbunkar och höga tallar. Väl inne i byggnaden insåg jag att jag gått fel eftersom jag inte kommit till receptionen utan en trappa ner. Kinderna blossade nog lite extra när jag anmälde min ankomst och bad att få träffa Anna Spjuth, VD på Yasuragi Hasseludden. Hon tog emot mig med ett varmt, sakligt leende och visade mig ut på terrassen som överblickar den ofantligt vackra Höggarnsfjärden och Stockholms stads inlopp. Såhär i efterhand förstår jag min känsla av att vara liten, obetydlig på jorden och på Yasuragi. För mig är det fortfarande just där på terrassen som Yasuragi gör sitt mest storslagna intryck, med kombinationen av obegränsad stillhet och skönhet.Fixad_gången_0335_cmyk

Med anledning av mitt mail och förfrågan om praktikplats frågade Anna ut mig. Om min utbildning som miljövetare, mitt ideella arbete på studentorganisationen Sustainergies och om mitt liv i allmänhet. Om min inställning till det komplexa begreppet hållbar utveckling, vad jag trodde om hållbara företag och jag tvingades berätta om min totala okunskap om hotell och hotellbranschen. Hon berättade om sin ambition som nytillträdd VD att prägla Yasuragi i hållbarhetens tecken och var uppriktig med att hon faktiskt inte hade en aning om hur det skulle gå till. Hur skapar man egentligen en ”hållbar” verksamhet? Vet du? frågade hon till sist.

Allt tystnade. Medan Höggarnsfjärden strålade i blått och segelbåtarna svarade med vita segel kunde jag känna hur Yasuragis brummade under mig. 19530 kvadratmeter med 191 rum, 24 möteslokaler, 15 pooler, ett av Sveriges största spa, två restauranger, sakebar, karaokerum, 30 behandlingsbäddar och ca 250 medarbetare väntade på mitt svar.

Plötsligt visste och kunde jag ingenting. Jag var bara en 24-åring som ville göra skillnad. Jag ville rädda naturen som jag ända sedan barnsben sett förstöras bit för bit, ville hjälpa människorna som drabbas av klimatförändringar och fattigdom till följd av västvärldens allt mer resurskrävande livsstil, ville komma förbi känslan av maktlöshet och istället hitta lösningar, ville känna hopp. Och där var det. Svaret. I magkänslan ropade hoppet – det måste gå! För alternativet var och är än idag otänkbart.

Nej, jag vet inte, svarade jag och såg Anna i ögonen. Men jag tycker att vi måste försöka i alla fall.

Min praktikplats blev en tre månader lång projektanställning och första september i år firade jag tre år som hållbarhetsansvarig på heltid på Yasuragi.

Hållbarhetskonceptet Feel good, Do good – Yasuragi for sustainable living skapade jag under mina första tre månader. Sedan dess har jag arbetat med att implementera ekologisk, ekonomisk och social (intern och extern) hållbarhet i hela verksamheten. Den fjärde pelaren som bygger konceptet, hållbart ledarskap, driver Anna Spjuth tillsammans med lednings- och chefsgruppen.

Feel good, Do good bygger på Yasuragis grundidé. Att få människor att må så bra och lagra så mycket energi under sin vistelse att de kan återvända hem och använda energin för att vara bättre medmänniskor och därmed göra bättre saker i världen. En hållbar livsstil åstadkommer vi bara om vi har en sund själ, i en sund kropp, i en sund värld. Det är därför vi strävar mot det, varje dag – för oss själva, våra gäster och kunder och alla andra som på något sätt, var som helst i världen, påverkas av vår verksamhet.

Och det är möjligt. I mitt nästa inlägg 16:e oktober berättar jag hur.

– Caroline Strindmar

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com