Dagens gästskribent heter Anette Almlöf och hon är delprojektledare i Klimatsmarta stockholmare vid miljöförvaltningen. Hon berättar om sitt arbete och vad Klimatsmarta Stockholmare gör för att uppmärksamma duktiga människor inom klimat- och miljöområdet. Dessutom ger hon lite välbehövlig pepp till de som behöver det.
Läs gärna även Fredrik Jonssons inlägg – Han vann en recepttävling och blev publicerad i kokboken ”Det smarta köket”?, som Anette kommer berätta om i inlägget!

Vems yrkesliv går som på räls, utan stickspår, irrfärder och perioder av ingenting? Mitt har i alla fall inte gjort det!
Med facit i hand så kan jag dock se att stickspåren har fört mig framåt och att jag trots allt har nytta av sådant jag inte tidigare trodde att jag skulle ha nytta av.

Foto: Johan Pontén

Foto: Johan Pontén

När jag var 24 år blev jag påkörd bakifrån vid ett trafikljus i Stockholm. Den smällen påverkar mig fortfarande dagligen. Till dig som brottas med någon form av funktionshinder, fysiskt eller psykiskt och undrar om du någonsin ska få till ett fungerande yrkesliv. Ge inte upp! Även fysiska hinder förändras, ibland till det bättre men ibland tyvärr även till det sämre. Men ofta, om du ger det tid, kan du tråckla dig tillbaka. Och går inte det så kanske du tvingas hitta en ny yrkesbana som i slutändan visar sig passa dig jättebra!

Mitt tips till dig som läser detta är att satsa på att utbilda dig inom ett område som verkligen engagerar dig. Det kanske tar dig dubbelt så lång tid för att du måste lägga in vilopauser eller viloperioder. Men ge inte upp!

För att beskriva min brokiga karriär hyfsat kortfattad så har den gått via konstskolor, arbete med smycken, Stockholms universitet, Sveriges Televisons grafiska ateljé, ett arbete som attributör, som vakt och receptionist i Liljevalchs konsthall, som utställningsproducent vid Naturhistoriska riksmuseet, projektledare vid Länsstyrelsen och nu till sist där jag både trivs och känner att jag gör nytta, som projektledare i kommunikationsverksamheten Klimatsmarta stockholmare vid miljöförvaltningen i Stockholm.

Vi stockholmare är faktiskt inte en isolerad grupp här uppe i kalla norden. Vi är heller inte jordens medelpunkt… Vi hänger ihop med resten av världen, så när vi minskar vår energianvändning och klimatpåverkan gör vi också en insats för alla växter, djur och övriga organismer som inte kan föra sin egen talan. Det känns fint!

Och det är inte kört än, det gör skillnad om alla försöker minska sina utsläpp av växthusgaser i vardagen. Självklart måste stater, regeringar och kommuner ta sitt ansvar och skapa möjligheter för folk att göra rätt, men forskningen tyder på att om vi samarbetar kan vi nå det önskvärda målet om endast 1,5 C uppvärmning av vår planet.
Jag skulle vilja skriva att jag vet att jag i mitt dagliga arbete gör skillnad, men det vet jag faktiskt inte. Men jag vet att jag verkligen försöker bidra till att vi tillsammans ska i minska utsläppen av växthusgaser i Stockholm.

Men hur arbetar jag och mina kollegor i Klimatsmarta stockholmare? Vi försöker via olika projekt som till exempel kokboken ”Det smarta köket”, Klimatvågen, tävlingen Klimatmatchen, Månadens klimatsmarta exempel – Pingvinpriset, handböckerna Klimatsmart i hemmet och Klimatsmart på kontoret inspirera, motivera, tipsa och kanske även milt knuffa stockholmarna till att fatta mer hållbara beslut i vardagen. Ett exempel där det finns stora klimatvinster att göra är inom mat och konsumtion. Visste du att 1/3 av en stockholmares klimatpåverkan härstammar från maten? Vår kokbok ”Det smarta köket” ger inspiration och konkreta tips till hur du kan minska dina utsläpp av växthusgaser genom små förändringar i inköp och matlagning.

Anette lämnar över vandringspokalen pingvinen Pinglan till Karin Brofelth, Stockholms hamnar Foto: Stockholms Hamnar

Anette lämnar över vandringspokalen pingvinen Pinglan till Karin Brofelth, Stockholms hamnar.
Foto: Stockholms Hamnar

Politikerna i kommunfullmäktige har beslutat att Stockholms stad ska bli en fossilbränsleoberoende organisation till år 2030 och år 2040 ska hela Stockholm vara fossilbränslefritt. Nu har kommunen satt ett tydligt mål, nu gäller handling för oss kommunanställda och vi måste verkligen göra vårt bästa för att få med stockholmarna så att vi når dessa klimatmål.

En av våra aktiviteter är pingvinpriset. Det är ett vandringspris som vi i Klimatsmarta stockholmare delar ut för att uppmärksamma och synliggöra personer som aktivt arbetar för att minska stadens energianvändning och klimatpåverkan. Ett exempel som vi uppmärksammat med priset i år, är den nyinstallerade tekniken som använder utgående varm ventilationsluft både för att kyla och värma Kulturhuset Stadsteatern. Den nya tekniken minskar energikostnaderna med nära en miljon kronor per år. I mars uppmärksammar vi dessutom att kökspersonalen i Västra söders förskolor tillsammans med barn och övrig personal minskar matsvinnet.
Att synliggöra personer som gör en insats för klimatet inspirerar andra att pröva liknande satsningar. Det sätter också miljö och klimatfrågor i fokus och när vi berättar om de klimatsmarta exemplen på Stockholm.se och genom Hallå stockholmare i lokaltidningar får även stockholmarna vetskap om vad de får för sina satsade skattekronor inom energi- och klimatområdet.

Har du något klimatsmart tips som du vill dela med dig av? Tveka inte att kontakta mig eller Klimatsmarta stockholmare till exempel via Facebook. Vi finns även på Instagram eller Twitter.

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com