bild (10)I början av november 2013 hade jag förmånen att få en pratstund med Tania Ellis innan hon skulle upp och tala på Hagainitiativets Klimatstrategidag 2013. Tania är grundaren till företaget ”The Social Business Company”, det är ett skandinaviskt konsultföretag som i mer än 10 år drivit en verksamhet som jobbar för att företag skall förankra sitt hållbarhetsarbete i hjärtat av sin organisation.

The Social Business Company finns där för företag som vill ha hjälp med att ta sitt arbete med hållbarhet ett steg längre. Tania menar att det i dagsläget finns många företag som har en CSR-chef eller -avdelning som arbetar med hållbarhet. Det är något bra som ett första steg, men för att insatsen ska få full effekt är det viktigt att alla funktioner av organisationen arbetar med CSR. Det kan bli hållbarhet 2.0.

Det gör man, menar Tania, genom att alla delar i företaget inser vikten av att arbeta med hållbarhet, det är beslut som måste gå från toppen av företaget och sedan sippra hela vägen ner i rötterna. CSR-avdelningen fungerar då mer som proffs och stöd till de andra avdelningarna när de ska fatta beslut.

Tania trycker på att ett företag måste tjäna pengar, men det är viktigt att göra det genom heartcore arbete och inte bara hardcore. Därför är också hennes företags logga ett hjärta med ett dollartecken i.

Men hur går det till då, vad spelar man för roll när man jobbar som konsult med dessa frågor, är det inte svårt att förändra en hel företagsstruktur?

–          Jo det är, men det är inte det vi gör. Skrattar Tania, och fortsätter:

–          Vi tror och vet att företagen alltid själva sitter på de bästa lösningarna. Det är de som vet hur företagskulturen fungerar och det är också de själva som vet hur just deras företag fungerar.

Det vi gör är att vara ett stöd, och ett bollplank, som kommer med inspiration, förslag och idéer utifrån våra många års erfarenhet hur andra företag har gjort. Eftersom det här är något vi arbetar med varje dag är det också något som vi kan se trender inom och de kan vi ju berätta om.

Innan det är dags att packa ihop och börja röra sig mot scenen säger Tania:

–          Vi vet hur viktigt det är att hållbarhetsarbete är förankrat i alla led. Om det inte är det så blir det bara fina ord på en hemsida och i en hållbarhetsrapport som sedan får ligga i en låda. Men när det väl är förankrat kan företagen gå hur långt som helst.

Tania är en driftig person som började jobba direkt efter gymnasiet. När hon var 22 år gammal var hon mellanchef på ett företag, sex år efter det var hon chef över drygt 250 personer och 15 mellanchefer. Vid sidan av detta har hon läst ledarskapskurser och en Executive MBA från Henley Business School i London.

Tanias bästa tips till dig som student och som skall ut i arbetslivet är:

  • Säg ”varför inte” istället för ”nej”
  • Handla istället för att lägga armarna i kors och säga att saker är omöjliga
  • Sök praktisk erfarenhet
  • Gör saker som intresserar dig. Var också noga med vad du kan ge andra, vad tillför du platsen du är på? Give an d Grow är Tanias eget motto på företaget
  • Till sist, ta alla chanser du får – också de små och tråkiga uppgifterna. Det är först i efterhand som du vet vad erfarenheterna var bra för.

 

Vill du veta med om Tania och hennes företag kolla in här.

Share.

About Author

Helena Berglund

Jag läser en master i miljökommunikation på SLU i Uppsala och har ett passionerat intresse för hållbarhet, jämställdhet och allt som har med mat att göra. Jag är dessutom redaktör för Mitt Hållbarhetsjobb!