Om några timmar är det äntligen helg, ni som arbetar kanske har haft den första riktiga veckan efter semestern och vi som pluggar har haft den första veckan på den nya terminen. Oavsett vad så hoppas jag att ni har haft en bra vecka och att vädret bli fint i helgen så att vi kan vara ute och njuta av vintern!

58HJag lever med vetskapen om att det ”bara” är två terminer kvar innan jag har min examen vilket känns väldigt skönt. Samtidigt sätter den vetskapen igång tankeverksamheten i huvudet – Vad ska jag göra sen då?
Jag misstänker att vi alla har drömmar, vad vi vill göra, vad vi vill se och vad vi vill arbeta med. Vissa drömmar kommer att uppnås medan andra stannar som just drömmar. Själv var jag för inte så länge sedan väldigt insnöad på att arbeta med miljö, men det har sakta men säkert övergått till något bredare – Nämligen hållbarhet.

Detta har lett till flera intressanta och även roliga situationer när andra människor frågar ”Vad ska du jobba med när du är färdig?”. På detta kommer dessutom nästan alltid frågan ”Vad exakt har du valt för inriktning?”. Mitt svar på detta brukar vara att jag inte vet, än. Det får helt enkelt visa sig och jag vill inte stänga några dörrar för tidigt. För det som gör hållbarhet så spännande är just hur stor bredd det finns på framtida möjligheter!

På det temat så måste jag skriva om en artikel från Miljöaktuellt som jag läste här i veckan. Den heter ”6 hållbarhetstjänster du inte tänkt på” och den grundar sig egentligen på denna artikel skriven av Katie Kross. Nu kanske ni känner igen det namnet, eller så gör ni inte det. Oavsett vad så är hon, bland mycket annat, författare av boken ”Profession and Purpose – A Resource Guide for MBA Careers in Sustainability”. För oss som i framtiden vill eller för er som precis har börjat arbeta med hållbarhet så är detta en utmärkt bok att läsa för att både få inspiration och lite behövlig panik för framtiden. I förordet skriver Katie Kross så här:

I have come to realize that the career paths that fall under the broad umbrella of “sustainability” are as diverse as the students themselves. One student may come in to talk to me about social entrepreneurship in West Africa, and the next will be seeking advice about cleantech venture capital careers in Silicon Valley; a third will be interested in greening global supply chains. – Katie Kross, 2009

Foto: Kristian Bjornard, Flickr

Foto: Kristian Bjornard, Flickr

Detta tycker jag summerar hållbarhet väldigt bra, det kan vara i princip vad som helst! Du kan arbeta med det oavsett vad du har för bakgrund eller idéer för framtiden. Den enda skillnaden mot vissa andra branscher är att det kan krävas lite mer hårt arbete för att dels ta sig dit man själv vill och för att få med andra på det tåget.

För att koppla detta till mitthållbarhetsjobb.se så är det just vad vi vill åstadkomma, vi vill inspirera, motivera och visa på den bredd som finns inom begreppet hållbarhet. Vår förhoppning är att ni ska känna er peppade att syssla med hållbarhet och dessutom kanske öppna upp ögonen för en ny eller annorlunda karriärsbana än den ni förknippar med ordet hållbarhet!

Således vill jag uppmana er att använda bloggens ”sök-funktion” och kolla igenom vår historia – Vi har ett brett register av spännande inlägg från person som arbetar med olika typer av hållbarhet. Bara sök och njut!

Ha det fint!

 

 

Share.

About Author

Viktor Stocke

Jag börjar närma mig slutet av min egenkomponerade examen i huvudämnet Statsvetenskap med inriktning på miljö, hållbar utveckling & kommunikation. Vad som händer efter det återstår att se! Det stora intresset för hållbar utveckling föddes tidigt och framförallt är det hur samspelet mellan hållbarhetens tre dimensioner fungerar som har fångat mig. Jag vill konstant lära mig mer och utveckla mina kunskaper inom ämnet för att på så sätt kunna bidra till en bättre värld.