Fotograf Malin Huusmann, http://stuudiohuusmann.com

Fotograf Malin Huusmann, http://stuudiohuusmann.com

I mitt förra inlägg [läs första delen här] om att bredda sitt nätverk pratade jag attityd. Nu kommer uppföljningen med några mer praktiska knep. Och kom ihåg att kasta bort alla dina fördomar om att det är ytligt att bygga sitt nätverk – tvärtom handlar det om att vara genuint intresserad av din omvärld. Du ska alltid vara dig själv, men ibland kan det vara skönt med några praktiska knep att ta till för att komma igång…

Var med i gänget

En bra början för att bygga sitt nätverk är att delta på rikligt med events, seminarier och konferenser. Kolla vilka konsultbyrårer som bjuder in till frukostar, vilka intresseorganisationer anordnar panelsamtal och finns det en chans att du kan gå med på en branschdag? Snart kommer du märka att samma personer återkommer och det blir både lättare och roligare för dig!

Presentera folk för varandra

Om du sammankopplar två spännande personer med varandra, för att du tror att de kommer ha intressanta saker att prata om eller för att de har professionella beröringspunkter, så kommer du plötsligt att bli en ”person med spännande idéer och bekantskaper” för båda! Dubble win!!!

Alla äter lunch

Är du nyfiken på vad någon gör eller hur deras arbetsplats är? Hör av dig och be om en fika eller lunch för att få höra mer. Gör det tydligt att du inte ska sälja in något och att det inte handlar om något de behöver förbereda, men förklara gärna varför det skulle vara värdefullt för dig. Skulle den du vill träffa känna sig smickrad så gör det ju inget…

Mailar du så finns du

Så funkar det i alla fall för mig, har jag fått ett mail så vet jag att vi inte börjar på noll om någon kontaktar mig igen. Skicka en kort hälsning till alla vars visitkort eller kontaktuppgifter du har fått. Det räcker med att säga att det var trevligt att träffas. Jag brukar rita en ruta i hörnet på varje visitkort jag får, och kryssa för rutan om jag skickat ett mail. Du kan också skriva på visitkortet var ni träffades och andra minnesanteckningar.

Spontana hälsningar och gratulationer

Ibland är det värdefullt att höra av sig spontant, även fast man inte har en specifik förfrågan. Får du nys om något kul som har hänt en person i ditt ”nätverk”, en rolig länk som passar till ett samtal du haft med någon, en utmärkelse eller någon som har skapat goda nyheter? Hör av dig och visa att du uppmärksammar dem. Måhända att det också skapar nyfikenhet på vad du gör och leder vidare. Men undvik att vara ”säljande” – det här är en investering i en relation och ska inte missbrukas.

Jag hoppas att något av det jag har skrivit kan vara till nytta för dig. Men framförallt hoppas jag att vi blir fler som bygger nätverk inom hållbarhetsområdet, för när vi hjälper varandra framåt kan vi åstadkomma fantastiska saker tillsammans! 

Share.

About Author

Simon Flato

Idag är jag både styrelsemedlem och verksamhetsansvarig på heltid för Sustainergies. Jag var med och grundade organisationen 2009 och engagemanget har fortsatt att växa - det finns inget roligare än att se både projekt och människor utvecklas!