14194409847_9075d254b7_k

Zealandia, NZ

Hoppas ni alla har haft en fantastisk jul och ett riktigt härligt nyårsfirande så att ni är redo för det nya året! Vintern kom äntligen till slut (beroende på vem du frågar) och det med besked. Läste faktiskt i går att en ny köldvåg ska komma i februari, så packa inte iväg vinterkläderna för tidigt!

Min ledighet spenderades inte i kylan utan på Nya Zeeland som blev till en fantastisk resa med många nya intryck. Kan verkligen rekommendera en resa dit om ni är intresserade av exempelvis friluftsliv och natur. Ett exempel på en häftig plats är Zealandia, som är en stor eko-park där arbetet pågår för att restaurera naturen och djurlivet till dess tillstånd innan människan anlände till Nya Zeeland.

När jag tänker tillbaka på min resa till Nya Zeeland så kommer en väldigt tydlig bild upp i huvudet, den dåliga vegetariska maten. I Sverige, eller åtminstone i Stockholm har vi på senare år nästan blivit lite bortskämda med bra vegetarisk mat när vi går ut, med tydligt nischade restauranger. Dessutom har flera restauranger som tidigare inte var förknippade med bra vegetarisk mat börjat ändra sina menyer till något riktigt bra. Ni kan läsa mer om detta i denna artikel från DN!

Vegetarisk matlagning är verkligen inte något nytt men att det är ”inne” att äta vegetariskt är det väl få som kan förneka. Därför är det spännande och på tiden att SVT äntligen lanserar det första helt vegetariska matlagningsprogrammet, Vegorätt i morgon den 19 januari!

Foto: Ryan McBride. Flickr

Foto: Ryan McBride. Flickr

Genom att läsa om programmet på internet så märks det att många har väntat på ett program som detta, vilket också gör att det finns förväntningar och olika åsikter kring programmets innehåll och utformning (denna krönika är exempelvis intressant). Undertecknad tänker inte göra någon bedömning eftersom programmet inte har startat än, men vi kommer återkomma till detta spännande program senare under våren.

En annan spännande, och väldigt hållbar nyhet är att från och med den 1 januari så börjar Sveriges och hela världens arbeta med Agenda 2030 eller Sustainable Development Goals (SDGs). Här kan ni läsa Stefan Löfvens tal och på Regeringens hemsida kommer det att komma upp mer information efter dagens presskonferens. Vi på mitthållbarhetsjobb.se kommer dessutom tala mer om SDGs och Sveriges roll i ett kommande fredagsinlägg!

När det gäller mitthållbarhetsjobb.se har vi ett gäng spännande inlägg planerade och fler kommer bokas in. Som vanligt är alla tips av intresse och skickas enklast till viktor.stocke@sustainergies.se!

I förra veckan gick vi dessutom ut med att vi söker förstärkning i redaktionen så om du eller någon du känner är intresserade av att skriva, intervjua och göra research kring hållbarhet så hör av er.

Det var allt från mig för denna gång, vi hörs snart igen!

 

Share.

About Author

Viktor Stocke

Jag börjar närma mig slutet av min egenkomponerade examen i huvudämnet Statsvetenskap med inriktning på miljö, hållbar utveckling & kommunikation. Vad som händer efter det återstår att se! Det stora intresset för hållbar utveckling föddes tidigt och framförallt är det hur samspelet mellan hållbarhetens tre dimensioner fungerar som har fångat mig. Jag vill konstant lära mig mer och utveckla mina kunskaper inom ämnet för att på så sätt kunna bidra till en bättre värld.