Detta fredagsinlägg blir en fortsättning på mitt tidigare inlägg om konsten att nätverka. Det finns såklart många olika strategier för hur man ska nätverka utanför typiska ställen såsom konferenser. Därför fokuserar jag denna fredag på hur det är att kombinera engagemang, jobbsökande och hur man kan tänka som nyutexaminerad. Mina ess i rockärmen för denna höst har bestått i diverse olika engagemang för att lära känna människor och som min mentor skulle uttryckt det ”fylla mitt CV med miljö”.

För att just ”fylla mitt CV med miljö” ringde jag upp verksamhetsansvarig på CSR Sweden där jag till min stora glädje lyckades få en praktikplats. Denna praktik har inte en direkt koppling till miljöfrågor men däremot social hållbarhet vilket känns extra roligt eftersom jag inte har så mycket erfarenhet av det området. Praktiken omfattar en kartläggning av medlemsföretagens engagemang för att minska ungdomsarbetslösheten. Detta är en kartläggning som ingår i ett större projekt som CSR Europe har som heter Skills for Jobs. Detta projekt har som mål att mobilisera ett nätverk av företag och nationella partnerorganisationer att forma och skala upp engagemang för att öka arbetstillfällen och förbättra livslång anställning. Projektet är i sin tur en del av CSR Europes Enterprise 2020 flagship initiative, där målet är att forma näringslivets bidrag till EU: s Europa 2020-strategi för smart och hållbar tillväxt.

Förutom detta projekt har jag fått möjlighet att delta på en hel del olika seminarier vilket såklart varit väldigt givande då jag bland annat följt med på ett frukostseminarium om yttrandefrihet och minoritetsgrupper hos Svenska Institutet, om CSR Europes ramverk för intern förbättring: Sustainability Management Maturity & Integration Assessment (MIA) och ett fantastiskt gripande och intressant frukostsamtal med Emmaus Stockholm, Folksam och Västsaharas främsta människorättsförsvarare Aminatou Haidar.

Som jag tidigare skrivit lite snabbt om här på bloggen så är ett av mina mer långsiktiga mål att syssla med global miljöstyrning. Inte helt oväntat läser jag därför en grundkurs i statsvetenskap vid sidan om praktiken. I skrivande stund är jag dessutom i Lund där jag läser en doktorandkurs i global miljöstyrning som heter Global Environmental Governance Today – Actors, Institutions, Complexity. Alla dessa olika engagemang ger såklart inte direkt effekt men det är så här jag har förstått det som att man ska göra – så jag gör allt vad jag kan medan jag orkar. Om det ger resultat? Jag tycker nog det, häromdagen fick jag ett fantastiskt besked om att jag kommer få en praktikplats via IWMI i Sri Lanka. I slutändan hoppas jag dock på en mer långsiktig anställning såklart. Jag jobbar fortfarande lite grann som servitris och jag har precis avslutat ett korttidskontrakt där jag hanterat inbjudningar till att bjuda in spännande och kunniga personer runt om i världen att nominera en potentiell pristagare för Volvo Environment Prize.

Kurslitteratur i dubbel bemärkelse

Kurslitteratur i dubbel bemärkelse

Men det är klart att det tar på krafterna att ständigt vara på jakt, att bli ignorerad och nekad jobb. Men om jag ska vara arbetslös ska jag banne mig vara det på ett så roligt, givande och intressant sätt jag bara kan. Kanske har jag inspirerat någon av er en liten gnutta, kanske har jag provocerat er, hur som helst hoppas jag på att jag har sått ett litet frö hos er som är i samma situation som jag – eller kommer vara inom en snar framtid. Ett frö som handlar om en envis och positiv inställning och en insikt om vikten av att synas och skapa erfarenheter.

Det är inte helt givet vad jag håller på med eller varför jag pressar in en massa olika utbildningar, engagemang och jobb. Vi ska ju jobba tills vi är 70 så det är väl egentligen inte så bråttom? Jag kan bara säga att jag försöker ”fylla mitt CV med miljö” och att vägen dit minst sagt är krokig och om man vill, kan man fylla den tillvaron med en hel del.

Share.

About Author

Hanna Ahlström

Jag har läst masterprogrammet Social-Ecological Resilience for Sustainable Development på Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet. Jag har sedan tidigare en Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet Nationalekonomi, inriktning miljöekonomi från Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala och University of Illinois, Urbana-Champaign. Jag brinner för allt som heter globala och internationella processer och beslutsfattande och hoppas på att antingen få möjlighet att doktorera inom det ämnesområdet eller på något sätt kunna jobba med miljöfrågor i någon av de stora internationella organisationerna.