Veckans fredagsinlägg är skrivet av Robert som berättar om de nyligen startade och omtalade oljeprojektet i Yasuní, Ecuador. Robert har själv spenderat en längre tid i Ecuador där han exempelvis skrev och fotograferade och han vill nu dela med sig av sina erfarenheter blandad med nyförvärvad kunskap.

 

Foto: Privat

Foto: Privat

Så har det börjat. Medierna rapporterar om hur man har börjat borra efter olja i nationalparken Yasuní i Ecuadorianska Amazonas. Denna story ligger mig nära till hands då jag själv inte bodde långt från området i några månaders tid. Jag mötte under min tid i djungeln många personer som direkt eller indirekt var påverkade av konflikterna kring Yasuní, personer som idag fredligt kämpar för att oljan ska stanna i marken genom gatudemonstrationer, festivaler och workshops.

Upprorets fundament ligger i den tveksamma behandlingen av ursprungsbefolkningen i Amazonas. Lokal maffia och nationella samt transnationella företag har under lång tid, med start sen kolonialtiden åsidosatt ursprungsbefolkningens rättigheter att verka fritt i Amazonas. Om kolonialherrarna på den tiden lockades av guld, kryddor och gummiplantor så är det idag gruvdrift, olja och trä som dominerar och stora områden i Ecuadorianska Amazonas är idag bortom räddning på grund av föroreningar och avskogning. Festivaler och demonstrationer samlar gräsrotsorganisationer som försöker föra samtal med både fiender och medkämpar i en kreativ arena präglad av kultur och musik samt kunskap och framåtanda. Mitt i allt står vi som praktikanter och tittar på och tänker, wow vad mycket tid och kraft som måste gå åt att göra detta år ut och år in.

Foto: Privat

Foto: Privat

Yasuní är en av de platserna på jorden med störst biologisk mångfald. Parken är hem till över 150 olika amfibiska arter så som grodor, paddor och salamandrar vilket är världsrekord om man jämför med liknande miljöer på jorden. Artrikedomen gör området känsligt för framkallade störningar i form av gruvdrift och oljeborrning där det senare fick förödande utsläpp på 70-talet då Chevron (gamla Texaco) dumpade enorma mängder slagg- och oljerester på olika platser i Ecuadorianska Amazonas. Detta har lett till en över 20 år lång rättsprocess för att se till att ChevronTexaco betalar för sanering, något som fortfarande inte har skett i den omfattning som krävts.

Med dagens sviktande oljepris så är det enligt vissa källor troligt att man kommer göra förlust på varje oljefat vilket har fått vissa experter att tveka på om utvinningen är värd mödan. Det följer ett mönster, 2015 lämnade Shell Arktis och nu ligger det omstridda projektet “Keystone XL” som går mellan Canada och USA i malpåse, utgången är oviss trots att man redan öppnat vissa sektioner. Ecuador får sin huvudsakliga inkomst från gruv- och oljeindustrin varför projektstarten av Yasuní inte förvånar. Men så händer det som inte får hända. Ecuador drabbas av en enorm jordbävning, över 500 människor omkommer och 2000+ skadas allvarligt, landet kastas in i katastroftillstånd. Scenarion som detta påminner oss ständigt om hur ömtåliga vi är och hur viktigt det är att koppla ihop sanning och konsekvens. Katastroferna tar sig olika tappning och vare sig det är oljespill eller jordbävningar så vet vi att det är den lokala ursprungsbefolkningen som drabbas hårdast. Efter jordbävningen sattes katastrofinsatser in men om vi jämför med alla de som lever med sviktande hälsa i Amazonasregionen så kan man fundera på vad deras hjälp kommer i för form.

Foto: Privat

Foto: Privat

Mina upplevelse är att man har kört över befolkningen i Amazonas, att det finns en öppet hård diskurs mellan folket i öst och i väst och att nya oljeborrningar kommer elda på hatet, må det inte ske för ett land som sadlar ekvatorn med fantastiska möjligheter för energi från sol- och vatten.
Jag hoppas att jordbävningen tar fokus från Yasuní och skapar möjligheter till att bygga upp och inte förstöra vilket tyvärr troligen är framtiden för oljefälten i Amazonas.

Vill du läsa mer om oljefrågan i Yasuní så är Amazon Watch en tillförlitlig källa.

Share.

About Author

Robert Karlström

Robert Karlström har en kandidatexamen i geografi på Stockholms Universitet med Geografiska Informationssystem (GIS) och Geomorfologi som riktade studier från Universidad de Murcia i Spanien. Han har praktiserat genom SIDA i Ecuador med globala rättvise- och miljöfrågor och har även med sig studier och arbete från tv- och mediebranschen. Robert har erfarenhet inom outdoor retail efter många år som anställd på Naturkompaniet och drar sig inte för att klättra höga berg eller dyka på spännande platser världen över. Han har stort intresse av globala politiska och naturliga processer och vill gärna jobba med internationell miljöpolitik framöver.