I veckans fredagsinlägg ger redaktör Viktor sina åsikter och tips på hur du kan utbilda dig på distans – alltså e-learning. En utbildningsform som verkligen ligger i tiden och som dessutom är tips han har ärvt från en tidigare Sustainergist. 

Jag tjatar allt som ofta om att ett av våra viktigaste ansvar här på jorden är att aldrig sluta lära oss saker – Det är viktigt att hela tiden fylla på kunskapsbanken med nya ämnen och att hålla sig à jour med gamla. Men vad kan du göra när du har läst alldeles för många högskolepoäng, eller när du har ett heltidsjobb och inte har tid att läsa på högskolan?

photo-1453733190371-0a9bedd82893E-learning är ett nytt, häftigt begrepp som har ploppat upp under senaste åren vilket givetvis hänvisar till att studera olika saker – online/på distans.
Varför vill jag skriva om detta denna soliga fredag? Jo, för att innan Antagning.se stängde möjligheterna att söka till höstens utbildningar så jag fick några frågor om vad en bör läsa om hållbarhet är det stora intresset. Jag tipsade givetvis om några kurser och program – men jag vet, av egen erfarenhet, att många kurser är väldigt populära och har löjligt höga intagningspoäng. Så vad gör man då?

E-learning kan egentligen delas in i flera områden – Dels har vi givetvis klassiska distansstudier som ger högskolepoäng, det har ni nog koll på. Dock – skulle någon undra något kring hur det är att studera på distans så är ni mer än välkomna att höra av er till mig. Jag har läst många olika kurser, via flera universitet. Jag borde kanske själv bli forskare i distansstudier…
Utöver detta finns det rena e-learningkurser som exempelvis organisationer använder sig av för att få folk att lära sig mer om deras frågor. Röda korsets kurser i rödakorset-kunskap & globala frågor är ett bra exempel på detta men det finns flera där ute i cyberrymden, så det är bara att söka!

Sedan finns kanske det som jag främst kopplar ihop med e-learning: MOOCs (Massive Open Online Courses). Något som jag har märkt att väldigt får faktiskt känner till i Sverige, möjligen för att det är väldigt få svenska universitet som ger MOOCs i nuläget.
Men vad är då MOOCs? Det är enormt stora, e-learning kurser med (oftast) självrättande uppgifter med väldigt flexibla deadlines – Detta gör att lärarna inte måste rätta samt handleda på samma sätt som på universitet och således brukar det inte finnas några gränser för hur många deltagare som kan vara med. Fri intagning med andra ord! En annan positiv aspekt av detta är att då lärarna förinspelar föreläsningar etc. så kan man rekrytera några av världens främsta forskare och professorer som föreläsare!

photo-1457369804613-52c61a468e7d (2)Genom MOOCs kan du alltså fortsätta lära dig om ämnen som du är intresserad av eller bara vill få grundkunskaper inom. Det finns kurser inom i princip alla tänkbara ämnen och en annan spännande del är att flera av kurserna utgår från världsledande universitet som Harvard etc. Men även i Sverige har MOOCs börja växa, exempelvis Lunds universitet & Stockholm Resilience Centre har startat kurser med hållbarhetsanknytning. Vill du söka på fler kurser kan jag rekommendera edX & Coursera som även har appar där man kan följa och utföra sina studier. I princip alla universitet har egna sidor för sina respektive MOOCs så Google is your friend!

Vad är då nackdelen undrar ni (För det finnas alltid någon)? Det är givetvis den ”examen” du inte får i form av högskolepoäng – Istället får du ut ett gratis papper på att du har läst kursen eller så kan du, för några dollar, köpa ett certificate som är underskrivet av en lärare.
I exempelvis USA har de börjat anpassa systemet så att MOOCs kan vara ett komplement till den vanliga utbildningen. Smidigt i ett land där utbildning är svindyrt. I Sverige har vi inte kommit dit, än. Men jag tror att det är bara är en tidsfråga…

Min slutkläm får bli att sluta aldrig studera – Det är viktigt både för dig och för hela vår planet!

Trevlig helg!

Share.

About Author

Viktor Stocke

Jag börjar närma mig slutet av min egenkomponerade examen i huvudämnet Statsvetenskap med inriktning på miljö, hållbar utveckling & kommunikation. Vad som händer efter det återstår att se! Det stora intresset för hållbar utveckling föddes tidigt och framförallt är det hur samspelet mellan hållbarhetens tre dimensioner fungerar som har fångat mig. Jag vill konstant lära mig mer och utveckla mina kunskaper inom ämnet för att på så sätt kunna bidra till en bättre värld.