Dagens gästinlägg är skrivet av Daniel Nordström och Ida Mexnell som tidigare har deltagit i Sustainergies Cup med flera lyckade bidrag. Inlägget kommer handla om varför de ställde upp i tävlingen, deras bidrag och vad det har lett till. Vi får även ta del av deras reflektioner kring hur studenter, genom sina idéer, kan skapa framtidens nya hållbarhetsjobb.

En bekant gav oss rådet att ägna oss åt det vi tycker är roligt. Han berättade att när han gick i skolan så fanns det inga datorer, något han sedan kom att ägna större delen av sitt yrkesverksamma liv åt.

Tänk om en av dina idéer skulle skapa en ny typ av jobb som vi idag inte känner till. Om vi, för 20 år sedan, hade svarat drönarpilot, apputvecklare eller nudgingkoordinator på frågan ”vad vill du bli när du blir stor” hade förmodligen många tittat frågande på oss.

Foto: Oskar Fällström

Foto: Oskar Fällström

Idag är begreppet ”innovation” ordet på allas läppar och vi uppmanas ständigt att tänka utanför boxen och att med våra idéer förflytta gränserna för vad många tror är möjligt. Tänk om du, i jakt på en tänkbar lösning till någon av dagens alla utmaningar, skapar utgångspunkten till det som flera personer kommer jobba med om några år och som barn om ett decennium kommer svara att de vill jobba med när de får frågan.

En del av den sociala hållbarheten ligger enligt oss i att få individer att inse att de har makten att påverka vilket samhälle de vill leva i. Vi är skaparna som tillsammans besitter en enorm potential, en gränslös kreativitet och fröerna till otaliga idéer och lösningar. Sustainergies Cup erbjuder en möjlighet att plantera några av dessa frön och se om de kan växa.

Vi som skriver heter Daniel Nordström och Ida Mexnell och vi var finalister med två bidrag i Sustainergies Cup 2015, för Scania respektive Trafikverket. För drygt fem år sedan sågs vi för första gången då vi började plugga fysik med inriktning mot meteorologi vid Lunds Universitet. Meteorologikurserna gavs vid Köpenhamns universitet och det var under otaliga pendlingstimmar mellan Lund och Köpenhamn som vi insåg hur roligt vi hade ihop. När vi var färdiga meteorologer gick våra studieinriktningar isär, Daniel började plugga en masterutbildning i tillämpad klimatstrategi vid Lunds Universitet och Ida började plugga till civilingenjör i teknisk fysik med inriktning energisystem vid Lunds Tekniska Högskola. Daniel är nu utflugen från universitetet och har precis startat upp ett eget företag där han arbetar med presentationsteknik och föreläsningar. Ida har knappt ett år kvar på universitetet och ska under den tiden göra ett par kurser och ett examensarbete. Vi drivs båda av en stark vilja att vara med och påverka företag och människor att agera mer hållbart. Exakt på vilket sätt eller i vilket sammanhang får framtiden utvisa men det är mycket möjligt att vi tillsammans kläcker idén som formar vår karriär.

Sustainergies Cup har utvecklat oss på många sätt men framför allt har tävlingen gjort oss modigare och mer självsäkra. Att få känna att vår idé kan ha betydelse för ett stort företag är så mycket mer spännande än att lämna in en rapport i skolan som enbart betygssätts och läggs på hög. Sustainergies sammankopplar verkligen studenter och näringsliv! Tävlingen har hjälpt oss att spräcka skolbubblan som vi i så många år befunnit oss i. Våra bidrag i tävlingen berörde transportsystemet på olika sätt. Det är ett område som vi båda är väldigt intresserade av och även ett område som fortfarande har en bra bit kvar för att anses vara hållbart. Frågeställningar som: “Varför kör så många lastbilar tomma?” och “Varför vill så många ta bilen till stora köpcentrum trots att vi egentligen inte bör?”, lade grunden till våra bidrag.

I bidraget vi skrev till Scania fokuserade vi på lösningar som skulle resultera i en mer effektiv omlastning i lastbilar. Vi presenterade en kullagermatta som enligt vår idé skulle installeras i lastbilens lastutrymme. Tillsammans med en samordningscentral och optimerad ruttplanering skulle kullagermattorna bidra till att reducera antalet tomma lastbilar. Detta då lastbilarna, tack vare kullagermattorna, smidigt skulle kunna plocka upp avfall eller post/paket i samband med godsleverans. I vårt bidrag till Trafikverket formulerade vi en lösning i syfte att bryta vanemönster och få människor att välja ett mer hållbart transportsätt. Lösningen gick ut på att du fick priset av din buss-/tågbiljett i rabatt när du handlade i någon av butikerna på det köpcenter du rest till. Rabatten var tänkt att finansieras dels av butikerna på köpcentret och dels av parkeringsavgifter som introducerades på den tidigare kostnadsfria parkeringen utanför köpcentret. Butikerna skulle stötta projektet i syfte att stärka sin miljöprofil.

Vi konstaterar nu att vi tillsammans har fem diplom från Sustainergies Cup från två olika uppsättningar av cupen. Då vi nu lämnar studietiden bakom oss lämnar vi också Sustainergies Cup som arena för våra idéer. Detta kommer dock inte att hindra oss från att ställa upp i andra tävlingar, sprida fler idéer och på så sätt kanske skapa framtidens hållbarhetsjobb.

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com