Henrik Westregård är analysansvarig på CSR i Praktiken och engagerad i olika hållbarhetssammanhang, däribland Sustainergies. Vilka är det som kommer att forma vår gemensamma framtid?
 

Jag har alltid haft den inneboende känslan av att vara speciell, utvald. Att jag en dag kommer att göra underverk. Den känslan gör mig verkligen inte unik, utan är en naturlig del av vårt psyke. Men detta konkurrerar med vad vi kallar gruppbeteende. Människan är flockdjur och kämpar mest hela tiden för att vara en del av sammanhanget. Det mesta är undermedvetet, så klart. Dessa två egenskaper strävar mot varandra och utgör en konflikt som vi måste hantera varje dag.

Henrik 1

Historien förtäljer att de människor som påverkat många andra i olika riktningar är de som bestämt sig för att inte vara en del av den vanliga gruppen. Vi brukar benämna dem outsiders, speciella, konstiga, vådliga, dumdristiga eller rentav sinnessjuka.

Vem är det då som kommer att forma vår gemensamma framtid? Jag vänder på frågan: Vilka är de personer vi kan anta inte skapar förändring och påverkan hos andra? Jo, de som inte går sin egen väg.

Här i Sveriges huvudstad ser jag den unga “medvetna” personen som färdas i en Uber-taxi på helgkvällarna och tar tuben om det är vardag. Inne i vagnen pratas det absolut inte med grannen bredvid. Säkert i handen ligger förmodligen en av de senare iPhone-modellerna. Är det en singel vi pratar om så är sannolikheten hög att appen Tinder är öppen (idag är det faktiskt ok att nätdejta) för att hitta helgens ragg. Årets lurar från A-Jays eller Urbanears sitter smutt på hjässan. Musiken kommer från den egna spellistan på Spotify men det är ju samma låtar som vännerna lyssnar på. Det gäller att hänga med i svängarna så att man inte halkar efter och misslyckas med att sjunga med till Bruno Mars senaste singel. Kan bli pinsamt. Klädseln kan vara låga vita Converse (funkar året runt), svarta jeans från Weekday, en hipp skjorta inhandlad på den numera ständiga rean hos Carlings och, såklart den där kepsen där texten till stor sannolikhet är NY.

Unga människor idag älskar alltså att följa trender. Delvis utan närmare eftertanke och till stor del för att vi tror oss bli accepterade av gruppen. En åldrande, större och rikare befolkning i världen sätter press på naturens resurser, en kostnad som inte är inräknat i slutpriset. Fyra av de nio planetära gränserna anses nu överskridas enligt de senaste forskningsrönen* och det är ingen tvekan om att vi har den tyngsta uppgiften någonsin framför oss.

Det ska inte vara trendigt med konsumtion. Inte heller att följa John. Låt oss därför fråga oss själva vad det är som skapar egen lycka, så att vi sedan kan berätta för den yngre generationen vad som faktiskt är viktigt. Det tror jag är ett första steg för att människan inte ska utmana planetens innersta krafter. Vad gör dig lycklig?

http://www.sciencemag.org/content/347/6223/1259855

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com