Vi har nu kommit fram till del 4 och med andra ord den sista delen av Sofie Janssons mini-serie om processen med att söka jobb. I detta sista inlägg kommer vi att få ta del av Sofies bästa tips kring nätverkande. Dessutom blir det handfasta tips om hur du kan bygga upp ditt eget nätverk för att lyckas i karriären. 

Nätverk, nätverk och åter igen, nätverk. Varför är det så viktigt att ha ett nätverk och hur skapar du dig ett nätverk? I detta avslutande inlägg hoppas jag att kunna ger dig några tips och råd för att skapa ett vinnande nätverk.

Hur har jag byggt upp mitt nätverk? När jag började plugga i Umeå insåg jag snabbt att jag hade många duktiga människor runt om kring mig med massor av kunskaper och egenskaper som jag kunde ta del av. Därför började jag aktivt leta efter nya projekt där jag kunde komma i kontakt med andra studenter och på så sätt se vilka möjligheter nätverkandet kunde leda till.

_MG_9291Jag engagerade mig bland annat i arbetsmarknadsdagen Uniaden som bankettkoordinator. I projektet jobbade jag tillsammans med en restaurangägare i Umeå och efter projektet var slut så frågade han om jag ville jobba på hans restaurang under sommaren. Följaktligen, hade jag inte engagerat mig på Uniaden hade jag inte fått möjligheten att arbeta som restaurangchef under tre somrar i Umeå.

Ett av mina jobb under min studietid var som studentinformatör hos Vision. Hade jag inte arbetat på Vision under min studietid hade jag inte blivit rekommenderad att söka jobbet som jag har idag. Ni fattar var jag vill komma, nätverk och nya möjligheter har ett starkt samband.

Mina möjligheter har skapats genom att jag lärt känna människor som har kunnat agera bollplank och gett mig tips för att hitta nya vägar i karriären.

Hur du väljer att engagera dig är givetvis valfritt, men mitt tips är att söka nya möjligheter och kontakter utanför din vanliga sfär och en bra start är att fundera över följande:

 • Vad vill jag i framtiden?
  När du vet mer om vad du vill i framtiden är det också enklare att skaffa det nätverk som du behöver. Är ditt drömjobb inom hållbarhet, kanske du ska engagera dig i exempelvis Sustainergies?
 • Vad behöver jag lära mig mer om för att nå min dröm?
  Vill du nå en karriär inom hållbar marknadsföring behöver du ta reda på vilken utbildning som krävs. Du kanske inser att du behöver läsa kurser inom både hållbarhet och marknadsföring. Ett annat tips är att satsa på en praktikplats under sommaren hos en organisation, kanske Världsnaturfonden eller Naturskyddsföreningen?
 • Finns det någon i min närhet som kan ge mig tips?
  Jag upplever ofta att det finns fler möjligheter runt omkring mig än vad jag ser. Prata med dina kompisar, personer i ditt studieliv, lärare, föräldrar, ja alla du kan tänka på. De kanske sitter på en värdefull kontakt som kommer att förändra ditt liv.
 • Skaffa en mentor.
  Mitt liv har formats av flertalet mentorer som jag har kunnat bolla idéer och tankar med. Min upplevelse är att personer med mer livserfarenhet än mig själv både har erfarenheter och tips som de kan dela med sig av. Att få fler synvinklar och alternativ på ett problem brukar hjälpa mig att fatta mer genomtänkta beslut. Vem är din mentor?

Du vet väl att du som studentmedlem i Vision kan du prova på vårt mentorsnätverk? Goda kontakter är ovärderliga oavsett om du vill ha en lyckad start på karriären, byta yrkeserfarenheter eller få nya perspektiv. Mentorsnätverket är en webbaserad tjänst för erfarenhetsutbyte och nya kontakter.

_MG_9625I denna bloggserie i fyra delar har du fått tips om hur du skriver ett vinnande cv, personligt brev, alternativa sätt att söka jobb på samt hur du skaffar ett bra nätverk. Nu är det bara en sak kvar för dig att göra, sätta igång med ditt jobbsökande. Du kanske tar examen i sommar och ska ut i yrkeslivet? Gör en omvärldsanalys. Vilka organisationer finns det som du skulle kunna tänka dig att jobba på? Har de några lediga jobb? Lägg upp en plan för ditt jobbsökande och glöm inte att ge dig själv massor av beröm under processen även om du får fem nej på rad och tänk att varje jobbprocess är en ny erfarenhet inför framtiden.

Kom ihåg att Vision boostar dig både inför din intervju och ditt lönesamtal, läs mer här. Är det något du funderar på inför eller under din anställningsprocess kan du alltid höra av dig till och få personlig rådgivning av Vision Direkt. De ger dig råd och stöd när du behöver och kan svara på frågor som rör din arbetssituation – lön, kompetensutveckling, arbetsmiljö, varsel, rättigheter och karriär.

Till sist vill jag tacka för att ni har läst detta blogginlägg (och kanske mina andra blogginlägg) samt önska dig lycka till. Tveka inte att höra av dig till mig på sofie.jansson@vision.se om du har några tankar eller funderingar som du vill diskutera.

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com