Annika Hagberg har en magisterexamen i miljövetenskap och har arbetat med hållbar stadsutveckling, ekoturism och utbildning för hållbar utveckling på fyra kontinenter.  Annika skriver om stress och utmattning, om att driva sig så långt att det inte går längre. Annika är för närvarande ideellt aktiv i hållbarhetsnätverket PUSH Sverige

 

Här sitter jag med laptop i knät långt efter mörkrets inbrott. Som så många kvällar förut. Fast denna kväll är annorlunda. Jag sitter utomhus, barfota, i februari. Palmblad frasar lätt i den varma aftonbrisen, ljumma små vågor smeker korallstranden. Hade det verkligen behövt gå så här långt?

Att jobba i hållbarhetsbranschen är fantastiskt intressant och en är ofta omgiven av människor som brinner för vad de tror på – ett sunt och hållbart samhälle. Hållbarhetsbranschen inkluderar människor som på olika sätt arbetar med rent vatten, hälsosam mat, att vi bor i bra hus, att luften vi andas är ren och naturen omkring oss är frisk. Vi vill människor, natur och planeten väl.

Därför skulle en ju kunna tro att vi hållbarhetsmänniskor är bra på att även ta hand om oss själva. Men i dagens samhällsklimat kan även vi hållbarhetsnördar bränna ut oss. Bli utmattade. Ta i för mycket. Tappa balansen. Därav palmbladen och den varma aftonbrisen, mitt i den svenska vintern.

IMG_20150128_185820

Vi som jobbar med just hållbarhet borde ju ha ett helhetsperspektiv på precis allt. Att jobba över under veckan och ”fixa lite” med jobbgrejer hemma på helgen borde inte vara ett alternativ. Eller att fylla fritiden med ideellt engagemang för klimat, miljö, vettiga avtal med andra länder, hemlösa, föräldralösa, gatuhundar, så varken vänner, motion, naturupplevelser, brödbak eller att bara vara får plats…

Någon tänkare sa en gång att bara människor som brinner för något kan bränna ut sig. Det gäller även människor som brinner för bra saker.

I mitt driv att bidra till ett hållbart världssamhälle lyckades jag bli så pass utmattad att jag en morgon inte kom upp. Varningssignalerna började långt tidigare och jag märkte dem tydligt. Jag tappade bl.a. hår, aptit, kilon, sömn och senare förmågan att slappna av och att le spontant. Men jag fortsatte jobba, trycka in saker att göra, och valde att inte reagera på signalerna på ett långsiktigt hållbart sätt. Så på ett vis har jag i min profession misslyckats på grundnivå genom att inte klara av att ta vara på mig själv.

Forskning visar att vi i ett stressat tillstånd tar mindre gynnsamma beslut. Vi frångår våra värderingar och principer och agerar ibland rent av skadligt. Som att välja en okänd ”genväg” när du är sen. Handla mat och komma hem med fel varor, eller bara hälften av dem. Trycka in ett möte för mycket och ta knasiga beslut som du sen får lägga energi på att ändra. Inte vara närvarande med våra barn och ge dem den tid och kärlek de behöver.

Stress ger oss irrationellt tänkande och sämre självkännedom. Oavsett om anledningarna till stress är orimliga krav från dig själv, omgivningen, chefen, familjen eller någon annan så bidrar du inte lika väl till ett sundare och holistiskt fungerande samhälle om du inte ser till att fylla på din inre livsenergi och ta tid för reflektion. Att tänka efter sker inte alltid i en handvändning och vi har i dagens samhälle accepterat att även rationalisera bort stunder för att bara vara och låta tankarna flöda som de vill. Vilka idéer kommer aldrig födas för att vi är för stressade eller upptagna för att låta dem skapas?

Efter en lång höst och vinter av rehabilitering orkar jag nu byta miljö och se mig själv med nya ögon i nya sammanhang. Jag är tacksam för vad sjukskrivningen och min nya resa lär mig om mig själv. Men hade jag levt fullt ut som jag lär hade jag inte behövt lägga så här mycket tid, energi och pengar på att läka sviterna av mitt ohållbara hållbarhetsliv.

Så ta hand om världen genom att ta hand om dig.

 

 

 

 

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com