Dagens gästinlägg är skrivet av Henrik Westregård som delar med sig av sina tankar om hur man lyckas få andra med sig för en hållbar framtid. Vad som visar sig vara framgångsreceptet oavsett om det är ute på stan, i baren, på jobbet eller hemma i soffan.

Människor gillar att höra argument för saker, inte emot. Det är så vi är funtade och om man vill göra skillnad är det bara att hänga med. SD pratar om restriktiv invandringspolitik, inte rasism mot invandrare. Allt fler unga är för marijuana för medicinskt bruk, inte emot droger per se. Jag är för ett öppnare samhälle, inte emot inlåsningseffekter. Ja, ni fattar grejen. När vi hör dessa tankar reagerar hjärnan helt enkelt med en sådan optimistisk nyfikenhet att det skapar en lust för understöd. Det har varit en mer eller mindre medveten strategi sedan urminnes tider, bland härskare, politiskt aktiva, familjemedlemmar och företagsledare.

Foto: Privat

Foto: Gustav Skanby

Idag som igår som imorgon kämpar vi dagligen för att få vår vilja igenom. Efter ett decennium på allehanda företag har jag lärt mig tips och tricks som funkar. Speciellt när syftet är att substituera avdankade strukturer, vilket ofta är fallet när man sysslar med hållbarhetsfrågor. Därför har jag satt ihop en lista med mina bästa tips för att lyckas med att skapa förändring där just du står idag. Oavsett om det handlar om att övertyga vännen om att dra ner på vattenkonsumtionen, berätta för mamma om ekoköttets fördelar, starta en insamlingsblogg för cancerdrabbade eller fiska företagspengar internt till det där sköna mångfaldsprojektet. Och glöm inte att fira framgången efteråt.

Tips för att skapa de hållbara förändringar du strävar efter:

 • Optimist javisst.
  Det kommer att märkas om du tror på den förändring du vill ska ske. Se till att dina planer framställs på ett positivt sätt och fler kommer att lyssna på dina argument.
 • Ingen stress
  Var beredd på att det tar tid att övertyga andra. Bygg upp deras förtroende efterhand.
 • Våga skoja högt och lågt
  Min personliga favorit. Konsten att dra skämt om hållbarhetsfrågor inför oinsatta är magisk och kan lätta upp stämningen i svåra situationer.  
 • Öppna dina sinnen
  Läs in miljön du befinner dig i. Människor, grupperingar, åsikter, visioner. Det ger dig förståelse för hur du kan närma dig i olika situationer.
 • Se dig som en kommunikatör
  Att jobba med hållbarhet är i mångt och mycket en fråga om att göra sig förstådd. Utan den kommunikativa förmågan spelar det ingen roll vad du har för storslagna planer.
 • Vad de andra sysslar med
  Visa ett genuint intresse för andra – och du blir insläppt i deras värld – där du kan förstå vad som krävs för att övertyga dem om förändringen.
 • Välj dina strider och fokusera därefter
  Visst är det roligt att ge sig på nya utmaningar. Men det kommer märkas att du tappar fokus vilket lätt ses som oseriöst. Att våga skära ner är en styrka.
 • Respektera siffror
  Till syvende och sist är det pengar som styr samhället. Prata smart i termer av siffror och statistik så kommer du att vinna respekt och övertygelse.  

Om Henrik Westregård
Henrik är hållbarhetsspecialist på Daniel Wellington, en av de snabbast växande klockföretagen i världen, med över 4 miljoner sålda klockor sedan starten 2011. En del av fritiden lägger han även på ideellt arbete. Under sina 3 år på Sustainergies har Henrik drivit två olika projekt, suttit med i valberedningen och idag är han styrelsemedlem. Han har en ekonomie kandidat och en miljövetenskaplig masterexamen från Lunds universitet.

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com