Idag tackar vår skribent Emma Gustafsson för sig, då även hon blickar framåt mot nya utmaningar. Hon summerar året som gått, väljer ut sitt favoritinlägg och delar med sig av ytterligare några insikter.

Tiden har kommit för mig att ta farväl. Från att jag skrev mitt första inlägg till idag har ämnena kretsat kring en hållbar livsstil med nedslag i friluftsliv, arbetsliv, Black Friday, flygbranschen, nationalparker och möten med hållbara förebilder.

DSC_5029

Utsikt från Sånfjället

Av de texter jag skrivit är min favorit ”Om att hitta sin inre kompass”. Här vill jag klappa mig själv på axeln lite och säga: bra skrivet Emma. Genom att skriva den texten blev jag klokare själv. Med hjälp av ett välbekant och tryggt område, som friluftsliv för mig, så fick jag sätta ord på varför jag gjort de val jag gjort i arbetslivet. Mitt mål och min karta ser inte ut som någon annans. Jag måste själv definiera vad som är viktigt för mig i livet och arbetslivet. Läs det och se om du känner igen dig!

I mitt första inlägg lovade jag att dela med mig av mina insikter. Här kommer således ytterligare en: att skriva för den här bloggen har inte bara varit roligt, det har även gett mig otroligt mycket. Det har gjort att jag fått ändan ur att skaffa mig kunskap, leta efter fakta, läsa statistik och lusläsa rapporter. Är du en sån’ som jag, som måste ha kniven på strupen och en deadline, sätt dig då i de situationerna. Genom kunskap sker förändring.

Om jag backar bandet ett år och ser på de förändringar jag gjort i mitt liv så har det hänt en del: jag har gått ned till 90 % arbetstid, gett mig själv både köp- och flygstopp under 2015, jag och min sambo semestrar hållbart i Sveriges nationalparker och köper ekologisk mat så långt det går. Jag håller dessutom på att starta en prylpool i min bostadsförening (spana in sidan Streetbank som vi tänker använda oss av). Och vi upplever inte att vi offrar något. Vi har snarare gjort livet lite enklare.

Så fortsätt alltid jakten på kunskap. Dela med dig av den till andra och inspirera andra genom egna initiativ. Min sista och viktigaste insikt är således ett ihopbak av mitt senaste år: jobba mindre, tjäna mindre, konsumera mindre och lev mer. Med mer tid tillåter man sig att njuta mer av livets små nöjen.

Men nu har det blivit tid för mig att stanna upp och ställa in kompassnålen på något nytt. Ett etappmål är nått men nya mål siktas i horisonten. Kanske ses vi i någon nationalpark framöver!

Hållbara hälsningar,
Emma

Ps. Här kan du läsa alla mina inlägg »

 

 

Share.

About Author

Emma Gustafsson

Jag heter Emma-Louise Gustafsson och jag är i första hand naturälskare. I andra hand är jag fjäll- och vildmarksledare och i tredje hand civilingenjör som de senaste åren jobbat med kommunikation och marknadsföring på friluftsföretag. Jag vill göra vårt samhälle mer hållbart och för mig börjar det med att få ut folk i naturen. Det är min övertygelse att när du väl blir fascinerad av vår fantastiska miljö och dess skörhet vill du inte äventyra framtida generationers möjligheter att njuta av den. Så välkommen ut i naturen!