I måndags arrangerades Caminos årliga hållbarhetsdag, i år på temat minimalism och förenkling. Caroline Nordvall och Emma Gustafsson från mitthållbarhetsjobb.se fanns på plats och fick ta del av många lärdomar, insikter och tips på hur du kan förenkla ditt liv – och samtidigt göra det mer hållbart.

Mitt i kapitalismens och frackingens guldålder, i en tid när skenande koldioxidutsläpp fortfarande är ett faktum, anordnade magasinet Camino årets hållbarhetsdag på temat ”Framtiden är enkel”. Vid en första anblick kan det kanske verka paradoxalt, men syftet med dagen var att lyfta fram betydelsen av minimalism och förenkling och hur detta kommer få allt större betydelse i framtiden. Caminos Ingemar Tigerberg pekade på fem aspekter:

1440948116_00fe4272c7_q

Foto: Joe Shlabotnik

1. Rensning är den nya shoppingen
Man brukar ju prata om att man får en kick av att shoppa. Men även rensning ger kickar – som håller i sig längre än de kickar man får av att shoppa. Om du någon gång har gjort en riktig räd i garderoben så borde du veta vilken befrielse det innebär! Bara det faktum att alla varor som ligger till försäljning på Blocket motsvarar 11 procent av Sveriges BNP, hintar om att folk gillar att göra sig av med grejer!

2. Låt mig slippa tänka
Långt borta är de dagarna när vi var tvungna att betala våra räkningar en och en, svärandes över det ena OCR-numret efter det andra. Idag dras det mesta på autogiro – ett exempel på en tjänst som har gjort det möjligt för oss att slippa tänka. Andra exempel är ”nudging” – hur samhällsaktörer och företag kan göra det miljömässigt hållbara valet till det självklara valet. Exempelvis låter 98 procent av alla svenskar bli att göra något val i premiepensionsvalet. Att ha den mest miljövänliga rutan förkryssad skulle därmed göra att de allra flesta av oss omedvetet gjorde det klokaste, mest hållbara valet.

4258968129_8a593b8e58_q

Foto: John Kristian Bernhardsen

3. Tillgång överträffar ägande
En viktig aspekt i ett hållbart samhälle handlar om att dela mer på grejer och köpa mindre. Det behöver inte betyda att vi alla ska lämna våra singelhushåll och bilda kollektiv. Nej, det kan handla om en så enkel grej som att dela på, eller hyra, en borrmaskin – som man ändå använder typ max 20 gånger under en livstid. Redan nu visar populariteten på hyrtjänster inom modebranschen att det här tilltalar många människor. För det är väl klart att det är betydligt roligare att kunna ha en ny väska varje månad – man blir ju ändå trött på många plagg/väskor/skor i garderoben efter ett tag. Win-win-situation alltså! Roligare, billigare, mer hållbart!

4. Livspusseltjänsterna
De senaste fem åren har tjänster inom massage, spa och yoga ökat med hisnande 41 procent. Människor vill må bättre, för att få det övriga livet att fungera bättre och smidigare. Att konsumera mer tjänster och färre produkter är dessutom en mycket positiv hållbar utveckling. Men även andra typer av livspusseltjänster är på uppgång, exempelvis att få en matkasse levererad direkt hem till dörren. Istället för att du tar bilen fram och tillbaka till Ica, så samkör matleverantören varorna hem till dig och många andra kunder samtidigt. Klimatsmart!

4731067716_61b0fe8b59_q

Foto: Yutaka Tsutano

5. Tekniken som assisterar
Teknikens möjligheter är idag det kanske tydligaste exemplet på hur vi kan förenkla vår vardag. Förutom att svara på mail och sköta alla våra bankärenden, finns det idag appar som förenklar alla möjliga moment i vardagen. En genomsnittlig iphone-användare kollar mobilen 150 gånger per dag, vilket vittnar om teknikens centrala plats i våra liv. Men 150 gånger… Visst är det oerhört positivt att tekniken kan assistera oss i vår vardag, men på samma gång är det upp till oss att ta makten över tekniken.

 

Dagen till ära fanns ”minimalistgurun” Joshua Becker på plats. Han berättade om sin resa till att bli en minimalist, som startade under en städdag i garaget. Idag har han gjort sig av prylar motsvarande fyra fullpackade bilar, flyttat till en mindre bostad och jobbar nu med att föreläsa, skriva och inspirera andra till samma livsstil. Vad han gör med sina pengar? Tja, bland annat har han startat en organisation för barnhem i utvecklingsländer. En reflektion att ta med sig från dagen är hans ord:

”Every increased possession adds increased anxiety in our lives”.

Eftermiddagen bestod till stor del av paneldebatter, och avslutades med komikern och ”lifehackern” Karin Adelsköld, som du kan läsa mer om i senaste numret av Camino. Där kan du även läsa mer om minimalism och om hur du kan förenkla ditt liv.

Vilket av ovanstående hållbara råd tar du till dig allra mest? Personligen blev jag inspirerad av rådet att rensa ut saker och se potentialen i en minimalistisk livsstil. Tyvärr tror jag att de flesta Blocket-annonsörer inte rensar i minimalistisk anda, utan snarare säljer saker och ersätter med andra. Tanken är ju inte att vi ska rensa i samma takt som vi köper nytt, utan att vi ska se hur rensning ger oss en förenklad vardag och ett enklare liv. Jag utmanar Dig att tänka till: hur mycket av det du äger behöver du verkligen? Hur mycket skulle du kunna göra dig av med utan att sakna det, eller ens märka att det var borta?

Låt minimalistutmaningen börja!

Vill du veta mer? Mycket mer info om minimalism finns i senaste numret av Camino Magasin!

 

Share.

About Author

Caroline Nordvall

Jag är student inom journalistik och statsvetenskap och har ett brinnande intresse för storpolitik och kritiskt ifrågasättande inom alla dess former. Mitt internationella intresse går hand i hand med mitt engagemang för miljö och hållbarhet och långsiktigt hoppas jag kunna kombinera dessa två. Drömjobbet vore utrikeskorrespondent. Men att "dra sig tillbaka" och jobba med CSR och hållbarhetsfrågor hemma i Svedala när äventyrslustan har lagt sig, vore minst lika spännande.