I dag är dags för del 3 och således den näst sista delen av Sofie Janssons mini-serie om processen med att söka jobb. I detta inlägg kommer vi, som titeln avslöjar, få en insikt i hur vi kommer söka jobb i framtiden och lite fler konkreta tips på hur en ska tänka kring ansökningsprocessen. Det blir även handfasta råd kring hur du ska tänka kring din närvaro på sociala medier!

När du letar efter nya möjligheter i karriären så kan det vara bra att veta hur en arbetsgivare tänker. När en ny tjänst ska tillsättas så preciseras en kravprofil. Vad är då en kravprofil? Arbetsgivaren eller rekryteraren specificerar vissa kriterier som de anser att den som i slutändan får jobbet behöver för att vara en bra matchning till jobbet. När du läser en jobbannons kan du själv göra lite detektivarbete för att hitta nyckelord som beskriver vad det är för person arbetsgivaren söker. När du hittat relevanta nyckelord så brukar jag relatera till dessa i min egen ansökan, då är det större chans att visa varför just du passar för jobbet och får komma på en intervju. Det kan exempelvis vara att de söker en viss utbildning och personliga egenskaper till specifika erfarenheter eller kunskaper.

Tips! Jag brukar inte ändra de stora dragen i mitt cv inför en ny jobbansökan utan lägga till eller ta bort något litet om jag känner att det behövs för att nischa mig ännu mer mot den tjänst jag söker. Däremot skriver jag ett nytt personligt brev inför varje ny anställning. Det eftersom jag då på ett tydligt sätt kan lyfta fram för arbetsgivaren vilka erfarenheter jag har som kommer att göra mig till en bra kandidat för jobbet.
surfplatta_tjej_ute

I ditt personliga brev så är det viktigt att beskriva varför just du vill jobba på företaget eller organisationen, varför de ska anställa dig och vilka erfarenheter som gör dig kvalificerad för tjänsten. Att bara rabbla upp vem du är och vad du gjort tidigare blir ofta inte så intressant för arbetsgivaren. Kom ihåg att använda exempel då du beskriver dig själv och din erfarenhet. Tänk mer hur än vad.

Varumärkesbyggande är ett begrepp som jag funderar mycket på idag. I jobbsammanhang arbetar jag med Visions varumärke och hur vi kan få fler studenter att välja Vision som sitt fackförbund då de börjar arbeta inom välfärden. Mitt privata varumärke byggs bland annat via det jag gör på jobbet och på min fritid, så som att blogga för Sustainergies, men även min egen aktivitet på sociala medier. Kom ihåg att många arbetsgivare idag söker på din Facebookprofil och ditt Instagramkonto innan de bestämmer sig för att kalla kandidater till en intervju. Därför är det viktigt att alltid vara medveten om vad du skriver, länkar till och vilka bilder du väljer att lägga upp; förstärker de ditt personliga varumärke? Glöm inte att vara källkritisk och kolla gärna över dina sekretessinställningar så du vet vad som visas offentligt och inte.

Hur ser ditt personliga varumärke ut?
Att lägga några timmar att trimma på sin LinkedInprofil (linkedin.com) är mitt sista tips för detta inlägg. På LinkedIn arbetar många rekryterare frekvent med att hitta nya talanger så se till att din profil innehåller sökord som kopplar till vad du kan och vad du söker för nya möjligheter i livet. Här kan du även komma i kontakt med potentiella arbetsgivare och utöka ditt professionella nätverk. Se till att ni i klassen eller på jobbet boostar varandra genom att bekräfta varandras kompetenser och be gärna din chef skriva ett omdöme när du avslutar en anställning eller projekt.

Som studentmedlem hos Vision har du möjlighet att få din LinkedIn-profil granskad kostnadsfritt. Vi ger dig tips som kan göra din profil ännu bättre och ökar dina chanser att nå drömjobbet.

Hur kommer vi söka jobb i framtiden?
Äntligen börjar företag som har insett att det finns andra sätt att visa kompetens på, än att skicka in cv och personligt brev, ta marknadsdelar. Två personliga favoriter som jag har är Sqore och Uptrail.

Sqore är en plattform som skapar möjligheter inom flertalet områden genom att testa och certifiera dina färdigheter via tävlingar. Du kan vara med och tävla om bland annat internship, jobb eller stipendium runt om i hela världen. Det bästa är att du tävlar på lika villkor som alla andra genom att besvara frågor, quiz och skriva motiveringar. I varje tävling som du genomför får du sedan ett rankingnummer och är du bland de bästa så tar du dig ett steg närmare möjligheten du sökt.

Uptrail har samlat flertalet jobb inom vissa kategorier exempelvis ux/design, marknadsföring och teknik. De beskriver att söka jobb ska vara ”enkelt, mobilt och mer engagerande”. Via Uptrail hittar du en tjänst som du är intresserad av och svarar sedan på ett antal frågor. I slutet ber de dig även om dina kontaktuppgifter samt din LinkedIn-profil. Vips så har du sökt ett jobb!

 Hur tror du att vi kommer att söka jobb i framtiden?

 

 

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com