Dagens inlägg är skrivet av Sofie Jansson som arbetar på fackförbundet Vision. Detta är det första inlägget i en serie som handlar om hela processen med att söka jobb, till exempel cv och personligt brev. I inläggen kommer vi att få ta del av bra tips & råd samt se goda exempel på hur en bör skriva för att få jobbet. 

Det finns många olika jobbfaser i livet. Alltifrån första jobbet och extrajobbet till drömjobbet och för att inte glömma, alla jobb där emellan som tar en framåt på vägen och ger en mer erfarenhet.

Foto: Vision

Foto: Vision

Att söka jobb och byta jobb kan vara en klurig kurva med många tvära kast. För vissa är det en linjär linje där allt faller på plats som ett pussel. För mig har vägen varit mer av en slingrig art med några fallgropar och många bananskal som har gjort att jag har hamnat på arbeten jag kanske inte tänkt mig från början.

Jag lärde mig tidigt, att få ett jobb kräver någon form av meritlista och ett personligt brev. Sagt och gjort, med hjälp från min pappa knåpade jag ihop en text och mina erfarenheter i ett Word-dokument inför den stora sommarjobbsansökningsperioden. Till en början arbetade jag efter metoden massutskick men har genom åren förfinat min stil och skriver nu ett härligt personligt brev per anställning jag söker. Givetvis snor jag lite bitar här och var från tidigare ansökningar och använder mig av metoden klippa och klistra.

Till saken tillhör att jag faktiskt fick ett sommarjobb på en restaurang på Öland där vi hade sommarstuga. Det jag inte visste då var hur mycket mitt sommarjobb skulle hjälpa mig att få andra jobb genom hela min gymnasietid och det jobbet hjälpte mig att få jobb efter gymnasiet och så vidare. Det är som min pappa alltid säger ”Har du redan ett jobb är det mycket enklare att skaffa ett nytt”. Vilket kan vara värt att tänka på om du idag är på ett jobb som du inte riktigt trivs på eller är osäker på om du ska tacka ja till en ny möjlighet.

I denna mini-blogg-serie ska jag försöka tipsa er om min do’s and don’ts och jag ska skapa ett opportunity för er att nå ert drömjobb just nu, eller så är det kanske en praktikplats eller en post i en förening som ni söker.

Vill ni läsa mer om mina tidigare erfarenheter får ni gärna besöka min LinkedIn-profil där ni även kan kontakta mig om ni har några frågor.

Foto: Privat

Foto: Privat

Vem är jag?
Mitt namn är Sofie och jag är 25 år. Utbildad civilekonom och jobbar nu som verksamhetsledare inom studentverksamheten på fackförbundet Vision. Ett väldigt roligt arbete där jag både får använda och utveckla mitt ledarskap samtidigt som jag får vara kreativ genom att skapa nya samarbeten med föreningar och planera nya aktiviteter som ska genomföras. I mitt jobb ingår även en hel del coaching för tolv studentinformatörer men även rekrytering av nya studenter som vill arbeta hos Vision. Vill du veta mer om Vision och vad vi gör för studenter får du gärna besöka vision.se/student.

Detta var det första inlägget från Sofie och i nästa vecka kommer vi att få ta del av hennes bästa tips för att skriva ett bra CV!  

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com