Idag gästas Mitt Hållbarhetsjobb av Cecilia Ward, kommunikatör hos biståndsorganisationen Svalorna Indien Bangladesh.  Svalorna arbetar med lokala civilsamhällesorganisationer i Indien och Bangladesh, för att tillsammans nå en hållbar utveckling. Faktum är att en stor del av det svenska utvecklingsbiståndet går till just civilsamhället i respektive land. Men, mycket arbete sker på hemmaplan och Cecilias erfarenhet är att det är pepp att umgås med idealister och doers! 

Det är lätt att bli cynisk. Klimatförändringar, fattigdom och främlingsfientlighet ökar samtidigt som vi dagligen får rapporter om hur krig och väpnade konflikter drabbar civilbefolkningar runt om i världen. Nyhetsrapporteringen är ju sällan munter och ibland kan det kännas som att världen framför allt är brutal och destruktiv. Då känns det extra bra att omge sig med idealister.

Jag har turen att få träffa mängder med idealister genom mitt jobb som kommunikatör på biståndsorganisationen Svalorna Indien Bangladesh i Lund. Kanske är det så att många av dem precis som jag har lätt att bli cyniska men som istället för att reagera med passivitet tar saken i egna händer och agerar. Mitt jobb handlar delvis om att uppmuntra och stötta liknande engagemang. En del av vardagen är att möta volontärer som engagerar sig lokalt och att kommunicera hur Svalornas partnerorganisationer i Indien och Bangladesh arbetar för hållbarhet och marginaliserade gruppers rättigheter. Det innebär att jag får bistå idealister och stötta dem i att hitta utlopp för sin vilja att förändra. En del av det är att utbildar informatörer som sedan går ut i skolklasser och håller workshops om hållbarhet. Att ungdomar blir mer miljömedvetna är en nyckelfråga inför framtiden, både på kort och lång sikt och en viktig del av Svalornas arbete i Sverige. Det är ju ett fantastiskt resultat om de skolungdomar som deltar på våra workshops sedan går hem och hjälper sina föräldrar att sopsortera bättre, men min förhoppning är att våra informatörer ska så mer långsiktiga frön i de ungdomar som de möter. Vem vet, våra informatörer kanske är med och formar krafter inom nästa generations miljörörelse?

Svalorna

Cecilia Ward, Sofia Persson (tidigare praktikant, och numera styrelseledamot) och Sandeep från partnerorganisationen DDS i Indien.

För min del är det just kontakten med människor som brinner för att förändra världen som är det häftigaste med att arbeta på Svalorna, utöver intresset för Sydasien. Viljan att förändra har alltid funnits där. Som barn gick jag ut i närområdet och plockade skräp från vägrenen för att ”rädda världen”. Idag är världsbilden lite mer komplex. Men jag tror fortfarande på att göra det lilla, må så vara om det handlar om att plocka skräp, demonstrera eller på ett kul sätt visa för skolungdomar hur många jordklot som hade behövts om alla hade haft svensk levnadsstandard och hur vi kan bli mer klimatsmarta. Tillsammans är vi starkare och det är så vi kan uppnå en hållbar värld.

Som så många andra i branschen började jag som praktikant. Universitetsåren på institutionen för globala studier i Göteborg gav såklart kunskap om allt från Bourdieu till guldmyntfoten, men praktik är ändå oslagbart för att få smaka på arbetslivet. För er som funderar på att jobba inom civilsamhällesorganisationer rekommenderas praktikterminer varmt! En del praktikanter får såklart möjlighet att gå vidare och arbeta på sin tidigare praktikplats, men framför allt ges chansen att få ovärderliga kontakter och erfarenhet av det praktiska arbetet. Glappet är ofta stort mellan det praktiska arbetet i organisationer som Svalorna och de teoretiska utbildningarna i exempelvis mänskliga rättigheter, humanekologi och utvecklingsstudier.

Mänskliga rättigheter och utveckling är ett perspektiv som är nödvändigt när vi talar om hållbarhet idag. Vi lever i en värld där klimatförändringarnas effekter blir mer och mer märkbara runt om i världen och slår hårdast mot människor som redan lever i fattigdom. Gång på gång hör vi att klimatforskarna varnar för att vi måste agera nu, eller helst igår för att undvika massiva tröskeleffekter. Då känns det skönt att få dagliga bevis på att arbetet för en mer hållbar värld redan är i full gång.

/Cecilia Ward

Kommunikatör, Svalorna Indien Bangladesh

Share.

About Author

Gästbloggaren

Under denna användare skriver ett antal intressanta personer gästinlägg. Här blandas personliga reflektioner med tips och råd. Känner du någon som du vill ska gästblogga, eller känner du själv att du är en lämplig kandidat? Kul! Skriv till viktor.stocke[at]sustainergies.com